Odbrojavanje uz Index i Yekinijevu proslavu gola Bugarskoj: Još 38 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 38 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

38. Rashidi Yekini: Nigerija - Bugarska 3:0, SP u SAD-u 1994.

Ono što je bio Maroko u Meksiku 1986., a Kamerun u Italiji 1990., Nigerija je bila na svjetskom prvenstvu 1994. u SAD-u. Fantastična generacija Nigerijaca, koja je nakon prvenstva zahvaljujući sjajnim igrama dobila nadimak Super Orlovi, konačno je zauvijek skinula famu o afričkom nogometu kao nedoraslom onom europskom ili južnoameričkom. 

Fantastična generacija Super Orlova

Rufai, Oliseh, Adepoju, Amokachi, Finidi, Amunike, Okocha, Ikpeba i Yekini bili su možda najbolja afrička reprezentacija koja je ikad igrala na nekom velikom natjecanju i kad se sad, sa vremenske distance od 20 godina analizira njihov nastup u Americi, sasvim je logično da su osvojili grupu D u konkurenciji Maradonine Argentine, Stoičkovljeve Bugarske i Grčke.

Već u prvoj utakmici sa Bugarima koji su imali najbolju generaciju u svojoj povijesti predvođenu Stoičkovom, Konstadinovom i Lečkovom, reprezentacija Nigerije cijelom svijetu pokazala je kako nisu došli u SAD biti jedna u nizu simpatičnih ekipa na kojoj će se popravljati gol razlika.
 
Yekini 1994. kao Tardelli 1982.
 
Štoviše, ono što su oni napravili Bugarima bilo je senzacionalno. Glatka i uvjerljiva pobjeda od 3:0 svijetu je pokazala kako se i u Africi igra ozbiljan nogomet, a prvi gol kojeg je postigao Rashidi Yekini ostao je čvrsto zacementiran u kolektivnoj memoriji sviju onih koji su imali sreću da gledaju tu utakmicu. Ne toliko radi ljepote i estetske vrijednosti tog gola, već zbog sad već epske i mitske proslave. Nakon što je iz blizine zakucao loptu iza leđa bugarskog golmana Mihajlova, Yekini je u apsolutnoj euforiji uletio u gol i zamotan u mrežu ushićeno proslavljao pogodak.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara