Otac Alena Halilovića za Index: Tragedija je to što se radi mom sinu!

Foto: Fifa

O ALENU HALILOVIĆU možete misliti što hoćete, ali ne možete pobiti da je gnjusno gledati kako se na tom 17-godišnjaku lome koplja taštine i pohlepe. Ovih dana posebno, svaka strana ima svoje glasnogovornike. Na jednoj strani Zdravko Mamić, a na drugoj nekadašnji Dinamov veznjak iz godina Croatije i reprezentativac BiH Sejad Halilović. Sejad je biološki, a Zdravko "nogometni" otac Alena Halilovića, momka koji će sutra, kada to netko plati, vrijediti milijune.

Halilović stariji dobro zna što je sve Mamić spreman napraviti da zadrži tinejdžera koji je sa 18 godina - slobodan igrač. To znači da Mamić gubi projicirane milijune. Sejad vrlo znakovito poručuje da ne zna tko u novine gura vijesti o interesu Bayerna i ostale "tribalfootball" ekskluzive. 

Mamić mu se nije javio više od dva mjeseca. U međuvremenu iskaču vijesti o 20 milijuna eura i ponudama Bayerna i Tottenhama, a to zvuči kao već iskušani recept za podizanje cijene (Eduardo, Modrić, Kovačić...).
 
Halilović: Ponude Tottenhama i Bayerna su čista laž - Dinamo odbio demantirati!

"Tragedija je to što se radi djetetu. Shvatite da je on dijete, što on proživljava nije normalno", za Index govori Sejad Halilović. 

"Prevelik pritisak se stavlja na Alena. Volio bih da to prestane, da mu se barem vrati osmjeh na lice", dodaje.

Mi nemamo "ekskluzive" o milijunskim ponudama iz Londona ili Münchena. Te objave potencira netko drugi, vi možda znate i tko? 

"Ponude Bayerna i Tottenhama su čiste laži. Od mene takva informacija nikada nije došla", priča nam Halilović koji je od Dinama tražio da demantira takve napise, ali je klub to odbio.

Nedavno je Sejad otkrio kako su za Alenovu situaciju krivi Dinamovi treneri koji nisu znali kako raditi s takvim talentom. "U tim uvjetima ni Messi ne bi izgledao dobro", rekao je te javno požalio što je poslušao savjete "stručnjaka" i medija da Alen ostane u Dinamu umjesto da ga odvede u inozemstvo.

Kao nekad Kranjčar

O Svjetskom U17 prvenstvu Sejad Halilović nije želio razgovarati. U posljednjoj utakmici Alen je zabio sjajan gol i pokazao da sve ovo što se oko njega događa ima jako dobar povod - njegov ogroman talent. > Zabija kao Messi, slavi kao Balotelli

Hrvatski kadeti su i davne 2001. također završili natjecanje u skupini SP-a. Bila je to generacija Nike Kranjčara, koja se nakon povijesnog uspjeha (europske bronce i plasmana na SP) rasula po pustopoljinama HNL-a. Danas se čuje za šačicu njih, za Darija Krešića i Hrvoja Čalu... Gudeljeva momčad doživjela je na SP-u istu sudbinu kao ona Martina Novosela prije dvanaest godina, no sličnosti ima i u pričama najvećih zvijezda.

Kakva je atmosfera stvorena oko Alena Halilovića uvelike podsjeća na onu oko Kranjčara kada je Zdravko Mamić umalo uništio karijeru tada najmlađeg kapetana Dinama. Boysi su mu zagorčali život, javno je ponižavan, čak i od nekih suigrača koji su na tribinama pjevali uvredljive pjesme s navijačima. Završio je u Hajduku, pa u Portsmouthu, i nikad nije u potpunosti ispunio svoj golemi potencijal. Niko je, za razliku od Alena, punoljetan ušao u A vrstu, iako ga je Mamić od ranih dana reklamirao po novinama kao svjetsku klasu za budućnost. Bilo je to vrijeme kada je Mamić polako preuzimao posljednje konce hrvatskog nogometa. Sada je na svom vrhuncu i sudbine djece su u njegovim rukama, točnije Romea Jozaka, alfe i omege HNS-a za mlade uzraste.

Po potrebi su Alena potezali iz svih uzrasta reprezentacija za Dinamovog manekena protiv PSG-a, pa natrag - direktno u A reprezentaciju. U takvoj "traumi" otišao je na SP.  

Još jedan neslavni odlazak ili priča s "happy endom"

Dok je Kranjčara tjerao, Mamić čini sve kako bi Alena zadržao na Maksimiru. Ne želi dopustiti da ode za Uefin minimalac. Alen je prošao put od suspenzije (još kao 15-godišnjak) do zlatne krletke dvije godine kasnije. Prijetilo mu se da neće igrati do punoljetnosti ako ne potpiše za Dinamo, ispisnicu nije mogao dobiti, dok su iz Madrida i drugih europskih prijestolnica stizali pozivi i ponude za "novog Modrića". Na koncu je pronađen "kompromis" i ostao je u Dinamu na ugovoru koji vrijedi do sljedećeg ljeta. Sejad i Alen dobili su i neke garancije, obećanja, Mamići su ga ubacili u prvu momčad, ali pod trenerskim palicama Čačića, Jurčića i Ivankovića nije napredovao prema očekivanjima. Što je posebno apsurdno, nije dobivao minutažu.

Prilike je ipak iskoristio da pokaže talent, jasno i kadetske mane, kao i usađenu drskost. Naviknut na glavnu ulogu, i pod pritiskom očekivanja, Alen je ostao solist na terenu. Takav je poguran i u Štimčevu reprezentaciju nakon, pak,  bolesne igre s odabirom "prave" domovine, što mu je donijelo samo novo opterećenje. Odluku je Alen obznanio na stranici Dinama.

Na Maksimiru su ispričane mnoge slične priče. Andrej Kramarić, rekorder Dinamovih mladih selekcija, jedna je od takvih. Njegov otac javno tvrdi da je znao da Andrej nikada neće igrati u Dinamu dok ga vodi Zdravko Mamić. Razlog je - samo jedan potpis. S Halilovićem je priča drugačija i tek počinje. 

Drugi o Haliloviću

Safet Sušić: "On je pravi nogometni dragulj, ali još uvijek je dječak. Prvi put sam Halilovića vidio na mobitelu. Prijatelj mi je pokazao neke video isječke njegovih poteza i stvarno sam bio oduševljen. Gledao sam ga i kratko što je igrao protiv PSG-a i za sada je on samo jedan veliki talent. Ima sve uvjete da postane jako dobar igrač. Jako dobro mu poznajem oca i znam da je dobar, vrijedan i ozbiljan čovjek i nadam se da će i Alen biti isti takav. Ne sumnjam da uz dobar rad može biti vrhunski nogometaš."

Igor Štimac: "Nemojmo pretjerivati i uspoređivati ga s Messijem. Puno njih ste proglasili novim messijima, pa su nestali".

Ante Čačić: "Užitak je gledati kako takav biser igra. Već je pokazao kakav talent ima, a na njemu je radom ga oplemeniti".

Ivan Gudelj na U17 SP-u: "Halilović je najveća zvijezda. On je za mene igrač koji spada u sam svjetski vrh. U nekim situacijama neka rješenja bi trebala biti jednostavnija i racionalnija, ali on je igrač koji stvara višak i radi prevagu".

Pogledajte kako je Alen govorio prije nego što je vrijedio 20 milijuna eura.

 

Pročitajte više