Prvi put preko 70 metara: Sandra Perković u Splitu postavila novi hrvatski rekord!

Foto: Guliver Image/Getty Images

SANDRA PERKOVIĆ postavila je novi osobni i hrvatski rekord.

Najbolja diskašica svijeta na mitingu u Splitu bacila je disk 70 metara i 51 centimetar u četvrtom pokušaju, prvi put u karijeri preko 70 metara. I prvi je letio daleko, čak 69.96 metara.

Podsjetimo, za olimpijsko zlato u Londonu Sandri je bio dovoljan hitac od 69.11 metara, što je do danas bio hrvatski rekord.

"Ovo je hitac za povijest"

"U Splitu nikad nisam loše bacala. Razmišljala sam da bi za mene hici od 66-67 metara bili jako dobri. Ali, ispalo je puno bolje od toga", rekla je u Parku mladeži presretna Sandra i dodala:

"Ovo je hitac za povijest, ne može se bolje sezona otvoriti. Ljudi moji, konačno sam prebacila čarobnu granicu koja se dvadesetak godina nije mogla prebaciti."

"Evo tu je 70.51m. Moja najveća želja se ispunila i presretna sam. Došla sam u Split spremna i željna daljine, znala sam da će disk ići preko 66,67 metara i znala sam da se čuda mogu dogoditi  i dogodila su se. Otvaranje sezone kao iz sna. Najsretnija sam što sam baš 70 metara bacila u Hrvatskoj jer je zaslužila, svojim navijanjem i podrškom i iskrenošću".

"Kada sam bacila osjetila sam u ruci da leti, nakon prvog hica 69.96 mznala sam da će ovo biti dan za pamčenje, i bio je. Trenutno još nisam svega svijesna, što sam napravila. Trebaju se emocije slegnuti. Prije početka natjecanja, počela je sipiti kiša, ali kada je krenulo, stala je, i mogu reći da je nakon 70 m sunce zasjalo na stadionu. Kao neki znak da je jedna moja stanica u životu ispunjena i da sve ide prema vrhu", dodala je Sandra.

"Edis i ja smo puno uložili"

"Vraćam se u Zagreb. Čeka nas mala proslava, a onda nastaviti tamo gdje smo stali, na 70m. Prvi puta u karijeri sam spojila početak treninga 15.10 pa sve sada do 1.3. bez ikakvih većih promjena u treningu, sve je išlo po planu. I ovo je nagrada za taj rad i trud koji smo moj mali tim, trener Edis i ja uložili u sve ovo".

"Špica sezone je Zurichu a čeka nas Dijamanta liga koju otvaram 18.5. u Shanghaiu. Do tada zaželite mi sreću, puno zdravlja i velikih daljina", zaključila je.

Sandra šest metara kraća od svjetskog rekorda

Svjetski rekord je postavila Njemica Gabriela Reinsch 1988. godine. Iznosi 76.80 metara.

Ovo je i najbolji rezultat svijeta u posljednje 22 godine, a zadnja prije Sandre koja je prebacila 70 metara je Ruskinja Natalija Sadova 1999. godine.

Pročitajte više