SVIJET U ŠOKU: "Hrvatska je pokradena", FIFA čuva leđa Japancu!

Screenshot: Mirror, Belfast Telegraph, Bleacher Report

NE STIŠAVAJU se osude, cijeli svijet danas analizira suđenje Japanca Nishimure Hrvatskoj. Donosimo vam najopširniji pregled svjetskog tiska i analize nogometnih stručnjaka.

Prema posljednjim informacijama, FIFA ne razmišlja o kazni za Nishimuru! Šef sudaca svjetske nogometne federacije Massimo Busacca kaže kako je Japanac vjerojatno dobro prosudio u ključnim trenucima utakmice.

Čak su i brazilski nogometni suci osudili odluke Nishimure koje su njihovu reprezentaciju pogurale do pobjede. > "Penala nije bilo"

U raspravu o Nishimuri uključili su se i Brazilci. Kolumnist najvećeg brazilskog sportskog lista priznaje da je Hrvatska opljačkana > Srami se i Brazil

Ovo mu nije prvi put

"Otvaranje Svjetskog prvenstva najviše bi se moglo pamtiti po sucu Yuichiju Nishimuri", piše u svom komentaru novinar britanskog Mirrora Ed Malyon, koji ističe da je Japanac dosudio Brazilcima nepostojeći kontakt.

"Postoji zanimljiva priča o našem prijatelju iz Japana. On je u utakmici svjetskog klupskog kupa u Kongu izazvao takvu nevjericu da su igrači oštećene ekipe, TP Mazembea, poslije utakmice tražili osvetu. Nažalost, nedostatak rasne osjetljivosti kod Kongoanaca rezultirao je time da su navijači vandalizirali kineski restoran, iako je Nishimura Japanac", ističe novinar Mirrora.

Ovaj britanski tabloid na svoje internetske stranice postavio je i anketu, u kojoj pitaju čitatelje je li Nishimura zaslužio suditi još koju utakmicu na ovom Mundijalu. Čak 79 posto čitatelja Mirrora odgovorilo je "ne".

Svi danas sude Nishimuri. Nogometni autoriteti u Europi ne mogu se načuditi predstavi koju je izveo japanski sudac na otvaranju SP-a. Štoviše, srame ga se i njegovi sunarodnjaci u Japanu

Oni su se jutros ispričali Hrvatima uz poruku: Ovo mu nije prvi put.

Svijet i susjedi uz Hrvatsku

Buknule su mreže, opljačkana Hrvatska postala je trend na Twitteru, a bijes su na tipkovnici iskalili i mnogi nogometaši, poput Mladena Petrića i Joea Bartona. U Njemačkoj se Yuichiju Nishimuri ne može načuditi umirovljeni sudac Urs Meier, a posebno su žestoki komentatori s Otoka, Alan Shearer i Gary Lineker. 

"Ako je ono penal, mi bismo ih imali deset po utakmici", rekao je legendarni Shearer.

Oglasio se i izbornik BiH reprezentacije Safet Sušić.

"Bez obzira što smo u Brazilu i što smo odlično dočekani ovdje, moram reći da je sudac sinoć oštetio Hrvatsku", rekao je Sušić.

Zanimljivo je sinoć tijekom utakmice bilo pratiti i komentatore BBC-a te Eurosporta, koje je "oduševila hrabra Hrvatska" i zgrozio japanski sudac. 

Sudački eksperti također su duboko razočarani. Francusko "oko sokolovo" pita se u kolumni zašto nitko ne priča o sjajnoj glumi Freda koji je prevario suca svojim padom nakon Lovrenovog "grljenja".

I naši susjedi u Srbiji komentiraju da je Hrvatska opljačkana na startu turnira, a webom kruže animirane sprdačine na Brazil i "njihovog" Japanca. 

Ne biste vjerovali, ali žale i Brazilci! "Ono što je radio sudac totalna je sramota", prenosi tvrdnje komentatora lista Lance iz Sao Paula naš reporter. 

Belfast Telegraph: Lovren je jedva dotaknuo Freda


Steven Beacom, sportski kolumnist Belfast Telegrapha, piše da je Nishimura donio tri velike odluke - "sve protiv Hrvatske, a u korist Brazila".

