Odbrojavanje uz Index i legendarni slalom Saeeda Owairana: Još 86 dana do SP

Foto:  Fotomontaža Index

OSTALO je još 86 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

86. Saeed Owairan: Saudijska Arabija - Belgija: 2:1, SP u SAD-u 1994.

Azijske kvalifikacije za svjetsko prvenstvo 1994. u SAD-u  bile su posebno uzbudljive i neizvjesne. U finalnoj skupini našli su se Irak, Iran, japan, Južna i Sjeverna Koreja i Japan. Samo nabolje dvije momčadi mogle su na Mundijal. Prije zadnjeg kola Japan je vodio sa 7 bodova i trebala mu je pobjeda protiv Iraka koji je imao 5 bodova i minimalne šanse za plasman na SP. Saudijska arabija je imala 6 bodova i susret s Iranom kojeg je pobjeda vodila u SAD, a Korejci su igrali međusobno, s tim da sjevernjaci nisu imali nikakvih izgleda za plasman.
 
Šokantne azijske kvalifikacije
 
Zadnje kolo bilo je šokantno. Saudijska Arabija je u uzbudljivoj utakmici svladala Iran i osigurala povijesni, prvi plasman na svjetsko prvenstvo, a Južna Koreja nije ništa prepuštala slučaju i sa glatkih 3:0 pobijedila je Sjevernu, no to joj nije ništa garantiralo. Morali su čekati kraj utakmice Japana i Iraka i nadati se remiju ili pobjedi Iraka. Japan je vodio s 2:1 do posljednjih trenutaka i već se slavilo kako na samom stadionu, tako i po cijelom Japanu. No tada – šok. Doslovce u posljednjoj sekundi Iračani zabijaju gol i rezultat je 2:2. U Japanu nevjerica, tuga, plač, brojni harakiri, a Južna Koreja slavi svojoj ponovni nastup na svjetskom prvenstvu.
 
Sjajni Saudijci
 
Saudijska Arabija smjestila se u skupinu F, zajedno s Nizozemskom, Belgijom i Marokom. Jaka skupina u kojoj su baš oni bili jedini apsolutni autsajderi i nitko im nije davao ni gram šansi. 
Ipak, Saudijci su turnir započeli sjajno. Golom Amina držali su jaku Nizozemsku u šaci, no prvo Jonk, a onda u posljednjim trenucima susreta i Taument, stavljaju stvari na mjesto i Nizozemska slavi. Ipak, Saudijska Arabija se svijetu pokazala u iznenađujuće dobrom izdanju.

 Owairan protiv Belgije baš kao Maradona protiv Engleske
 
Da misle ozbiljno pokazali su u sljedećem kolu kad su s 2:1 svladali uvijek neugodni Maroko, a kruna čitavog njihovog nastupa na turniru bilo je utakmica posljednjeg kola protiv Belgije. 
Već u 5. minuti Saeed Owairan je zabio jedan od najslavnijih i najljepših golova u povijesti svjetskih prvenstava. On je dobivši loptu na svojoj polovici,u trku predriblao cijelu momčad "Crvenih vragova“ te efektno nakon šezdesetmetarskog slaloma postigao pogodak pokraj nemoćnog Preudhommea, jednog od najboljih svjetskih vratara.
 
Saudijci su se naravno plasirali u osminu finala i postali su prava senzacija turnira. Ipak, Švedska je bila puno jača i s visokih 4:1 izbacila sjajne i hrabre Saudijce. Njihov nastup se pamti po dobrome, a gol Owairana se upisao u zlatne knjige nogometa.
 

Pročitajte više