Mudrosti 2014.: Žalbe Hajduka, "dobročinitelj" Klemm i "kockar" Šuker

 Foto: Hina, Index / Mihaela Kristić fotomontaža 

U TRADICIONALNOM Indexovom pregledu godine na izmaku, došli smo do članka kojem ne treba poseban uvod. Za vas su sportsku 2014. analizirali protagonisti struke i "mudrosti" bez kojih bi godina svakako bila siromašnija. Apsolutna pobjeda odlazi Splićanima, za njihovu mantru "Mi ćemo se žaliti", koja je iz nogometnih okvira dospjela u rječnik pop-kulture. Među najinspirativnije misli 2014. godine ubrajamo i bisere Josipa Klemma, Zorana Gobca, Davora Šukera i Zdravka Mamića.

Naravno, nismo izdvojili samo mudrosti koje su izašle iz usta brojnih sportskih djelatnika i sportaša, nego i značajne izjave koje su obilježile trenutke, ali i cijeli jedan vremenski period u pojedinim slučajevima.

IZJAVE GODINE

1. Hajduk: Žalit ćemo se!

2. Davor Šuker: "Na kockanje se kod nas gleda isključivo negativno, dok se u Londonu oko kockarnica vodi intenzivan društveni život. Ondje se sklapaju poslovi i stvaraju kontakti"

3. Josip Klemm: ''Pitam vas, gdje bi danas bio Dario Šarić bio da mene nije bilo?''

4. Zdravko Mamić: ''Poljud je pun zbog mediteranske klime"''

5. Zoran Gobac: "Reprezentativci nam ne žive sportski i puše... Neće više biti pušenja. Pušenje ćemo morati odmaknuti pogotovo iz svlačionice"

 

Tomislav Karamarko: ''Nisam znao da je 11 članova HDZ-a u Izvršnom odboru HNS-a''

Ivan Miklenić, urednik Glasa Koncila: "Toj antihrvatskoj politici i Hajduk i Dinamo i Hrvatski nogometni savez i njihovi čelni ljudi samo su maske i kulise iza kojih se istjeruju drugi, puno opasniji antihrvatski politički interesi.

Mario Stanić: ''Ako nitko u državi ne reagira na ustaško navijanje, onda smo valjda svi ustaše''

Ivan Tomečak, nakon prvog poziva u reprezentaciju: "Presretan sam, vijest mi je javio frend koji je vidio popis na netu"

Damir Vrbanović, nakon Milana: "Talijani su nas izručili huliganima"

Mats Hummels: ''Loew nam je rekao da ih ne ponizimo u drugom poluvremenu" Brazil 

Zoran Mamić: ''Već sam ja igrao tu, prije nekih 15,16 godina. Sjećam se te utakmice jako dobro. Već sam i prije rekao da se ne sjećam bolje atmosfere od one koju sam doživio na Celtic Parku i smatram da je velika privilegija igrati na ovom stadionu'' (Mamić mlađi je zaista igrao u Glasgowu kao član Bayera iz Leverkusena u Ligi prvaka 1998., ali nije igrao na Celtic Parku, već na Ibroxu protiv Rangersa.)

Slavko Goluža o nemogućim uvjetima na Euru u Danskoj: "Jeli smo kruh i maslac. Čuli ste Vorija, dali su nam mrvice na pladnju, s nama su jeli radnici s obližnjeg gradilišta"

Slavko Goluža redovito voli ponoviti: "Ostavit ćemo srce na terenu". Ili nakon utakmice: "Ostavili smo srce na terenu".

Tomislav Svetina, direktor Dinama: "Dinamo je od PU Splitsko-dalmatinske dobio popis navijača Hajduka koji ne mogu ući na Maksimir." Dan kasnije, ista osoba: "Ravnateljstvo policije nam je poslalo taj popis"

Tomislav Svetina nakon neodigranog derbija: "Torcida je gazda Hajduka. Ovo je najtužniji trenutak hrvatskog nogometa." Niko Kovač nakon nereda u Milanu: "Totalno gubimo ugled u svijetu, Hrvati nisu ovakav narod. Ispričao sam se Talijanima nakon utakmice i opet ću. Ako netko želi prosvjedovati može to raditi van stadiona. Ovdje ima žene i djece koji se boje za život. Sram me i stid, ispričavam se."

