Ovako smo odbrojavali do utakmice desetljeća!

Foto: Index, Hina, HNS, Facebook; Accuweather

NA INDEXU pratite zagrijavanje za najvažniju utakmicu Hrvatske u posljednjem desetljeću. U Recifeu se od 22 sata, u direktnom okršaju s Meksikom, Hrvatska bori za osminu finala Svjetskog prvenstva. Hrvatskoj "igra" samo pobjeda, Meksiku je dovoljan i bod za prolaz. 

AUSTRALIJA u Stuttgartu, Turska u Beču, Španjolska u Gdanjsku... To su polja na kojima su se rušili ciljevi generacije koju predvodi kapetan Darijo Srna. Predvodit će je i večeras u Recifeu, u njihovom najvažnijem ispitu. Za njih više nema popravnog, večeras će nam pokazati - jesu ili nisu. Utakmica s Meksikom za osminu finala Svjetskog prvenstva "highlight" je za Olića, Pletikosu, Srnu, Pranjića, ali i Modrića, Rakitića, Ćorluku. Godinama nas uvjeravaju da Hrvatska pripada u svjetski Top deset, pričaju da smo "najjači kada je najpotrebnije". To je vrlo dvojbeno razmišljanje, no večeras može dobiti svoju potvrdu. 

Utakmica s Meksikom, koji bez iznimke, posljednjih 28 godina, prolazi skupinu SP-a, bit će utakmica istine i za Niku Kovača. Iako se izborniku "neće dogoditi ništa" ako ispadne, iako Davor Šuker pred njega nije stavio imperativ, aklamacija kojom je prihvaćen po dolasku, ali i kvaliteta kadra koju je bez iskustva dobio u svoje ruke, pred njega stavlja veliku obvezu. Što se nas tiče, čak i imperativ. 

Hrvatska je posljednji put u osmini finala na Mundijalu igrala 1998. godine. 16 godina nema je među probranim, ozbiljnim nogometnim društvom. I zbog toga večerašnji ogled s Meksikom ide u rang najvažnijih utakmica u povijesti hrvatske reprezentacije.

Niko Kovač na teren bi trebao izvesti momčad koja identičnog kostura kao za otvaranje s Brazilom, jasno uz zamjenu Jelavić - Mandžukić. Na lijevom boku trebali bismo umjesto Pranjića opet vidjeti Šimu Vrsaljka. Pranjić nije ni zaslužio da se od njega radi ono što jednostavno nije, vjerujemo da će Kovač imati "milosti" za njega. U vezni red trebao bi se vratiti Meteo Kovačić umjesto Sammira, a Kovač ostaje dosljedan igri bez klasičnog defenzivnog veznjaka, pa će sredinu držati Rakitić i Modrić. Oni večeras bez obzira gdje stajali moraju krenuti naprijed, preuzeti inicijativu i pokazati da su uistinu nosioci igre ove generacije.

>>> Koga biste vi poslali u boj za drugi krug? Izaberite svoju momčad za Meksiko u Indexovoj anketi! 

"Kada sam u Gdanjsku pogodio Casillasa umjesto gol, bio je to najteži trenutak jer smo ostali bez četvrtfinala. No, za mene osobno to je bila prekretnica u karijeri. Nakon toga sve je krenulo drugim tokom", rekao nam je nedavno Ivan Rakitić, danas igrač Barcelone

Nakon njega, prekretnicu treba i Hrvatska. Odnosno, mora je zaslužiti, večeras od 22 sata u Recifeu. 

Hrvatska mora juriti pobjedu, Meksiku je za prolaz dovoljan i bod. 

RAZVOJ DOGAĐAJA UOČI UTAKMICE PRATITE NA INDEXU:

22:00 Tijek utakmice pratite ovdje

21:30 Meksiko ima laganu prednost, tvrdi prvi čovjek HNS-a Davor Šuker.

21:15 Hrvatsku ili Meksiko u osmini finala čekaju Nizozemska i Čile.

20:35 - Potvrđeni su sastavi za utakmicu!

