Nova afera na pomolu: Zapadna Njemačka poticala sportaše na korištenje dopinga!

Njemački reprezentativci slave osvajanje SP-a 1954. godine

Foto: Guliver Images/Getty Images

POZNATO je kako je vlast Istočne Njemačke tijekom 70-ih i 80-ih godina financirala dopingiranje svojih sportaša, a sudeći prema istraživanju berlinskog Sveučilišta Humboldt čini se da je i vlast Zapadne Njemačke provodila istu politiku.

Prema pisanju Süddeutsche Zeitunga, istraživanje pod nazivom "Doping u Njemačkoj od 1950. do danas" otkriva kako su Istočni i Zapadni Nijemci gotovo u isto vrijeme poticali svoje sportaše na korištenje dopinga.

"Godine 2008. počeli smo s istraživanjem korištenja dopinga u Njemačkoj, a uskoro ćemo objaviti rezultate i nakon toga poduzeti sve potrebne mjere", rekao je Thomas Bach, predsjednik Njemačkog olimpijskog saveza.

"Isti uvjeti"

Süddeutsche Zeitung prenosi riječi Giselhera Spitzera, voditelja istraživanja, koji je otkrio da je vlast Zapadne Njemačke financirala testove u kojima su sportaši dobivali razne supstance poput; steroida, testosterona, estrogena i eritropoetina (EPO).

"Naši sportaši su morali imati iste uvjete i mogućnosti kao i njihove kolege iz Istočnog bloka", rekao je neimenovani ministar unutrašnjih poslova SR Njemačke, a stoji u izvještaju.

Sportaši uzimali "čarobni lijek" koji je Hitler dijelio svojim vojnicima


Inače, istraživanje je otkrilo da su njemački reprezentativci, koji su 1954. godine postali svjetski prvaci u nogometu, dobivali inekcije metamfetamina poznatog kao Pervitin. Zanimljivo, isti "lijek", kako se tada mislilo, dobivali su i njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu.

Također, povjesničari su pronašli pisma datirana na 29. studeni 1966. godine, koja potpisuje predsjednik Liječničke komisije Međunarodne nogometne federacije, Jugoslaven Mihajlo Andrejević, a koji izvještava da su trojica njemačkih reprezentativaca bila dopingirana u finalu Svjetskog prvenstva u Engleskoj.

Süddeutsche Zeitung otkriva da je i bivši trener Borussije Dortmund, Max Merkel, dao svojim igračima metamfetamin Pervitin te da su njemački atletičari, plivači i biciklisti primili oko 1200 inekcija sa zabranjenim supstancama na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine.

Pročitajte više