Premiership u pet točaka: Heroji, tragičari i Mourinho

Foto: Index

ZAKLJUČENA je još jedna uzbudljiva sezona u jednoj od najjačih nogometnih liga svijeta. Engleski Premiership i ove je sezone potvrdio status u Top 3 europske lige, a dramatična borba za Europu i ostanak u ligi vodila se do posljednjih minuta. Evo što je obilježilo sezonu.

Mourinho - broj 1

Jose Mourinho, ponovit ćemo već napisano, nastavio je tamo gdje je stao kada je vodio Chelsea u prvom mandatu i već u drugoj sezoni uzeo dva trofeja. Nakon osvojenog Liga kupa u ožujku rekao je da mu je teško živjeti bez trofeja, a s posljednjom titulom (Joseovom trećom u Premiershipu) došao je do ukupno 22 trofeja u četiri velika europska kluba. Najbližu konkurenciju Manchester City i Arsenal, Mourinhov Chelsea je ostavio desetak bodova iza sebe i naslov potvrdio par kola prije kraja. Chelseaju je to prvi naslov prvaka nakon 2010. kada ih je vodio Carlo Ancelotti, današnji Mourinhov nasljednik u Real Madridu.

Kao i prije devet godina, osnovni cilj i opsesija Mourinha i njegovog poslodavca Romana Abramoviča ostaje Liga prvaka, a Rus će ovog ljeta Portugalcu za uspješnu sezonu sigurno dati i poveći budžet za transfere. Na Stamford Bridgeu dolazi do smjene generacija, a Mou planira biti još jači sljedeće sezone.

"Znam da naši rivali neće prihvatiti ovu našu titulu, i da će se boriti, bit će tri-četiri ekipe koje nas žele skinuti i moramo biti bolji, ja, igrači i momčad. Možda dovedemo svježe krvi da ih održim pod pritiskom. Poznaju me, znaju da neće zadržati svoje pozicije na starim zaslugama", rekao je Mourinho i dodao: "Riskirao sam s povratkom, ali s novom ekipom opet smo prvaci". 

Oproštaj legendi: Premiership ostaje bez Gerrarda, Lamparda i Drogbe


Svoju je posljednju utakmicu za Chelsea odigrao legendarni Didier Drogba kojeg su suigrači iznijeli s terena prilikom zamjene u pobjedi Chelseaja nad Sunderlandom na svom stadionu 3:1. Diego Costa, jedno od najzvučnijih transfera sezone, zabio je 20. gol u prvenstvu, ali ostao iza Tottenhamovog Harryja Kanea i Sergija Aguera iz Manchester Cityja. Od Chelseaja bi se mogao oprostiti i dugogodišnji prvi vratar Peter Čech.

Dostojan oproštaj imala je druga bivša zvijezda Chelseaja, trenutno igrač Manchester Cityja, Frank Lampard. U svom oproštaju od Premiershipa prije povratka u američki MLS Lampard je zabio u pobjedi Cityja protiv Southamptona 2:0, prije nego što je Aguero potvrdio titulu prvog strijelca sezone.



"Ponosan sam na sve. Ne mogu tražiti više. Od klinca koji je sanjao igrati u Premierligi, igrati za West Ham za koji sam navijao, osvojiti sve s Chelseajem... Ne može bolje", rekao je Lampard nakon 20 godina igranja u "najjačoj ligi svijeta". Tri puta je bio prvak, a jednom osvojio Ligu prvaka. Najbolji je strijelac u povijesti Chelseaja.

Najgori oproštaj u nogometnoj povijesti priredio je Liverpool Stevenu Gerrardu, istinskoj legendi Anfielda i Premiershipa, ali i jednog od njihovih najvećih tragičara. Kapetan je u posljednjoj utakmici za "Redse", klub u kojem je igrao 20 godina, zabio gol u 70. minuti kada je Stoke City na svom stadionu već imao 5:0 iz prvog poluvremena. Debakl neviđen više od 60 godina zaključio je Crouch golom za konačnih 6:1.

Lani se Liverpool do posljednjeg kola borio za naslov prvaka, ali Slippy G, kako navijači posprdno nazivaju svog idola, poskliznuo se i podario gol Chelseaju u derbiju koji ih je koštao titule. Ostali su dva boda iza Manchester Cityja.


Gerrard, čiji se oproštaj na Anfieldu obilježavao kao stogodišnjica Hajduka u Splitu - mjesecima, uz više suza nego smijeha, s Liverpoolom je osvojio 10 trofeja, bio je prvak Europe, ali koštao je "Redse" prvog naslova u Premiershipu nakon 1990. godine. Odlazi u LA Galaxy, ali u Liverpoolu kažu da će se vratiti.

