Napisali su krimić, srušili zakone i uzeli Ligu prvaka: Drogba junak, Ola i Robben tragičari!

KAKO god završilo finale Eura u Kijevu, okršaj Bayerna i Chelseaja će ostati najšokantnija završnica godine - nakon 1:1 poslije 120 minuta Englezi su na jedanaesterce slavili 4:3 i prvi put u povijesti kluba postali prvaci Europe! U 83. minuti poveli su Bavarci preko Thomasa Mullera, u 88. je izjednačio Didier Drogba! Meč-loptu imao je Arjen Robben u petoj minuti produžetka, ali Petr Čech mu je obranio jedanaesterac, minutu prije nego će u igru ući Ivica Olić.

Kakva luda utakmica, kakva neviđena drama... Atomski nogomet pružili su tijekom više od dva sata igre i Nijemci i Englezi, koji su u produžecima i tijekom izvođenja jedanaesteraca imali više živaca i koncentracije. Na ovakvu priliku, da se u svom dvorištu zašepuri kao najbolji u Europi, Bayern će morati još dugo pričekati...

Muller zapalio, Drogba utišao Allianz Arenu

A bili su tako blizu... U 83. minuti Thomas Muller doveo ih je na prag raja, nakon što David Luiz, Ashley Cole i Petr Čech nisu pravovremeno reagirali na centaršut Tonija Kroosa, njemački reprezentativac zakucao je loptu za totalni delirij u Munchenu.

Međutim, onda je Chelsea opet pokazao karakter kakav ga krasi još otkako ih je preuzeo Roberto Di Matteo. Jurnuo je po izjednačenje, koje je stiglo u obliku Drogbina gola u 88. minuti, poslije kornera kojeg je izveo Juan Mata.

Nakon toga sve je išlo na mlin Chelseaja, kako je vrijeme prolazilo Englezi su dizali tempo, a Bayern je ostao hendikepiran zbog izlaska Francka Riberyja. Ozlijedio ga je Didier Drogba, skrivivši jedanaesterac kojeg je uz dosta sreće Arjenu Robbenu obranio Petr Čech i ubrizgao novu injekciju samopouzdanja! Pozitiva je tada bila na strani Bluesa, sve do prve serije jedanaesteraca.

Gubili su 2:0 na penale i uspjeli se vratiti. Svaka čast!

Tada je Manuel Neuer obranio penal Juanu Mati, odmah zatim Gomez je povećao na 2:0, ali nakon toga su Englezi zabili sva četiri (David Luiz, Lampard, Cole, Drogba), a igrači Bayerna promašili dva (Oliću je obranio Čech, Schweinsteiger je pogodio stativu) i mogla je početi engleska fešta na Allianz Areni.

Bez Olića i Pranjića u prvom sastavu, igrači Juppa Heynckesa počeli su pritiskati Chelsea od prve minute, ali snažni obrambeni bedem (uz četvoricu braniča sačinjavali su ga i trojica defenzivnih veznih) koji je postavio Roberto Di Matteo gušio je Bavarce, naročito na krilima gdje se Franck Ribery i Arjen Robben nisu dobili priliku razmahati. Iako su i Francuz i Nizozemac odigrali vrlo dobru utakmicu i zadavali dosta problema svojim čuvarima, činjenica je da se na prste jedne ruke mogu izbrojati njihovi opasni udarci i driblinzi u kojima su stvarali istinski višak. I s Riberyjem i Robbenom koji nisu bili blizu svojih najboljih izdanja Bayern je bio konkretniji, angažiraniji, ali ovaj put će Nijemci nakon utakmice s Englezima shvatiti da se prigode ne broje. Osim ako ih ne realizirate, jasno.

Prvo poluvrijeme nije bilo na istom nivou kao ostatak utakmice, u kojem je Bayern bio za nijansu bolja momčad. Robben je u 21. minuti imao najbolju prigodu, ali Čech je skrenuo loptu u stativu, a u preostalim dobrim akcijama Bayerna Mario Gomez nije bio u formi u kakvoj je utrpao 12 komada u Ligi prvaka ove sezone.

Tempo su, kako se bližio kraj, dizali i jedni i drugi - Riberyju je poništen gol, Drogba je sve češćim bijegovima čuvarima nagovještavao čaroliju, koja se dogodilo nakon što je Muller niz traljavih intervencija (mlaki udarci, olaka gubljenja lopte) prekinuo golom. Ostalo je povijest...

Peta serija: Schweinsteiger - stativa, Drogba 3:4

Četvrta serija: Olić - Čech brani, Cole 3:3

Treća serija: Neuer 3:1, Lampard 3:2

Druga serija: Gomez 2:0, David Luiz 2:1

Prva serija: Lahm 1:0, Mata - Neuer brani

Pročitajte više