Niko Kovač, naravno, o Nijemcima: "Tko želi uspjeh, mora trčati 110-120 km po utakmici. Hrvatska u prosjeku trči oko 105, a Nijemci su u polufinalu SP-a protiv Brazila imali 119 kilometara."

Niko Kovač i Nijemci: "Mi u Hrvatskoj mislimo da imamo kvalitetne igrače, slažem se, ali nažalost ne za svih 90 minuta. Pogledajte Nijemce, oni u 120. minuti igraju kao da je tek prošlo poluvrijeme."

Tko o čemu, Niko Kovač o Nijemcima: "Nijemcima je trebalo dvanaest godina kako bi u potpunosti proveli reforme i postigli rezultate. To je put koji bi trebala slijediti i Kina."

Stanko Poklepović: "Kovačeva reprezentacija je živi cirkus, a on uopće nema karakter."

Igor Pamić, trener Istre 1961: "Sve skupa je ovo izmaklo kontroli i preraslo je u rat. Došli smo u situaciju da se samo nakon 20 godina od hrvatske samostalnosti ponovo koljemo. Preko nogometa? Slobodno napiši, pa neka kažu da je Paminjo kreten: ''Jebo im ja mater svima''. Preko nogometa se oni iživljavaju. To je katastrofa.''

Zoran Mamić: "Kad ti netko svaki dan "nešto mater" onda je teško biti sretan."

Ćiro Blažević: "Šuker nije imao pravo istjerati brata Štimca. On vuče nerazumne poteze, a kada kuća gori nestao je. Ne mogu biti uz njega." Zdravko Mamić izljubio Ćiru i poručio: "Sve ću mu dati, ali ne mogu mu dopustiti da bude današnji Mamić" Safet Sušić savjetovao reprezentativcima BiH: "Idite u turske velikane, tri velika turska kluba nisu ništa drugačiji od Cityja, Intera ili drugih europskih klubova."

Safet Sušić o pozivu nećaku Tinu-Svenu Sušiću: Pozvao sam ga zbog prezimena. Safet Sušić zabranio seks Zmajevima u Brazilu: "Seksa u Brazilu neće biti! Neka se snalaze kako znaju. Ima "desanka". Ne idemo u Brazil na ekskurziju, već da odigramo što bolje."

Joško Jeličić: "U igri Hajduka se nije osjetilo da fali nekoliko standardnih prvotimaca. ne zato što su ovi koji su ih zamijenili jednako dobri, nego zato jer su ovi iz prvog sastava loši."

Ljubo Pavasović - Visković: "Ako vam kažem da je od svih u HNS-u taj Vrbanović možda i najinteligentniji, dosta sam vam rekao."

Veselin Vujović nakon pobjede Zagreba nad Kielom: "Ovo je samo jedna utakmica, nemojte se radovati na terenu kao neki seljaci"

Nikša Kaleb: Na koljenima bih išao po Sulića!

Igor Bišćan: "Nastup Engleske u Brazilu bi okarakterizirao kao velik promet, mala zarada

Sammir nakon poraza bivšeg kluba Dinama 1:5 od Salzburga: "Igrači Getafea su se počeli smijati nakon petog gola, čak su me i zezali. Sad sam glavni predmet zezancije. Čudno im je da sam tamo igrao."

Slaven Bilić nakon utakmice Bešiktaša i Partizana: Sviđaju mi se i pjesme Partizanovih navijača. Posebno ona moja, dalmatinska, kad igrate košarku i kad je cijela dvorana puna'' 

Niko Kovač: "Dojadila mi je priča o Luki i Raketi i pozicijama. Pogledajte Njemačku i tko je njima igrao zadnjeg veznog - Schweinsteiger. Recite mi je li on isti tip igrača kao Raketa".