Heroji i tragičari

Liverpoolova katastrofa kod Stokea vjerojatno će koštati posla Brendana Rodgersa, a navijači već zazivaju povratak Rafe Beniteza koji bi radije u Real Madrid, no neće ih koštati nastupa u Europi zahvaljujući Cityjevoj pobjedi nad Southamptonom u posljednjem kolu. Kao šesti klub igrat će za Europa ligu.

Ekipa, koja je potrošila 20 milijuna za Dejana Lovrena i prodala Luisa Suareza na početku sezone, bila je često osakaćena ozljedama, a zakazali su igrači od kojih se puno očekivalo, poput Lovrena (ma što kaže statistika), Balotellija i Sterlinga.

U Europu se ugurao i Tottenham dva boda ispred Liverpoola, ali predaleko od Lige prvaka na koju ciljaju. Ipak, otkriće sezone na White Hart Laneu i engleskoj reprezentaciji je Harry Kane drugi strijelac prvenstva sa 21 golom.
 

 
Dva velikana iz Manchestera dugo su vodila bitku za vrh, ali "Crveni vragovi" pod Luisom van Gaalom nisu procvjetali kako se očekivalo. U završnici su potvrdili četvrto mjesto u kvalifikacije za Ligu prvaka, ali Van Gaalova ekipa završila je sezonu "nulom" protiv Hulla, što je i primjer kako im je išlo cijele godine. Prvi strijelci Rooney i Van Persie zajedno nisu zabili koliko Cityjev Aguero. A zvučna posudba iz Monaca Falcao nije dao niti jedan razlog Unitedu da ga zadrži na Old Traffordu.
 
Manchester City je u borbi za titulu zaostao nakon proljetnih napora u završnici Lige prvaka, iz koje ih je izbacila Barcelona. Briljirao je tada Joe Hart obranivši rekordnih 10 udaraca i penal Messiju, a engleski vratar je i službeno najbolji golman Premiershipa ove sezone sa 14 utakmica bez primljenog gola. City je pod Manuelom Pellegrinijem gubio bodove protiv Burnleyja, Hulla, Crystal Palacea, ali briljirao je Sergio Aguero za 26 golova kao prvi strijelac lige.
 

 
Theo Walcott vratio se u glavnu ulogu na Emiratesu i u posljednjem kolu utrpao WBA tri pogotka. Arsenal je već poslovično treća momčad Premiershipa, ali odavno je zaostao u borbi za naslov prvaka. Arsene Wenger, kao i posljednje desetljeće, najavljuje bolje dane, otkriva nove klince, a navijači još čekaju trofeje. Novinari su izvukli i pozitivnu stranu priče, sve više igrača Topnika postaju važni igrači u engleskoj reprezentaciji. Ipak, prvi strijelci su Čileanac Sanchez (16) i Francuz Giroud (14).

Slaba sezona za Hrvate


Od trojice hrvatskih nogometaša u Premiershipu, najuspješniji je bio Dejan Lovren, kojeg statistički analitičari prozivaju jednim od najboljih braniča u ligi. Navijači, pak, ne misle tako i prozivaju ga zbog brojnih kikseva u prvoj sezoni na Anfieldu. 

S druge strane, puno bolje je prošao nego Niko Kranjčar i Nikica Jelavić, čiji su klubovi ispali iz lige. Kranjčara je u QPR vratio Harry Redknapp koji više nije u klubu, a Niko se s posudbe na kojoj je zabio dva pogotka, vraća u matični Dinamo Kijev, i vjerojatno će potražiti novi klub.
 
Sudbina Nikice Jelavića još je nepoznata, ali sigurno će osluškivati ponude iz Premierlige. Možda se vrati i u Glasgow Rangerse, koji s Motherwellom igraju za povratak u prvu škotsku ligu. Jelavić je za Hull zabio 8 golova, ali i propustio dio sezone zbog ozljeda nakon što se naprasno povukao iz hrvatske reprezentacije.

Andrej Kramarić je na najbolji način završio svoju premijernu polu-sezonu u Premiershipu zabivši posljednji Leicesterov gol sezone u pobjedi 5:1 protiv Kranjčarevog QPR-a. Bio je to treći Kramin gol od siječanjskog transfera iz Rijeke u kojoj je zabio 28 golova, pa je s ukupno 31 u četiri različita natjecanja završio sezonu. Leicester se jurišem u proljetnom dijelu sezone spasio ispadanja koje bi Kramariću dalo slobodne ruke u prijelaznom roku. Iako se muči s ulogom rezerve, nije isključeno da ostane među "Lisicama" i nakon ljeta.

Golovi

I na kraju ono najbolje - golovi.
 

 

Standings provided by

Pročitajte više