Pogledajte kako je sportska 2012. izgledala kroz objektiv Indexove kamere!

Foto: Ante Čizmić / Cropix
Video: Tomislav Brđanović, Damir Horvatović

PRVOG DANA nove 2013. godine donosimo vam pregled protekle sportske 2012. godine kroz objektiv Indexove kamere.

Brojna velika natjecanja obilježila su godinu za nama. Index je za vas zabilježio neke od najvećih sportskih trenutaka 2012. godine, a pred našom kamerom našli su se i najbolji hrvatski sportaši, treneri, zlatni olimpijci i neke mlade nade.

Pogledajte kadrove koje nigdje drugdje niste mogli vidjeti!

Sljeme "gorjelo" za Ivicu

Godina je počela novim, osmim "Snow Queen" spektaklom na zagrebačkom Sljemenu. Fanatična publika nije niti ovaj put dočekala domaćeg pobjednika, ali treće mjesto Ivice Kostelića nije se zbog toga ništa manje slavilo. Ipak, sezona je razočaravajuće završila za najboljeg hrvatskog skijaša koji je zbog operacije ispao iz utrke za Veliki kristalni globus. Pogledajte što su Ivica i njegov otac Ante rekli pred Indexovom kamerom nakon završetka prošle sezone.

Medvjedi "zapalili" Šalatu

Drugi veliki zimski spektakl priređen je na Šalati. Hokejaši Medveščaka vratili su hokejsku atmosferu na mjesto odakle je cijela priča krenula. Ne treba posebno napomenuti da je Šalata bila rasprodana, a atmosfera - za pamćenje.

Prosinečki ugostio Index na Marakani
 
Legendarni Robert Prosinečki godinu je počeo na klupi Crvene zvezde, kluba s kojime je 1990. pokorio Europu i svijet. Iako nije uspio vratiti naslov prvaka, u svojem je mandatu uspio srušiti Partizan u derbiju i uzeti srpski Kup. Otišao je iz Beograda prošlog ljeta uslijed teške financijske situacije u klubu, a nekoliko mjeseci kasnije preuzeo je turski Kayserispor. Robi je Indexovu ekipu ugostio na Marakani i raspričao se o svojoj karijeri, povratku u Srbiju i nogometu u regiji.

 Pogledajte fantastične kadrove s najvećeg borilačkog eventa u hrvatskoj povijesti i "potpuno drugačijeg" Cro Copa

Proljeće je najavio borilački spektakl u zagrebačkoj Areni. Trebao je to biti pravi "Final Fight", oproštaj Mirka Filipovića od aktivne karijere, ali nakon pobjede nad Rayom Sefom pred oko 12 tisuća gledatelja odlučio je kako još nije kraj. Cro Cop je i na Staru godinu slavio u egzibicijskom meču u Tokiju, a u novoj godini najavio je povratak u Arenu. Pogledajte kako je bilo na najvećem borilačkom eventu u povijesti Hrvatske i veliki, "potpuno drugačiji", Cro Copov intervju za Index.

"Ostala je tek nada da bit ćeš opet Dinamo"

Na hrvatskim nogometnim terenima 2012. nije pružila ništa novo. Dinamo je još jednom osvojio naslov prvaka, ali i ovu su titulu "modri" na Maksimiru proslavili u tragičnoj i sramotnoj atmosferi pred praznim tribinama. Prisjetili smo se kako je Dinamo slavio naslov prvaka Jugoslavije 30 godina ranije...

Saznajte što se točno dogodilo 13. svibnja 1990.?

Na 22. obljetnicu velikog derbija Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru odlučili smo razbiti mit o "utakmici koja je označila početak rata". Pred Indexovom kamerom o događajima kobnog 13. svibnja 1990. progovorili su neki od glavnih aktera i svjedoka tog vremena.

Štimac preuzeo Hrvatsku i pozvao Sammira

Prošlu godinu hrvatskog nogometa obilježile su promjene u HNS-u, Davor Šuker je zamijenio Vlatka Markovića, te na klupi reprezentacije koju je nakon Slavena Bilića preuzeo Igor Štimac. "Izbornik-razbojnik", kako su kritičari prozvali Štimca zbog neprirodnog pakta sa Zdravkom Mamićem i Šukerom, s nama je podijelio prva razmišljanja nakon preuzimanja hrvatske klupe, a tri mjeseca kasnije osvrnuo se na svoje prve utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.

Hrvatski olimpijci iz Londona donijeli rekordnih šest medalja

Najveći trenutak hrvatskog sporta prošle godine bile su Olimpijske igre u Londonu odakle se hrvatska delegacija vratila sa rekordnih šest medalja. Zlato su osvojili vaterpolisti, Sandra Perković i Giovanni Cernogoraz, srebro je pripalo veslačima, a bronce rukometašima i Luciji Zaninović. Iako su ljetni mjeseci ispraznili Zagreb, na dočeku olimpijaca veselja nije nedostajalo. Pogledajte kako su reagirali olimpijci. 

Alen Halilović - pozitivna HNL priča
 
Jesenski dio sezone hrvatskog nogometa obilježila je nova mlada zvijezda Dinama Alen Halilović. Šesnaestogodišnjak je postao najmlađi igrač i strijelac u povijesti HNL-a te došao na metu najvećih europskih klubova. Oko njega su se počela lomiti koplja hrvatskog i BiH saveza koji ga žele vidjeti u svojim nacionalnim selekcijama. Evo što je Indexu o toj, ali i drugim temema, rekao "najveći talent svoje generacije".

Mamić vs. Index 

Nakon sportskih, za kraj smo ostavili veliki nesportski trenutak iz prostorija maksimirskog stadiona. Zdravko Mamić i jednom od svojih posljednjih nastupa u 2012. godini prozvao je Index "medijskom mafijom", ali pred "elitom" hrvatskog sportskog novinarstva dobio je neočekivani odgovor Indexovih novinara. Nakon prepucavanja pred kamerama i obećanja da će nakon pressice za naš portal odgovoriti na sva pitanja, pa i ona naših čitatelja, Mamić je, očekivano, pobjegao.

 

 

Pročitajte više