Odbrojavanje uz Index i Pirovu pobjedu Hrvatske nad Italijom: Još 37 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 37 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

37. Milan Rapajić: Hrvatska - Italija 2:1, SP u Japanu i Južnoj Koreji 2002.

Iako se na svjetsko prvenstvo u Japan i Južnu Koreju Hrvatska plasirala kao prva u skupini nakon sjajne pobjede nad Belgijom od 1:0 u posljednjem kolu, brončana reprezentacija sa Mundijala u Francuskoj četiri godine ranije nikako nije imala lagan put do Azije.

Ceh neuvjerljivom početku kvalifikacija platio je ''trener svih trenera'' Ćiro Blažević koji je nakon remija sa Škotskom u Zagrebu smijenjen, a na klupu je doveden ''otac'' čileanske generacije Mirko Jozić.
 
Hrvatska je očekivala prolazak grupe jer je bila smještena u relativno laku grupu zajedno sa Italijom, Meksikom i Ekvadorom. Jozić je važio kao ekspert za južnoamerički nogomet jer je svoje najveće trenerske uspjehe postigao dok je trenirao čileanski Colo Colo i domaća javnost se s pravom nadala da možemo barem proći grupu.
Od početka problemi za Vatrene
 
Međutim, štošta u hrvatskoj vrsti nije štimalo. Najveći udarac Vatreni su pretrpjeli pred sam početak prvenstva kad je zbog teške ozljede zgloba morao otpasti tada najbolji igrač Hrvatske i zvijezda Juventusa Igor Tudor. Također, u momčadi su i dalje vodeće uloge imali veterani poput Šukera, Prosinečkog, Solde, Stanića, Bokšića i Jarnija, ali bile su tu i mlađe snage predvođene Pletikosom, Rapaićem, Šimunićem, braćom Kovač i Olićem. Uglavnom, očekivanja nisu bila velika, al kao imperativ tražio se prolazak u drugi krug ispred prosječnog Meksika i nogometno anonimnog Ekvadora. Ipak, ni to nije bilo dovoljno.
 
Italija je bila apsolutni favorit grupe s igračima od kojih boli glava: Buffon, Cannavaro, Maldini, Totti, Del Piero, Vieri, dok se očekivalo da će Hrvatima Meksiko i Ekvador ipak biti lak zalogaj.
No već prva utakmica Vatrenih protiv Meksika pokazala je da će ovo prvenstvo za Hrvatsku biti pravi Križni put.
 
Poraz od Meksika značio je oproštaj od velikana
 
U očajnoj utakmici sa samo četiri udarca prema vratima obje momčadi, Meksiko je slavio golom Blanca iz kaznenog udarca nakon faula Živkovića koji zbog toga i bio isključen.
Bila je to tek peta pobjeda Meksika na svjetskim prvenstvima nad protiv europskih momčadi u 26 utakmica. Nakon poraza od Meksika pritisak javnosti (i Ćire Blaževića koji je u Japanu bio dopisnik Jutarnjeg lista) nagnali su Jozića da posegne za radikalnim mjerama. Šuker, Stanić i Prosinečki su stavljeni na klupu i time na neki način zauvijek umirovljeni.
 
Utakmica s Italijom bila je biti ili ne biti. Talijani su od početka utakmice pokazali da su bolja momčad, a svoju bolju igru kapitalizirali su u 54. minuti kad je Vieri u skoku malo zadržao rukom Josipa Šimunića, taman toliko da sudac ne primijeti, a da opet ostvari prednost u skoku i matira Pletikosu. Činilo se da je priča za Hrvate gotova, no tada u igru ulazi Ivica Olić i nakon sjajnog centaršuta Jarnija zabija za 1:1. 
 
Olić za izjednačenje, Rapajić za pobjedu, a i sudac je tog dana bio Hrvat
 
Samo tri minute poslije čudesan gol Milana Rapajića. Lopta je cijelu vječnost putovala prema golu sve dok se u čudnom luku nije spustila iza Buffonovih leđa za senzacionalni preokret.
Do kraja utakmice svašta se još događalo. Najprije je sudac Graham Paul ničim izazvan poništio dva sasvim regularna gola Talijana, a da bi u 88. minuti Totti sa 25 metara izveo slobodan udarac. Lopta se odbijala od jedne do druge stative plešući po crti nemoćnog Pletikose, ali sreća je tog dana bila naklonjena Hrvatima. 
 

Pročitajte više