Davor Šuker: "Zašto bi osobno Davor Šuker išao namještati jednu utakmicu, protežirati jedan klub? Da nakon dvije godine odem bez obraza, s ovog lijepog posla".

Igor Štimac o Šukeru: "Ja bih njemu kao predsjedniku dao otkaz prvi dan".

Ivan Perišić nakon nereda u Milanu: ''Još bi i razumio da smo igrali loše, ali igrali smo super.''

Sutkinja Mihaela Grahovac o Širiću: "U njegovo vrijeme, u HNL-u se nešto moglo napraviti samo u dogovoru s njim. Ponašao se kao suvereni vladar virtualne nogometne igrice"

Dejan Radonjić o hrvatskim sucima: "Od sedam jedanaesteraca koje iznudim, samo se jedan svira. Možda bi svi skupa, uoči početka sezone, u sklopu liječničkog pregleda trebali otići kod okuliste, pa greške ne bi bile tako učestale"

Goran Vlaović, stručni komentator HTV-a za vrijeme SP-a u Brazilu: "To znamo često vidjeti rijetko", komentar na jedan pogodak Francuske.

Goran Vlaović: "Nemamo ni jednog ozlijeđenog igrača, vrlo bitni igrači koji su imali žute kartune, kortone..."

Goran Vlaović: "Evidentno je..."

Krešimir Čampa, komentator utakmice Kostarika - Urugvaj 3:1 na SP u Brazilu: ''Mala Kostarika koja ima nešto manje od četiri milijuna stanovnika dobila je veliki Urugvaj.'' (Urugvaj ima nešto više od tri milijuna ljudi)

Mateo Beusan, sudački ekspert: "Sudac je procijenio da se tu ne radi o upotrebi ruke kao oružja", nakon prekršaja Neymara nad Modrićem.

Drago Ćosić posebno je bio raspoložen početkom godine kada je komentirao polufinale rukometnog Eura u Danskoj između domaćina i Hrvatske.

"Vori će proći sam i zabiti ovo, ali kažu Nijemci ne, ne! Ne može to tako da Hrvati odu s dva razlike na poluvrijeme. To je ipak malo previše".

"Vuković će ići na klupu. Neće pomoći rasprava, Drago moj. Ja se ne razumijem u rukometnu igru ako je ovo prekršaj za isključenje"

"To će biti sedam metara. Ne! Prekršaj u napadu! Uhuhuhuhu!"

Dejan Radonjić o Rijeci: "Smiješni su bili, smiješni su sada i smiješni će ostati"

Zdravko Mamić nakon što se našao na novom udaru navijača Dinama: "Ako mi tako ispravni i pošteni imamo ove probleme, onda ne znam kakva se budućnost piše našoj državi"

Igor Pamić: "Na ništa ovo ne liči. Ako ne znam voditi svoju momčad, na redu su moji pretpostavljeni. Bez obzira što će se netko ovdje naljutiti, ali zapamtite jednu stvar - škart će uvijek biti škart! Igrali smo k'o gluhe svinje. Jo? Gospodin čovjek. Ni naprijed ni nazad. Mojim igračima poručujem ovako: trebali ste imati tri dana slobodno, a sada ćete imati tri treninga na dan, jer kad ja prije utakmice čujem njih da govore "joooj, samo da završi utakmica i da krenemo za Zagreb". Ne, ne, ne...oprostite, ne! Moram biti kulturan. Oni neće za Zagreb do Božića, a pitanje je hoće li u Zagreb i za Božić!",

Dražen Medić nakon što je Hajduk bojkotirao derbi na Maksimiru: "Da Zagreb ima navijače kao što ima Hajduk sigurno bi razmislili o podršci i jednom ozbiljnom preispitivanju odnosa u hrvatskom nogometu"