"Najprije je Neymar dobio samo žuti karton kada je laktom udario Luku Modrića u lice. Par sekundi kasnije 22-godišnji Brazilac zabio je gol za izjednačenje. Postalo je još gore nakon poluvremena, kada je Nishimura dosudio jedan od najmekših penala u povijesti Svjetskih prvenstava, odlučivši da je Lovren srušio Brazilca Freda. A jedva ga je dotaknuo! Bio je to proračunat potez brazilskog napadača. Dobro, rekao je Fred, testirat ću suca padanjem na travu, a čovjek u sredini je zakazao. Hrvatsku je čekalo još boli, iako nisu bili pretjerano impresionirani ni prigodom ni protivnikom. Mislili su da su izjednačili pred kraj utakmice, ali Nishimura je svirao faul Olića nad golmanom Brazila Juliom Cesarom. Nije iznenađenje što je Hrvatima išla para iz ušiju. Na um pada fraza domaćinsko suđenje", piše kolumnist Belfast Telegrapha.



Je li Nishimira vraćao dug Brazilu?

"Sudac se držao scenarija, ali je zaboravio svoje dijaloge", naslov je teksta kojeg je na portalu Inside World Football objavio Andrew Warshaw.


"I Hrvatska i Brazil namjeravali su pružiti spektakl za pamćenje. Naslovi su trebali govoriti o jednom od najuzbudljivijih otvaranja u povijesti SP-a. A onda se - razočaravajuće, nepošteno i izluđujuće - scenarij promijenio. Ne po prvi put, previše revan sudac upao je u predstavu i sve je otišlo nizbrdo. Barem za Hrvatsku", piše Warshaw.

Zašto je uopće Japanac delegiran da sudi ovu utakmicu, pita se Warshaw, te podsjeća da je ovaj sudac "dijelio pravdu" i kada su se prije četiri godine susreli Brazil i Nizozemska. Tada su Brazilci eliminirani, između ostalog i zahvaljujući Nishimuri. "Je li pokušao vratiti dug Brazilu?", pita se Warshaw. 

Igrač utakmice: japanski sudac ili Neymar?

"Tko je sudac koji je dosudio kontroverzni penal za Brazil?", pita se u naslovu svog teksta portal Bleacher Report.

Novinar citira Garyja Linekera, koji je putem Twittera poručio: "Između suca i Neymara, teško se odlučiti tko je u redovima Brazila bio igrač utakmice".

Bleacher Report također podsjeća da je Nishimura prelomio utakmicu Brazila i Nizozemske isključivši Felipea Meloa zbog prekršaja nad Arjenom Robbenom. Tada je to, prema novinaru Daily Telegrapha Paulu Haywardu, bila ispravna odluka.

"Nishimura je iskusan sudac s 91 međunarodnom utakmicom u nogama. U tim utakmicama ukupno je pokazao 327 žutih kartona, 13 crvenih kartona i dosudio 18 penala. Svira 0,2 penala po utakmici", piše Bleacher Report.



Svi se slažu: Hrvatska je pokradena

Najveći britanski mediji gotovo su jednoglasni u presudi da je japanski sudac uništio Hrvatsku. "Brazil se provukao do pobjede na krilima Neymara i Nishimure", piše tradicionalno rezervirani Guardian, dnevni list ozbiljnijeg profila koji neće olako nekoga optužiti za krađu.

Znatno opušteniji je tabloid Daily Mail, koji krivnju ipak delegira na Fifu. Japanac je tu, smatra Daily Mail, i sam bio kolateralna žrtva.

"Nije to bila noć japanskog suca. Svjetsko prvenstvo u startu je trebalo pobjedu Brazila pa je to i dobilo. Sudac je napravio barem tri velike pogreške, ali Fifa je sama kriva za sve", piše Daily Mail.

Ugledni francuski L'Equipe zaključuje da je Nishimira protiv Hrvatske dosudio nepostojeći penal. Istu stvar piše i talijanska Gazzetta delo Sport, koja piše da je "japanski sudac čitavu večer darivao domaćine".

>>> OPŠIRNIJE REAKCIJE NA SUĐENJE:

> I Srbi se slažu: Hrvatska je pokradena

> Shearer: Za onaj lakat Naymara svaki drugi igrač dobio bi crveni! 

> Urs Meier: Nishimura nije smio suditi otvaranje SP-a!

> Nishimure se srame i u Japanu

Pročitajte više