Nazovi M zbog odvjetničkog angažmana

IVICA MORNAR hrvatski je nogometni internacionalac, poznati i priznati splitski humanitarac, međutim postoji i druga strana priče, koja kaže kako su se oko njegovog imena posljednjih 15-tak godina povezivale brojne kontroverze.

Hajduk umalo poslao u stečaj

Prilikom transfera Ivice Mornara iz splitskog kluba u Sevillu još 1996. godine, Hajduk je Mornaru ostao dužan vrtoglavih 1,9 milijuna dolara. Pod prijetnjom suda, čelnici su veći dio duga ipak isplatili, no spornih milijun kuna Mornar nije vidio sve do kraja 2005. godine. Hajduk je u rujnu 2005. godine preko Mornarovog odvjetnika Tomislava Krke dobio rok od 10 dana da podmiri dug star devet godina, u suprotnom će u stečaj. Na koncu se tadašnji predsjednik Hajduka Branko Grgić prilikom posjete Kupresu izjadao novinarima, potvrdivši kako će vodstvo Bijelih ipak izmisliti nekakvo rješenje:"Pronaći ćemo negdje tih milijun kuna i isplatit ćemo Mornara. Ovo je po tko zna koji put da moramo plaćati naslijeđene dugove. Već 15 puta smo spašavali Hajduk od stečaja, pa ćemo i šesnaesti", kazao je Grgić novinarima.

Ipak, do isplate nije došlo pa je gotovo dva mjeseca kasnije odvjetnik Ivice Mornara pred sudom izjavio: "Dužnik Hajduk je očito nesposoban za plaćanje, žiro račun mu je u blokadi od preko 36 milijuna kuna i to u kontinuitetu neprekidno skoro deset godina. Stoga predlažemo stečajni postupak!". Dva tjedna kasnije sudac Trgovačkog suda u Splitu Ante Čapkun donio je odluku o odgodi pokretanja stečajnog postupka nad nogometnim klubom Hajduk s obrazloženjem kako je splitski klub u međuvremenu podmirio dio tog duga te se obvezao kako će do 20. prosinca 2005. godine isplatiti svih milijun kuna. Naposljetku 22. prosinca iste godine tadašnji odvjetnik Hajduka Mate Peroš sudu je predstavio predočio dokaz o uplati cjelokupnoga preostalog duga, a Hajduk je i službeno izbjegao proglašenje stečaja.



Navodno krivotvorio dokumente za stjecanje belgijskog državljanstva


U veljači 2006. godine pojavila se informacija koju je prenio talijanski portal Kataweb, kako je Ivica Mornar u Belgiji osuđen na osam mjeseci zatvora. Tamošnji sud osudio ga je zbog krivotvorenja dokumenata za dobivanje državljanstva. Mornar je 2002. godine igrao za belgijski Anderlecht, a cijeli slučaj počeo se razvijati kada je hrvatski nogometaš dobio belgijsko državljanstvo kako bi navodno lakše prešao u Premierligu. Mornar je na Otok prešao upravo iz Anderlechta u transferu vrijednom oko milijun eura. Prvi navodi u medijima pojavili su se tek 2004. godine, uoči puta hrvatske reprezentacije na EP u Portugal. Mornar je u to vrijeme odbacivao bilo kakve tvrdnje da se radi o nečem ozbiljnom.

"Od toga neće biti ništa. To se pitanje rješavalo već prije godinu dana, tako da moji odvjetnici stvar drže stvar pod kontrolom. Istina, malo sam iznenađen tom viješću. Čim završi utakmica porazgovarat ću s odvjetnikom i saznati što se to događa i ima li nešto novo", rekao je Mornar da bi nekoliko dana kasnije nakon brojnih medijskih napisa rekao:"U početku sam mislio da je sve zezancija, a onda sam shvatio da se radi o nečemu ozbiljnom. Želim istaknuti kako nemam veze s procesom koji se u Antwerpenu vodi protiv nekih nogometnih čelnika. Također niječem bilo kakvu povezanost s ruskom ili gruzijskom mafijom. Tužan sam i nesretan zbog načina na koji sam došao na naslovnice svih novina. Na Bjelolasici sam bio showman, a sada sam mafijaš. Drago mi je što sam šest godina igrao u Belgiji, Standardu i Anderlechtu. I krvavo sam stjecao pravo na belgijsko državljanstvo i putovnicu do koje sam došao uobičajenom zakonskom procedurom. I doista ne znam što može biti upitno u postupku kojega u Belgiji vodi sudac Wandeke. Tako tvrdi i moj odvjetnik Laurent Denis. Šteta, međutim, zbog ekscesa, jer Belgiju smatram svojom drugom domovinom i sigurno ću ondje kupiti nekakvu nekretninu, te povremeno živjeti."


Transfer Ivice Mornar iz Standarda u Anderlecht pod istragom zbog utaje poreza

U prosincu 2011. godine popularni belgijski list "Le Soir" objavio je vijest kako tamošnje pravosuđe razmišlja o podizanju optužnice protiv sudionika u transferu Ivice Mornare iz Standard Liegea u Anderlecht 2001. godine, zbog navodne utaje poreza. Le Soir je pisao kako je tada Anderlecht isplatio 1,5 milijuna eura na ime transfera jednoj offshore tvrtki koja je bila povezana s tadašnjim menadžerom Ivice Mornara Đurom Šergićem. Kasnije je s njegovog računa na Mornarov osobni račun prebačeno 6,2 milijuna belgijskih franaka. Istražitelji vjeruju kako u nijednoj od tih transakcija nije plaćen porez. Iako prema belgijskim zakonima zastara za utaju poreza nastupa nakon sedam godina, spominje se kako bi se sudionici svejedno mogli teretiti za kršenje zakona.

Slučaj Afisa

Nakon 13 godina Hajduk je pravomoćno izgubio spor sa španjolskom agencijom Afis, kojoj nisu isplatili 1,2 milijuna dolara provizije za transfere Ivice Mornara i Mirsada Hibića u Sevillu 1996. godine. Kako se spor toliko potezao na sudu, iznosu koji "bili" moraju platiti treba pribrojiti i značajne kamate tako da se barata sa svotom od čak dva milijuna eura. Nevoljama tu nije kraj jer i odvjetniku koji je zastupao Španjolce moraju platiti 2,4 milijuna kuna. Što je tu sporno? U rujnu 2006. godine Hajduk je Mornaru isplatilo 250 tisuća dolara navodnih zaostataka od transfera, ali su Bijeli navodno u sporazum ugradili zaštitnu klauzulu koja glasi da je Mornar dužan vratiti novac splitskom klubu ukoliko ovaj izgubi spor s AFISA-om. Mornar se dan poslije oglasio, istaknuvši kako nema namjeru Hajduku vraćati svoj novac.

Pročitajte više