Pripreme za novu F1 sezonu: Optimistični u Red Bullu i u Ferrariju

Foto: Team media, gp1.hr

NAKON što je prvog dana testiranja na stazi u španjolskom Jerezu Jenson Button odvozio impresivnih sedam desetinki brže vrijeme od drugoplasiranog Marka Webbera u Red Bullu, drugog dana je Romain Grosjean pokazao da će i Lotus, na veselje svih njegovih i Raikkonenovih navijača, igrati važnu ulogu u idućoj sezoni.

Iako je poznato da prvi dani testiranja služe uglavnom za provjere sistema, ekipama je dragocjena svaka minuta i neočekivani problemi mogu dovesti do neostvarivanja zadanog plana i zaostatka u razvoju. Gledajući iz te perspektive, od vodećih momčadi prva dva testna dana nisu prošla idealno ni za McLaren ni za Mercedes. Lewis Hamilton i Nico Rosberg odvezli su ukupno samo 33 kruga od početka testiranja, dok je situacija u McLarenu ipak nešto bolja - Jenson Button imao je problema s pumpom za gorivo i odvozio je 37 krugova.

Prošlogodišnji konstruktorski prvak, momčad Red Bulla, zrači optimizmom. Mark Webber je odradio prva dva dana i dojmovi su prilično pozitivni. Australac kaže da je vidljiv napredak u odnosu na prošlu godinu, te da su ostvarili sve što su planirali za početni stadij testiranja. Treći dan bit će i prva prilika za aktualnog svjetskog prvaka, Sebastiana Vettela, da isproba novi bolid.


Optimizam vlada i u Ferrariju za kojeg prve provjere obavljaju Felipe Massa i Pedro de la Rosa. Fernando Alonso uopće nije u Jerezu, pa će nešto više vremena za volanom dobiti na drugom testiranju u Barceloni. Massa je već nakon prvog dana priznao kako je bolid značajno bolji od onog kojeg je točno prije godinu dana vozio na ovoj istoj stazi.

"Definitivno je drukčija situacija nego prošle godine. Sad smo u puno boljoj formi. Naravno, još je puno izazova i posla ispred nas, ali barem smo na pravom putu. U 2012. smo izgubili puno vremena pokušavajući shvatiti ponašanje bolida, što sada nije slučaj."

Podsjetimo, jedina momčad bez novog bolida u Jerezu je Williams. Oni će ga predstaviti na drugom testiranju u Barceloni, 19. veljače.

Pročitajte više