Šimuniću 25 tisuća kuna kazne jer je "raspirivao rasnu mržnju"!

Foto:Hina

JOSIP ŠIMUNIĆ kažnjen je sa 25 tisuća kuna zbog skandiranja "Za dom - spremni" nakon utakmice Hrvatske i Islanda na Maksimiru u utorak.

Državno odvjetništvo Šimuniću je izdalo prekršajni nalog na maksimalnih 25 tisuća kuna jer je "raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja".

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je izdalo hrvatskom državljaninu (1978.) prekršajni nalog zbog prekršaja iz članka 39.a stavak 1. točka 2. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. (21. 11. 2013.)

Prekršajnim nalogom mu se stavlja na teret da je oko 22,15 sati 19. studenog 2013., u Zagrebu, na stadionu Maksimir, nakon službenog završetka utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Islanda; a u vrijeme dok su se na stadionu još uvijek nalazili navijači; uzeo mikrofon i izašao na središnji dio travnjaka te iako svjestan da uzvik "Za dom", uz odzdrav okupljenih "Spremni!" simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti, okrenuo se gledateljima te uzviknuo "Za dom!", nakon čega je uzdignutom rukom uvis pozvao gledatelje na odgovor, što je dio gledatelja i učinio podizanjem ruke i odgovaranjem riječju "Spremni!", a potom sve to isto i ponovio još tri puta. Okrivljenik im je na kraju čestitao riječima "svaka vam čast", a opisanim je raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja.

Ovo državno odvjetništvo, temeljem članka 39.a stavka 1. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima okrivljeniku izriče maksimalnu novčanu kaznu", stoji priopćenju DORH-a.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je danas Hrvatski nogometni savez, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo i MUP na potrebu djelovanja zbog nedavnog izgreda reprezentativca Josipa Šimunića, koji je nakon utakmice Hrvatska - Island publiku poticao na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom - spremni".

Zagrebačka policija ranije je izvijestila da u tom slučaju nije utvrdila elemente kaznenog djela, ali je dostavila izvješće Općinskome državnom odvjetništvu radi donošenja odluke.

Ustaški pozdrav hrvatskog reprezentativca i kapetana Dinama Josipa Šimunića podigla je dosta medijske prašine te izazvala negativne reakcije ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABA), kao i osude domaćih i stranih medija.

FARE nije prijavio Šimunića FIFA-i

Reagirati neće ni FARE, organizacija za borbu protiv rasizma koja preko svojih partnera prati i upozorava na sve nepravilnosti na stadionima. FARE se oglasio priopćenjem u kojem od Šimunića traže samo ispriku.

"Naš djelokrug rada i obveza u mreži FARE nije nadgledanje i prijava neregulative tijekom utakmice po pitanju rasizma i netolerancije, već informiranje, savjetovanje i edukacija svih nogometnih dionika što i činimo već zadnjih osam godina. Partneri obavljaju taj posao prema strogo određenim pravilnicima i uputama propisanim za nadgledanje utakmica.

Josip Šimunić će svakako biti glavni akter sljedećih dana, kako u medijima tako i tema odlučivanja u nacionalnim i međunarodnim institucijama. Svakako se nadamo da je kao i svatko tko proizvede tugu i bol drugima, nije to radio s tom namjerom, i u svom iskrenom neznanju pruži ispriku drugoj strani."

A čelnik riječke udruge za mlade Korak, koja za FARE obavlja taj dio posla, Zoran Stevanović rekao je: "Mi educiramo da se tako nešto ne događa. HNS i Fifa imaju svoje alate, mi ga nećemo prijaviti. Mediji su odradili svoj dio posla".

> Apsurd: HOO čeka da netko prijavi Šimunića kako bi reagirao! Prijavio ga - ministar Jovanović

> Vrbanović o Šimuniću: "Ustaštvo? To su gluposti!"

> Šimunića i poklič "Za dom, spremni" podržalo 100 tisuća ljudi!

> Pogledajte kako je Šimunić uzeo mikrofon i poveo skandiranje "Za dom spremni"

> Bivši spiker nogometne reprezentacije: Zbog Šimunića mi se život pretvorio u noćnu moru!

> Ministar Ostojić: DORH će ustvrditi je li Šimunić napravio kazneno djelo!

Pročitajte više