Na otvaranju OI-a Michelle Obama, Merkelica, Angelina Jolie, Nicole Kidman, braća Kličko...

BOKSAČKA legenda Muhammad Ali i bivši kapetan nogometne reprezentacije David Beckham najvjerojatnije će imati ulogu na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u petak u Londonu.

Ali je zapalio olimpijski plamen na igrama u Atlanti, dok Beckham nije na popisu nogometne olimpijske reprezentacije Velike Britanije.

Još se ne zna tko će upaliti olimpijski plamen, no glavni kandidati su bivši atletičar Daley Thompson i bivši veslač Steve Redgrave.

Na otvaranju hrpa poznatih

Popis VIP-uzvanika i uzvanica koji će nazočiti otvaranju Olimpijskih igara u Londonu u petak navečer uistinu je impozantan. Uključuje Angelinu Jolie, Michelle Obamu, a očekuje se rekordan broj nacionalnih lidera. Sjedinjene Američke Države neće predstavljati predsjednik, već prva dama Michelle Obama. Bit će ondje također njemačka kancelarka Angela Merkel, zatim njezin japanski kolega Yoshihiko Noda, kao i ruski Dmitrij Medvedjev.

U Pekingu je na otvaranju Igara prije četiri godine bilo 80 vođa zemalja. Prije odlaska na Olimpijski stadion, svih 120 državnih poglavara gostovat će na prijamu kod kraljevske obitelji u Bakingemskoj palači.

Igre će inače svečano otvoriti 86-godišnja kraljica Elizabeta II, koja će predvoditi podužu listu uzvanika iz kraljevske obitelji.

Na 27 milijuna funti skupocjenom spektaklu koji režira poznati britanski filmski redatelj Danny Boyle (Trainspotting, Milijunaš s ulice), i tijekom kojeg će upaliti olimpijski plamen, sudjelovat će također velik broj slavnih osoba iz javnog života: svijeta filma, glazbe i sporta.


Očekuje se najslavniji holivudski par, Angelina Jolie i Brad Pitt, zatim Nicole Kidman i Catherine Zeta Jones, kao i sportaši David Beckham, Lewis Hamilton, braća Kličko...

Pripremili hrane za 14 milijuna obroka, 1.2 milijuna samo u olimpijskom selu

Oko 1.2 milijuna obroka poslužit će se u Olimpijskom selu za 10.500 sportaša tijekom održavanja Olimpijskih igara u Londonu.

Okupljanje najboljih svjetskih sportaša London će iskoristiti da bi potvrdio status gastronomske prijestolnice globusa, ali i da bi pokušao vratiti dostojanstvo tradicionalnoj britanskoj kuhinji, vječito podcijenjenoj.

Sportaši, njihovi suradnici iz olimpijskih ekspedicija, novinari i posjetitelji-navijači, tako će na izbor u svojim hotelima, gradskim restoranima i u olimpijskom selu dobiti glasoviti "fish and chips", engelsku pitu s pire-krumpirom ili kompletan engleski doručak (jaja na oko, grah i kobasice), visokokaloričnu hranu koja baš i nije pri vrhu ljestvice poželjnih namirnica za vrhunske sportaše.

London je zato ušao u projekt s motom međunarodnosti kuhinje: u šest londonskih općina su zajednice iz čak 195 od ukupno 204 nacije koliko ih sudjeluje na Olimpijskim igrama. Svaka je zastupljena svojom kuhinjom. Stoga će na londonskim stolovima tijekom trajanja Igara biti doista svega: od zobene kaše i punjenih krumpira, preko pečene svinjetine, južnoazijskih curyja, kineske tjestenine, talijanskih pasta i pizza, do raznoraznih salata.


"Britanska hrana iz godine u godinu postaje sve bolja i bolja. Na stolu će biti namirnice iz svih dijelova Otoka. Osigurat ćemo da igre u doslovnom smislu budu slavljenje britanske hrane", rekla je Jan Mathews, šefica cateringa pri Organizacijskom odboru naglasivši da velika većina namirnica, u skladu s idejom samoodrživosti Londonskih igara, dolazi baš iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Organizatori računaju da će tijekom igara poslužiti 14 milijuna obroka na 40 različitih lokacija u projektu za koji tvrde da će biti "najveća mirnodopska catering-operacija u povijesti". U olimpijskom su selu osigurali 330 tona voća, 232 tone krumpira, 100 tona mesa, 21 tonu sira, 19 tona jaja, 75.000 litara milijeka te 25.000 štruca kruha.

Unutar sela su i četiri McDonaldsova restorana. Američka je kompanija za prodaju brze hrane službeni sponzor Igara. Kalkuliraju da će sportašima servirati 50.000 Big Macova i 180.000 porcija prženih krumpirića. Posjetitelji Olimpijskog parka imat će mogućnost birati između 800 štandova s hranom koji će nuditi više od 150 različitih jela.

Pročitajte više