Nizozemci smiruju strasti: Banana je naša tradicija, nije bilo rasizma

Foto: Sreenshot/Vine

NAVIJAČI Feyenoorda prekinuli su uzvratnu utakmicu s Romom u osmini finala Europa lige, a zbog novog incidenta, dva tjedna nakon nereda u Rimu, prijeti im nova kazna UEFA-e.

Dva tjedna nakon divljačkog pohoda Feyenoordovih navijača na Rim, Talijanima su priredili vatrenu dobrodošlicu u uzvratu, napravili nerede na ulicama, ali i na stadionu. Nakon što je Roma povela s tribina su poletjeli razni predmeti i uvrede, navodno i rasistički povici, i jedna velika banana koja je bačena na Rominog Gervinha.

Voće koje je, zahvaljujući smiješnoj politici UEFA-e, posljednjih godina postalo simbol za rasizam na nogometnim terenima, na De Kuipu je shvaćeno na više načina. Zbog užarene atmosfere i ugleda domaćih navijača u Europi, u dijelu medija i na društvenim mrežama predstavljeno je kao rasizam, no drugi dio smiruje strasti, a Nizozemci uvjeravaju kako nije bilo rasizma, već su banane čest rekvizit na tribinama kada igra Feyenoord. To što je bačena na Gervinha navodno je bila samo neukusna šala.

Feyenoordov trener Fred Rutten nazvao je incident nepotrebnom zbrkom, a optužbe za rasizam besmislicom.

"Nikada nisam ovako nešto doživio, vrlo čudna utakmica. Prekid nam nije pomogao, navijači štete Feyenoordu. Šteta je što se ovo dogodilo i aplaudiram odluci da se prekine utakmica", rekao je Rutten nakon utakmice i dodao:


"U našoj ekipi imamo igrače raznih nacionalnosti. Ljudi rade previše buke oko svega ovoga".

Francuski sudac Celement Turpin u poluvremenu je u svlačionici razgovarao s tamnopunim igračem Rome Gervinhom na kojeg je bačena napuhana banana iz dijela gdje sjede Feyenoordovi navijači, no nije imao problem s nastavkom utakmice. No, već nakon deset minuta igre, nakon isključenja domaćeg igrača tribine su podivljale i sudac je povukao igrače u svlačionice.

Kako se situacija smirila, a igrači pristali izaći na teren, sudac je nastavio utakmicu nakon desetak minuta pauze. Roma je u nastavku slavila sa 1:2 i prošla u osminu finala.

Na tribinama su navijači mahali i golemim napuhanim bananama, a jedna je završila u rukama suca. Susret je na deset minuta prekinut početkom drugog dijela, ali policija je smirila tribine i priveden je kraju.

Roma je pobjedom 1:2 nakon 1:1 iz prve utakmice prošla u osminu finala.

Pročitajte više