Širi se istraga oko FIFA-e: Jesu li Nijemci oružjem kupili domaćinstvo SP-a?

Foto: Getty Images/Guliver Image

KAKO se širi međunarodna istraga korupcije u vrhu Svjetske nogometne federacije (FIFA), sve više detalja izlazi u javnost, ali s njima i brojne još nepotvrđene teorije o načinu na koji su se birali čelnici u vrhu FIFA-e, donosile odluke o domaćinstvima SP-a i dogovarali sponzorski i televizijski ugovori.


Prema pisanju njemačkog "Die Zeita", kod FIFA-ine dodjele SP-a 2006. Njemačkoj sudjelovali su i trgovci oružjem.

Navodno je istraga u SAD-u, čije su vlasti pokrenula prošlotjedna uhićenja najviših nogometnih dužnosnika, pokazala da je Njemačka utjecala na ishod glasovanja za domaćinstvo SP-a 2006. slanjem pošiljke oružja Saudijskoj Arabiji. Uoči glasovanja u FIFA-i, Njemačka je ukinula restrikcije Saudijskoj Arabiji kako bi pošiljka mogla biti isporučena, a sve je potvrdio tadašnji kancelar Gerhard Schröder.

Njemačka kandidatura je pobjedom iznenadila svijet jer je Južnoafrička republika slovila za favorita izbora. Nijemci su imali 12:11 u glasovima, jer se Charlie Dempsey (Novi Zeland) iznenada suzdržao od glasovanja, iako je u ime svog saveza trebao dati glas JAR-u. Da je bilo 12:12, Blatter bi odlučio u korist JAR-a, koji je kasnije dobio SP 2010. godine. Dempsey je umro 2008. i nikada nije objasnio svoju odluku.

Pročitajte više