Nismo svi ustaše

IAKO SU u većini, zašto ta uvijek ista okorjela desničarska masa smatra da ima pravo sramotiti svoju zemlju? To je i naša zemlja, a gdje je naše pravo da navijamo bez zločinačkih poruka? Već danima slušamo ih u Poznanju, dok se po terasama te mahnite glave nabrijavaju gustom maglom i simuliraju fašistički boj.

Navikli smo, više ne reagiramo, svjesni da je, nažalost, i to naša Hrvatska. Smatraju li oni isto? Smatraju li nas koji razmišljamo drugačije dijelom svoje Hrvatske?

Odgovor znamo. Srećom, ne mogu nam obrisati sve one lijepe slike hrvatskih navijača iz Poljske. Bilo ih je puno više nego ružnih. Dok smo pomodne Talijane u Poznanju mogli vidjeti samo kako se oblizuju nakon porcije lososa u mondenim restoranima, hrvatski navijači poveli su feštu. Sjajnu feštu. Zastave ovaj put nisu mogli vješati po krovovima kuća niti skulpturama fontana, jer su im domaćini dolijali i postaviti zaštitne mreže. No, hrvatske zastave visile su u izlozima, na terasama i automobilima. Opet su slučajni prolaznici u čudu gledali tisuće ljudi u nekakvim kockicama kako čuče na početne taktove "Bježite ljudi...", a onda na refrenu simultano skaču u zrak. Nadisali su se ti prolaznici dima zapaljenih guma motorista iz Novog Vinodolskog, htjeli su s nama pridržati i koju baklju. Da je barem ta slika barem obišla svijet, umjesto agencijskog raporta o paljenju zastave Europske unije i isticanja nacionalističkih simbola.

"Tu su bile zastave koje su evocirale fašistički ustaški pokret koji je upravljao Hrvatskom kao nacističkim protektoratom od 1941-44.", stoji u tekstu AP-a.

Treba li nam to? Trebaju li naši igrači moliti navijače na stadionu da ne bacaju baklje u teren usred izgledne akcije? Howard Webb negdje oko 60. minute došao je do Buffona i pitao ga vidi li išta od silnog dima oko njegovog gola. Spiker je izdao upozorenje; utakmica će kod prvog sljedećeg pirotehničkog ispada biti prekinuta, a na video wallu, baš u tom momentu, kamera je zumirala srednjovječnog gospodina s ustaškom kapom na glavi. Sankcije su neminovne: Uefa je zbog baklji i zabranjenih transparenata na utakmici protiv Češke kaznila Ruski savez sa čak 120.000 eura, a prijeti im i oduzimanje šest bodova u kvalifikacijama za Euro 2016. godine. HNS-ov novac ćemo već nekako preboljeti, ali zar ga ne bi bilo bolje uložiti u neku pametniju svrhu? Oni s početka teksta o tome ne razmišljaju, jer na Euru nisu zbog nogometa.

Ti isti reći će -  vi niste Hrvati. Krivo - mi "samo" nismo ustaše.

Pročitajte više