Neredi pred dvoboj Hrvatske i Brazila: Torcida prosvjedovala s transparentom "HNS mafijo"

Foto: Torcida Split; Getty Images/Guliver Image

GDJE god da igra Hrvatska, ulice su crveno bijele! I na drugom kraju svijeta, u Sao Paulu, pjeva se Bježite ljudi, bježite iz grada... Sao Paulo je najveći grad Brazila i "obje" Amerike, no Hrvati se u njemu odlično snalaze. 

Kako javlja Indexov dopisnik iz Sao Paula, grad je danas, u odnosu na inače, pomalo mrtav, iako je otvaranje Svjetskog prvenstva. Prvi se dan SP-a, naime, poklopio s brazilskim nacionalnim praznikom.



No, Hrvate to nije omelo u nakani da se dobro provesele. Kafiće su okupirali već od 9 sati ujutro, neki i ranije. A većina hrvatskih navijača kavu je odlučila preskočiti i odmah udariti po pivu.

Kako javlja portal Croatian Sports, slavi se još od sinoć. Hrvatski navijači noć su proveli po barovima i na ulicama, pjevajući, plešući, ispijajući nezanemarive količine alkohola i družeći se s navijačima domaćeg Brazila.

 


 

Dobro raspoloženi Hrvati privukli su veliku pozornost brazilskih medija pa su ih snimale brojne kamere. Procjenjuje se da je u Sao Paulo stiglo oko deset tisuća hrvatskih navijača.

Torcidaši se pridružili prosvjedu

Nisu, međutim, svi slavili. Neki su večer iskoristili da izađu na ulice i pridruže se brazilskim prosvjednicima. Primjer su pripadnici Torcide, koji su na ulicama Sao Paula prosvjedovali s transparentom "HNS mafijo". Sve je zabilježeno i na fotografiji koju je na svojim službenim Facebook stranicama objavila Torcida Split.


Podsjećamo, Sao Paulo, najveći grad Brazila, uoči svjetskog prvenstva potresaju prosvjedi i štrajkovi. Stanovnici ovoga megalopolisa, mahom siromasi, ogorčeni su zato što se u organizaciju SP-a ulupalo 11 milijardi dolara, dok građani skapavaju od gladi.

Na ulicama su posebno često zaposleni beskućnici, stanovnici Sao Paula koji imaju posao, ali i usprkos tome ne mogu si priuštiti plaćanje za brazilske standarde preskupog najma za stan, koji je zbog SP-a dodatno porastao.

Policija suzavcem rastjerala prosvjednike, ozlijeđeni novinari CNN-a

Prosvjedi su se nastavili i u četvrtak, na sam dan otvaranja. Kako javlja Reuters, brazilska policija iskoristila je suzavac kako bi rastjerala manju skupinu prosvjednika protiv Mundijala.

Prosvjedi su organizirani šest sati prije utakmice kojom Brazil i Hrvatska ostvaraju SP. Uhapšen je najmanje jedan prosvjednik, javio je brazilski Globo.

Bio je to samo početak. Kasnije je došlo i do većih sukoba između policije i prosvjednika, u kojem je barem jedna osoba ozlijeđena. Za sada nije poznato jesu li u sukobima sudjelovali i hrvatski državljani.

Prosvjednici navodno žele blokirati prilaze Corinthians Areni gdje u 22 sata počinje utakmica Brazila i Hrvatske. Specijalne postrojbe razbile su blokadu i sukobile se s prosvjednicima.

U neredima je ozlijeđeno i dvoje novinara CNN-a.

Pročitajte više