Igor Pamić o optužbama za namještanje utakmice Iste i Lokomotive: "Ja za mene i moje dečke životom garantiram da nismo namještali, a za Lokomotivu i suce ne mogu garantirati niti mi pada na pamet tvrditi da nisu namještali, neka ih provjere"

Slobodan Tolj, predsjednik Osijeka nakon poraza od Slavena: "S pi*kama ne mogu i ne želim raditi. Nema smisla da s tim igračima nastavim suradnju"

Henri Belle, nakon što je potjeran iz Splita: "Žužuli, nije nogomet građevinski posao"

Mamići uoči početka sezone: "Ovo je najbolji Dinamo u zadnjih deset godina"

Louis van Gaal nakon 250 milijuna eura potrošenih u prijelaznom roku: "Mislim da je odvratno stalno pričati o brojkama"

Jose Mourinho: "Kada uživate u svom poslu, ne gubite kosu, a Guardiola je ćelav. On ne uživa u nogometu."

Pep Guardiola: "Liga prvaka je poput dobrog obroka u finom restoranu. Bundesliga je poput svakodnevne pizze ili hamburgera",

Zlatan Ibrahimović: "Nemam ja slabiju nogu"

Zlatan Ibrahimović: "Nemoguće je da postanem trener. Tijekom utakmice bih udario barem dva svoja igrača, a nakon susreta još osam", 

Igor Surkis, predsjednik kijevskog Dinama: "Da imamo 11 Vukojevića u postavi, ne bi nam bilo teško osvojiti Ligu prvaka"

Brendan Rodgers, menadžer Liverpoola tri tjedna prije nego što je doveo Balotellija: "Kategorički vam mogu reći da Mario Balotelli neće doći u Liverpool"

Jose Mourinho: "Imam momčad, ali nemam napadače, a bez njih nemoguće je osvojiti prvenstvo. Imamo Samuel Eto’a. Da, ali njemu su 32 godine. Možda i 35, tko zna"

Dejan Lovren, nakon objavljenih slika golih hrvatskih nogometaša: "Nije meni krivo zbog mene što su te slike objavljene, nego što mi ih je vidjela žena"

Lorik Cana nakon prekida utakmice Srbija - Albanija:"Naš orao će uvijek slobodno letjeti"

Lorik Cana: "Sve bi bilo u redu da osiguranje nije pustilo navijače da nas prebiju"

Ivo Karlović: "Federera mogu pobijediti jedino da ga prebijem na ulici" 

Ivan Dodig o bosanskohercegovačkim navijačima na Australian Openu: "Ovo nije teniska atmosfera. Ovi ljudi su došli na pogrešno mjesto. Trebali su otići na nogomet, jer vjerojatno ništa ne znaju o tenisu"

Ernests Gulbis: "Žene bi trebale rađati djecu, a ne igrati tenis. Trebale bi uživati u životu i misliti na djecu, a to ne možete ako se profesionalno bavite tenisom"

Jerome Valcke, tajnik FIFA-e: "Suarez bi se trebao ići liječiti"

Mario Balotelli prije utakmice Italije i Kostarike: "Ako pobijedimo Kostariku želim poljubac u obraz od engleske kraljice

Mario Balotelli nakon što je obje stranice talijanske reprezentacije u Paninijevom albumu izlijepio svojim sličicama: Zašto uvijek ja?!

Luiz Felipe Scolari, nakon debakla Brazila protiv Njemačke: "Ovo je najgori dan u mom životu!"

Juan Zuniga, nakon što je skoro slomio kičmu Neymaru u četvrtfinalu SP-a: "Nisam htio ozlijediti Neymara, samo sam branio boje moje zemlje"

Carlos Queiroz, izbornik Irana nakon poraza od Messijeve Argentine: "Messi bi bio najbolji igrač na svijetu, da je čovjek"

Reggie Muller: "Michael Jordan je na svoj najgori dan, 10 puta bolji od Kobea na njegov najbolji dan".

Pročitajte više