Rakitić kod Betisa pogodio odlučujući penal za prolazak Seville u gradskom derbiju osmine finala EL!

Foto: Guliver Image/Getty Images 

EL DERBI SEVILLANO pred 50 tisuća navijača u uzvratu osmine finala Europa Lige riješen je tek nakon penala. 

Betis je prvu utakmicu na Sevillinom stadionu dobio 2:0, a Sevila je uzvratila pobjedom jednakim rezultatom kod rivala.

S obzirom da je tako ostalo i poslije produžetaka, pobjednik i četvrtfinalist EL morao se odlučiti izvođenjem penala, u čemu je bolja bila Sevilla, koja je imala jedan promašaj (Vitolo), dok su kod domaćih neprecizni bili N'Diaye i Nono. Sevilla je s ukupnih 6:3 prošla dalje, a posljednji penal za goste zabio je Ivan Rakitić. 

Nismo ga baš puno vidjeli u ovoj teškoj utakmici, jer Betis je većinu susreta igrao zgusnutih i začahurenih 4-5-1 ili 5-4-1, pri čemu je najveća pažnja bila usmjerena upravo na najboljeg igrača najvećeg rivala.

Osim Seville, među osam najboljih plasirali su se: AZ, Basel, Benfica, Juventus, Lyon i Porto, a četiri para u koje će biti raspoređeni u četvrtfinalu, saznat ćemo u ždrijebu koji počinje od podne. 

Ono što će se izroditi u dramu na stadionu Benito Villamarin, počelo je onako kako uvijek počinju "utakmice visokog rizika", gradski i derbiji velikih rivala; kao rastrzana i nervozna utakmica, bez lijepih poteza i puna pogrešnih dodavanja.

Posljednje dakako nije obilježje igre Ivana Rakitića. Sevillin "kralj asistencija" u 11. minuti ima prvu zapaženu akciju: Na centru je oteo loptu Baptistau, sjajno proigrao Baccu pred kaznenim prostorom, ali ovaj propušta proslijediti loptu do Gameira, koji je bio u odličnoj poziciji za udarac na gol. 
 
U 21. minuti, Sevilla bolju igru kapitalizira vodstvom: Alberto Moreno ubacio je pred gol s lijeve strane, a tamo je je Reyes koji iz prve puca za vodstvo gostiju i smanjenje minusa iz prve utakmice. 
 
Sevilla odmah zatim pokušava poništiti minus iz prve utakmice: Alberto Moreno opet slijeva šalje loptu pred vrata, ali obrana domaćih izbija u korner, iz kojeg Marin odlično centrira, ali Adan spašava svoja vrata boksanjem lopte. 
 
Betis odgovara nakon pola sata igre: Dva uzastopna ubačaja pred gol Seville završavaju paničnim ispucavanjima braniča gostiju, a nakon što je Moreno riješio Cedricov centaršut, domaći prigovaraju sucu da je to napravio rukom. Ali, usporena snimka pokazuje da je igranje rukom bilo nenamjerno, odnosno da ga je lopta pogodila. 
 
Pogoditi nikako u nastavku nije uspijevao Betisov Baptistao, koji je promašio dvije dobre prilike, pa je morao van, a odmah nakon njegovog izlaska, Sevilla zabija za 0:2. Marin je na lijevoj strani proigrao Alberta Morena, a ovaj šalje loptu pred gol, gdje kolumbijski napadač Carlos Bacca povećava vodstvo gostiju, zapravo izjednačava ukupni rezultat. 
 
Od tada, pa do kraja drugog produžetka vidjeli smo tek jednu opasnu akciju s dvije prilike za Sevillu i dvije obrane golmana domaćih Adana: Zaustavio je Gameirov pokušaj, a odmah zatim Baccin udarac glavom. Betisov golman držao je svoju momčad na žvotu u dijelu utakmice kada se inače ništa nije događalo, jer igrači obje momčadi zbog umora i straha od fatalne greške, samo su čekali da prođe vrijeme i dođu penali. 
 

Pročitajte više