Novo lice hrvatske rukometne reprezentacije

Foto: Srecko Niketic/Cropix

NEKADA su udarna snaga hrvatskog rukometa bili Ivano Balić, Blaženko Lacković, Pero Metličić i Mirza Džomba, da bi danas neki novi klinci zauzeli njihova mjesta u reprezentaciji, mladići koji su ih 2003. godine s divljenjem gledali preko televizora kako u Portugalu gaze Francuze, Ruse, Španjolce i Nijemce te sasvim zasluženo podižu svoje zlatne medalje. I Lino Červar imao je naravno zadatak da s godinama osvježi momčad, pa su postepeno na mala vrata u reprezentaciju ušli Domagoj Duvnjak, Manuel Štrlek, Ivan Čupić, Jakov Gojun, Marko Kopljar.

Danas, deset godina kasnije, Goluža je izbornik, a na popisu igrača koji putuju na Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj preživjela su samo dva "Portugalca" - Lacković i Vori.  Na predstojećem SP-u, Hrvatsku će predstavljati 17 igrača. Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj početna je točka četverogodišnjeg olimpijskog ciklusa koji je započeo gašenjem olimpijskog plamena u Londonu. Upravo ćemo u Španjolskoj imati prilike vidjeti mlade rukometne snage, koje će se 2016. imati priliku boriti za zlato u Riju.

Glavni nositelji nove generacije su Domagoj Duvnjak, Ivan Čupić i Mirko Alilović. Oni se zajedno s Dragom Vukovićem moraju pobrinuti da Stipe Mandalinić, Luka Stepančić, Lovro Šprem i Filip Ivić nauče nositi s pritiskom. Šprem, Ivić, Mandalinić..., svi su oni počeli trenirati rukomet zbog onoga što su Balić i društvo 2003. godine napravili u Portugalu. Na njima je sada da, deset godina kasnije, nastave tu lijepu priču. Svi odreda dio su velikog Zagrebovog projekta stvaranja mega momčadi, koja bi kroz dvije-tri godine u Ligi prvaka trebala harati europskim dvoranama.


"Neki novi klinci":

Filip Ivić (vratar) - 20-godišnji vratar u kadetskoj i juniorskoj reprezentaciji bio je jedan od najboljih igrača. EHF ga je svrstao među 10 najboljih mladih igrača u Ligi prvaka ove sezone. "Nisam mogao vjerovati kako 'mali' brani", rekao je Šterbik nakon utakmice protiv Zagreba prošle godine.

Lovro Šprem (lijevo krilo) - Lovro je svoj rukometni put započeo je u RK Zagrebu, gdje je u mlađim kategorijama bio kapetan. Kao i Ivić, Šprem je igrao za kadetsku i juniorsku reprezentaciju, a sada se loza Špremovih na lijevom krilu nastavlja i u seniorskoj reprezentaciji.

Luka Stepančić (desni vanjski) - Bombarder iz Labina visok je 203 cm, a od ove sezone upoznali su ga mnogi europski vratari. Naime, u Ligi prvaka postigao je 36 pogodaka, koliko i Kiril Lazarov.

Stipe Mandalinić (lijevi vanjski) - najbolji junior Europe već je prozvan "novim Lackovićem". U Ligi prvaka dobio je skromnu minutažu, ali usprkos tome pamtimo njegove golove Füchseu, Barceloni, Pick Szegedu.

Valja napomenuti kako Ivić, Šprem, Stepančić i Mandalinić nisu sve što hrvatski rukomet ima za pokazati. Iako nisu otišli u Španjolsku, svoju priliku u budućnosti sigurno će dobiti i Hrvoje Batinović, Teo Čorić, Luka Šebetić, Ilija Brozović, Ante Kaleb, Lovro Mihić, Jerko Matulić, Nikola Špelić, Matej Ašanin, Ante Vukas te Marko Mamić.

Pročitajte više