Perišić - Mali 2:1. Hrvatska se neuvjerljivom pobjedom oprostila od zemlje pred odlazak na SP

 HIna

PUNI osječki Gradski vrt ispratio je reprezentaciju na SP. Ona mu se odužila neuvjerljivom pobjedom. 

Tijek utakmice Hrvatska - Mali 2:1

Klasična revijalna utakmica protiv slabijeg, ali ne bezveznog protivnika (Mali je odigrao traženu ulogu sparing partnera koji glumi Kamerun, samo što se čini daleko discipliniraniji od buntovnika predvođenih Eto'om) za rastanak bez šokova od domovine i navijača prije velikog natjecanja, puna niskog tempa i grešaka, uz dodatak što je ova mjestom i vremenom odigravanja imala prije svega humanitarnu notu i svrhu.

Protiv Malija se vidjelo kako su noge "olovne od priprema", a izbornik Kovač u ovoj utakmici nije rješavao dvojbe ili definirao popis, iz prostog razloga jer je to napravio prije utakmice. Smisao ovog meča bio je dakle uručiti čekove stradalim Slavoncima i nakon susreta objaviti imena prekobrojnih za SP i to je i ispunjeno.

Hrvatska je od početka utakmice dobro "stajala na terenu", prije svega u defenzivi, gdje su bokovi Srna i Vida igrali potpuno u liniji s centralnim braničima, bez pretjeranih izleta preko centra. Očigledno se vježbala opreznija varijanta za Brazil, pa je važnije bilo udvajati protivničke ofenzivce, nego se pridodavati napadu dok Vukojević zatvara rupu nastalu jurišem bekova, a Perišić i Olić se u sredini pred golom pridruže Mandžukiću, što je način na koji će Hrvatska igrati u napadu.

Ono što se može zamjeriti, ali i podvesti pod umor od napornih priprema, je spora igra obrane u iznošenju i predaji lopte i tako nešto naravno neće dolaziti u obzir na SP-u, kao ni Mandžukićev ležerni nastup kada je u pitanju pritisak na zadnju liniju protivnika.   

Nastavak je donio puno lošiju utakmicu, ali i igru Hrvatske, pa je Mali zabio gol i još nekoliko puta zaprijetio pred Pletikosom, jer je bilo očito kako su Kovačevi izabranici iscijeđeni dugom sezonom i njegovim drilom na pripremama, zbog čega su zadnjih dana tražili i dobili poštedu.

Što se tiče onih koji su ušli s klupe, Eduardu da Silvi pretjerano ne vjeruje ni treći izbornik u nizu. Iako će navijači najčešće zazivati upravo ovog Brazilca, u igri s jednim "pravim" napadačem, Dudu ostaje tek treći izbor, premda je golgeter koji sudjeluje u igri. Naravno da je to i Mandžukić, ali on u prvoj utakmici protiv Brazila ne igra, a i današnji nastup pokazao je kako mu je forma već neko vrijeme u slobodnom padu. Naravno da "jedan" Mandžo ne treba u reviji protiv Malija gristi kako bi izborio mjesto u sastavu, ali mora se istaknuti kako nije odigrao dobro. 

Upravo zato što je Mandžukić neupitan u špici, a ne može se bez Olićevog iskustva i borbenosti, potonjeg se troši na krilu, koje, pokazala je to i ova utakmica, nikako nije njegova pozicija. Olić nema dovoljno kvalitetan centaršut ni rješenja na tom mjestu i to je vidljivo svakom utakmicom koju tamo igra. Međutim, neupitan je jer su njegove općenite kvalitete veće od ograničenja koja dolaze do izražaja na mjestu desnog ofenzivnog bočnog. 

Oduševio je Ivan Rakitić. Smireno, rutinirano i gotovo bez greške dirigirao je igrom hrvatske reprezentacije i na ovom susretu, gdje je bio na potpuno povučenoj poziciji, skoro u krilu obrani. Izvlačeći se iz gužve na centru, imao je bolji pregled igre i distribuciju lopte.

Veliku pomoć pri tome je imao od uskrslog Vukojevića, kojem je Kovač (iako ga navodno "ne voli") dao prilliku od početka, a ovaj mu se odužio svojom klasičnom porcijom "prljavih poslova". Mnogi ne shvaćaju da Vukojevićeva zadaća nije umiranje u ljepoti, nego od oranja i kopanja.

Perišić je zabio dva gola i tako obavio svoju zadaću, ali njegova zamjena Rebić, od koje se puno očekuje, baš i ne, jer nije razvukao obranu domaćih na lijevoj strani, niti je pokazao neki od svojih brzih prodora i udaraca desnicom. Tajno hrvatsko oružje očito se čuva za SP. 

Osim Perišića, najveći dobitnik ove utakmice je Šime Vrsaljko, koji je bio jako dobar na lijevom boku, premda daleko ofenzivniji od u tom pogledu limitiranog Vide, pa je shodno tome i trebalo više paziti na prostor koji je ostajao na njegovoj strani prilikom juriša prema golu suparnika, a nakon upravo jednog takvog prodora, Perišić je zabio drugi hrvatski gol. 

Jelavić se za pola sata nije vidio, osim što je upropastio čistu gol-priliku u koju ga je gurnuo još jedan koji je ušao u drugom dijelu. Kovačić je za pet minuta pokazao više nego Sammir u 60 do tada, ali o tome u posebnom tekstu.

Sastav Hrvatske na utakmici protiv Malija, pretposljednjoj prije SP-a: 

Pletikosa; Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Vida - Rakitić, Vukojević - Olić, Sammir, Perišić - Mandžukić  

 

Pročitajte više