Prvak Europe ponižen u Torinu: Chelsea na pragu ispadanja iz Lige prvaka!

MALO je bilo onih koji bi se uoči početka Lige prvaka kladili da aktualni prvak Europe Chelsea neće proći ni skupinu, a sada je takav rasplet vrlo moguć. Nakon poraza u Torinu (3:0) Bluesi su sa sedam bodova u pet susreta u vrlo teškoj situaciji. Šahtar je pobjedom u Danskoj zbog boljeg omjera u međusobnim dvobojima već osigurao prolazak, tako da je Juventusu u posljednjem kolu u Donjecku dovoljan i bod za plasman u knockout fazu.

Di Matteo najveći krivac

Najveći krivac svakako je trener Bluesa Roberto di Matteo, koji je prvo proteklog vikenda u prvenstvenoj utakmici protiv WBA odmarao veliki dio momčadi da bi na Juventusovom stadionu jednom izrazito defenzivnom postavom kukavički pokušao izvući nulu, nulu s kojom bi praktički osigurao proljeće u najcjenjenijem klupskom natjecanju svijeta. Englezi su tako zaigrali u formaciji bez napadača, s Hazardom kao najisturenijim igračem, a ne treba ni govoriti kako je omaleni belgijski veznjak nestao kao utvara pored gorostasnog trojca Chiellini - Bonucci - Barzagli.

Juventus s rasnim golgeterom velika prijetnja na proljeće

Juventus s druge strane i dalje sjajno gura onim vremešnim 3-5-2 sustavom, s kojom je Capello kao trener Rome posljednji put harao Apeninima. Mnogima nije pošlo za rukom, a Antonio Conte za sada pronalazi pravi recept. Ipak, činjenica je kako bi se bez Chiellinija, Pirla i Vučinića pa i Buffona taj kostur raspao kao da nikada nije ni postojao. Juventus ima sve osim rasnog golgetera, a ako ga u zimskom prijelaznom roku pronađu, mogli bi biti ugodno iznenađenje europskog nogometnog proljeća.

Buffon i Čech u glavnim ulogama prvih sat vremena

No vratimo se na događanja u Torinu, gdje su domaći igrači zaprijetili već u trećoj minuti utakmice, dajući do znanja gostima kako će se zapravo utakmica razvijati. Pirlo je ubacio iz kornera, lopta se odbila do Marchisija, čiji je udarac s 15-tak metara sjajno iz kuta izvadio Čech. Četiri minute kasnije uzvratili su gosti. Oscar je odlično povukao kontranapad, prošao je tri igrača, zatim poslužio Hazarda, koji je izašao oči u oči s Buffonom, međutim talijanski vratar odlično je obranio njegov udarac.

Talijani sretno do vodstva

Do 35 minute publika na Juventusovom stadionu zabavljala se dalekometnim pokušajima na obje strane, a onda je uslijedila nova efektna kontra engleske momčadi, koja je cijelo poluvrijeme bila u izrazito podređenom položaju. Povukao je Hazard, uposlio Oscara koji je bio u odličnoj prilici na desetak metara, međutim opet se bravurom iskazao Gianluigi Buffon. Ipak, šest minuta prije kraja Talijani su poveli. Pirlo je očajnički potegnuo s 30-tak metara, lopta je na putu do gola pogodila Quagliarellu i promijenila nepovratno smjer.

Talijani prodavali Englezima akcije iz udžbenika


Mogli su domaćini do poluvremena još i povisiti prednost kada je nakon ubačaja Asamoaha s desne strane Lichsteiner pucao tijelom, a loptu s gol crte izbio Ashley Cole. Juventus je s minimalnim vodstvom otišao na odmor, a uspavanku početkom drugog dijela otklonio je Pirlo dalekometnim pokušajem. Čech se ispružio koliko je dug i jedva odbio loptu u korner. Pet minuta kasnije momčad Antonija Contea povećala je vodstvo. Vučinić je proigrao Asamoaha, ovaj vratio na dvadesetak metara gdje je naletio Arturo Vidal i poslao loptu kroz noge Cechu za veliku prednost Stare dame.

Giovinco za konačni slom prvaka Europe

Do kraja susreta upisali smo još dvije sjajne situacije za domaću momčad. U 75. minuti nakon ubačaja s desne strane Vučinić je bio u stopostotnoj prilici na desetak metara, no pucao je Crnogorac visoko poviše gola. Konačno, tri minute prije kraja uslijedio je i potpuni potop prvaka Europe. Čileanac Vidal prekrasno je proigrao Giovinca, ovaj je još ljepše reagirao i poslao loptu ispod istrčalog Cecha za veliko slavlje u Torinu. Di Matteu ostaju velike brige. U samo nekoliko dana, s dva velika kiksa dobrano je kompromitirao sezonu Bluesa.


Sastavi:

Juventus: Buffon, Chiellini, Barzagli, Bonucci, Lichsteiner, Marchisio, Pirlo, Asamoah, Vidal, Vučinić, Quagliarella

Chelsea: Čech, Ivanović, Cole, Luiz, Cahill, Azpillicuata, Ramires, Oscar, Mikel, Hazard, Mata

Pročitajte više