Poslušajte Repešu i ne dolazite više

Foto: Ales Fevzer/Cropix

"NEKA dođu na prvu utakmicu, neka vide je li to - to ili nije. Ako procijene da ne valja, ne moraju više dolaziti, no prvo neka vide što smo to radili", pozvao je Repeša navijače u Celje nakon katastrofalnih igara Hrvatske na pripremama. Možda bolje da više ne dolaze, možda bi to bio bolji motiv.

Nakon poraza protiv Španjolske (40:68) više od tisuću navijača višeminutnim je zviždanjem poručilo Repeši što misle o njegovom obećanju i igri hrvatskih košarkaša.

Branitelji naslova u Sloveniju su stigli bez glavnih igrača s kojima su pokorili Europu posljednjih godina - Paua Gasola, Juana Carlosa Navarra i Sergea Ibake, ali ipak su uništili Repešinu momčad.

Hrvatska je u Celju igrala bezidejno, bez ijedne prave akcije. Jedino što je Repeša tražio i dobio od svojih igrača bili su borbenost i solidna obrana, ali kao što rezultat govori to nije dovoljno za iole ravnopravnu utakmicu s oslabljenom "Furijom". Repeša je trener koji najviše pažnje posvećuje obrani i vodi se onom da je upravo obrana razlika između velikih i malih momčadi. Ipak, Hrvatskoj prije svega treba izbornik koji će poraditi na kultu reprezentacije, koji ne postoji još od 2005. i prvenstva u Srbiji i Crnoj Gori.

Bahatost i soliranje odveli u debakl

Nevjerojatna je količina bahatosti i soliranja koju su protiv Španjolaca pokazali hrvatski igrači. Većina ih je igrala 1 na 5, bezuspješno osim Bogdanovića u kraćim intervalima. Upravo je zahvaljujući seriji Bogdanovića, koji je jedini u hrvatskoj reprezentaciji, završio utakmicu s dvoznamenkastim brojem poena (12), Hrvatska dobila drugu četvrtinu i približila se Španjolcima. 

Iako je Repeša na minutama odmora tražio smirenost i bolji protok lopte, igrači ga nisu slušali. Šutirali su trice preko ruke, s devet metara, daleke dvice, te se zabijali u suparničke centre. A nije se pametno zabiti u Marca Gasola, gospodara reketa i prošle sezone najboljeg obrambenog igrača u NBA ligi.

Igra za ugovore i skaute

"Čak" 11 posto trica pogodili su hrvatski igrači (2/17), a najbolje ih je promašivao Bogdanović (0/6). Dontaye Draper nije igrao puno, na parketu je proveo manje od 20 minuta, možemo reći srećom, jer je imao četiri izgubljene lopte i šut 0/5. Tomić je jedan od najboljih europskih centara, ali s ovakvom momčadskom igrom i užasnim protokom lopte on ne može puno toga napraviti.

Šarić, pak, reprezentaciju koristi kako bi se što bolje nametnuo skautima za sljedeći draft. Međutim, ako na prvenstvu nastavi s igrom kao iz ove utakmice, mogao bi izgubiti i poziciju u prvoj rundi drafta.

I rekreativci bi zabili više od tri poena u četvrtini

A kako objasniti tek posljednju četvrtinu. Igrači koji godišnje zarađuju milijune eura, nisu u stanju u deset minuta postići više od tri poena. Pa da su igrali i protiv američkog "Dream Teama" bila bi sramota, a nisu igrali protiv LeBrona Jamesa, već protiv igrača s kojima neki od njih dijele svlačionicu u klubu, te se susreću na parketima europskih liga.

Ako i sljedeće generacije nastave igrati za sebe i svoje ugovore, a ne za Hrvatsku, drugi krug Eurobasketa će postati san.

Evo kako su hrvatski košarkaši uspjeli šokirati Europu i postići jedan poen po minuti:

 

Sve vijesti s Eurobasketa pratite na Indexovoj temi:

Pročitajte više