Hrvatska: Pletikosa - Vrsaljko, Ćorluka, Lovren, Pranjić - Srna, Rakitić, Modrić, Perišić, Olić - Mandzukić

Meksiko:  Ochoa, Layun, Rodriguez, Marquez, Moreno, Aguilar, Herrera, Guardado, Vazquez, D Santos, Peralta

20:45 I Meksički navijači navalili su na stadion, u gradu ih je puno više nego što će ih stati na tribine.

20:30 - Meksikanci su stigli na stadion!

20:00 Hrvatska je krenula prema stadionu!

 

19:40 - Hrvatsku i Meksiko čekaju kišni uvjeti večeras na stadionu u Recifeu, no očekuju se ipak povoljnije prilike nego u Manausu protiv Kameruna.

19:10 - Pročitajte priču o meksičkom kapetanu > Rafa Marquez: Greškom upao u reprezentaciju, a 17 godina poslije postao mit

19:00 Meksički izbornik ima poruku za "kuhara Kovača"

18:20 Real Madrid, osvajač Lige prvaka, objavio je na svom Facebooku fotografiju Modrića u dresu Hrvatske najavivši tako večerašnju utakmicu.

17:30 Branko Ivanković za Index: Kovač je od Hrvatske napravio pravu momlad, a takve ekipe pobjeđuju!

17:00 Očekivani sastav Meksika: Ochoa, Rodriguez, Marquez, Moreno, Herrera, Guardado, Aguilar, Vazquez, Layun Dos Santos, Peralta

16:30 Ćiro za Index: Srna, Plete i društvo ovo je vaše biti ili ne biti

16:00 Upoznajte reprezentaciju meksičke lige koja će se suprotstaviti Hrvatskoj!

15:15 Navijači su na plaži ispred hotela ostavili poruku: Iznad svih, Hrvatska!

 

14:48 Niko Kovač u odličnom je raspoloženju; zapjevao je s navijačima hrvatske ispred hotela u Recifeu!  

14:21 Upravo nam je stigao i intervju Ivana Perišića za HNS. Pogledajte kako jedan od najboljih igrača Hrvatske na SP-u najavljuje Meksiko! 

14:18 Dok s nestrpljenjem čekamo sastav Nike Kovača za večerašnju utakmicu, nudimo vam da odaberete svoju udarnu postavu. Koga biste vi poslali na teren u utakmici desetljeća? 

14:10 Ključni dueli  - gdje ćemo tražiti pobjedu? Pletikosa i Ochoa,  Rakitić i Guardado, Modrić i Herrera... Pročitajte detaljnu analizu! 

13:20 Meksikanci poručuju: Imamo čovjeka koji će zaustaviti Mandžu. Provjerite kome su namijenili tu ulogu. 

12:42 I Modrić se slaže, dosta je kalkulacija! Bez puno filozofiranja iz Recifea poručuje: Želimo napraviti taj korak dalje! 

12:00 Evo kakav su doček reprezentaciji pred hotelom u Recifeu priredili hrvatski navijači. Malo ih je, ali su glasni! 

11:00 Hrvatska - Meksiko, kako vi procjenjujete šanse u postocima? Index kaže 40:60, a evo i infografike kalkulacija za sve reprezentacije. 

10:00 Evo podsjetnika koji nam baš i nije drag - Ne ponovio nam se Blanco, ni Boris Živković! 

09:00 Za oprez ne treba više od ovoga: Meksiko posljednjih 28 godina prolazi skupinu na Svjetskim prvenstvima! 

08:45 Otto Barić za Index također piše o ulogama Modrića i Rakitića. Od njih očekuje da preuzmu inicijativu i pokažu koliko vrijede. 

08:30 Za Index se iz okupiranog Recifea javlja naš suradnik iz brazilskog lista Lance. Ne može vjerovati koliko je meksičkih navijača stiglo u Pariz Atlantika. 

08:00  Znate li kako je Herrera od gubitnika napravio momčad koja je zaustavila Brazil? 

Pročitajte više