Odbrojavanje uz Index i bombetinu Sundaya Oliseha koja je Španjolce vratila kući: Još 69 dana do SP

Foto: Fotomontaža Index

OSTALO je još 69 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

 69. Sunday Oliseh: Nigerija - Španjolska 3:2, SP u Francuskoj 1998.

Iako je Kamerun na svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. ispao tek u četvrtfinalu, što je uz identični doseg Senegala 2002. najveći rezultat neke afričke momčadi na Mundijalima, dojma smo da je nigerijska reprezentacija iz sredine 90-ih ipak najbolja reprezentacija koju je svijetu dao afrički kontinent.
Samo nedovoljna taktička potkovanost uskratila im je četvrtfinale u SAD-u 1994 kad se budući finalist Italija spasila gotovo u posljednoj sekundi, tako da se od Nigerije puno toga očekivalo u Francuskoj 1998.

Nigerijci prošli skupinu smrti, Španjolci morali doma

Skupina D u koju su bili smješteni zajedno sa Španjolskom, polufinalistom s prošlog svjetskog prvenstva Bugarskom i jakim Paragvajem, bila je s pravom nazvana ''skupinom smrti'' jer su sve reprezentacije s realnim izgledima računale na daljnji plasman.

Već prvo kolo Nigerijci su igrali protiv Furije, a mediji su sljedeći dan tu utakmicu okarakterizirali kao ljepoticu prvenstva. Španjolci su poveli preko Hiera u 21 minuti, a samo četiri minute poslije izjednačio je Adepoju. Raul je početkom nastavka donio novu prednost svojoj momčadi, a Lawal je ekspresno vratio stvari na početak.

A onda, u 78. minuti potez utakmice i jedan od najljepših golova prvenstva. Nigerijci su imali aut, lopta je nekako ubačena u kazneni prostor Španjolske čiji obrambeni igrači nisu najspretnije reagirali i lopta dolazi do Sundaya Oliseha koji s nekih 25 metara iz prve ispaljuje raketu u Zubizarettinu mrežu. Fantastičan gol koji je uz pobjedu nad Paragvajem Nigeriji donio još jednu osminu finala, a Španjolska je kiksala i u sljedećoj utakmici odigravši tek remi s Paragvajem.


Na kraju, Nigerija i Paragvaj su otišli dalje, a favoriti Španjolska i Bugarska doma. Tko je to mogao očekivati?

 

Pročitajte više