Prvi čovjek osramoćene FIFA-e: Svi koji su uključeni bit će izbačeni iz nogometa

Prvi čovjek osramoćene FIFA-e: Svi koji su uključeni bit će izbačeni iz nogometa

Foto: Hina/Index

PREDSJEDNIK FIFA-e Sepp Blatter oglasio se nakon međunarodne akcije kojom je razotkrivena korupcija u vrhu krovne svjetske nogometne organizacije. Nakon što je u srijedu buknula afera koja sumnjiči niz visokih dužnosnika FIFA-e za umiješanost u korupciju Sepp Blatter priopćio je da je odlučan u namjeri da iskorijeni sve nezakonite radnje iz nogometa.

> NAJVEĆA NOGOMETNA KRIZA: U tijeku uhićenja moćnika u FIFA-i, sumnja se da su primali mito proteklih 25 godina!

"Pozdravljamo istragu američkih i švicarskih vlasti i nadamo se da će nam to pomoći da usvojimo mjere koje će iskorijeniti sve nezakonite radnje iz nogometa. Također, Etički odbor FIFA-e privremeno je suspendirao sve one koji su povezani sa ovom aferom", priopćio je u srijedu Blatter.

Švicarska policija je u srijedu ujutro na zahtjev američkih vlasti privela niz visokih dužnosnika FIFA-e u hotelu u Zurichu zbog sumnji u umiješanost u korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 milijuna dolara. Među uhićenima su dvojica dopredsjednika FIFA-e, Jeffrey Webb s Kajmanskih otoka i Eugenio Figueredo iz Urugvaja. I ostala petorica uhićenih po nalogu ministarstva pravosuđa SAD-a su s američkog kontinenta. Pritvoren je član Izvršnoga odbora FIFA-e Eduardo Li iz Kostarike, djelatnik FIFA Julio Rocha iz Nikaragve, ataše predsjednika CONCACAF-a Costas Takkas s Kajmanskih otoka, nekdašnji dopredsjednik FIFE Jack Warner iz Trinidada i Tobaga, te predsjednik Brazilskoga nogometna saveza Jose Maria Marin.

"Ovo je teško vrijeme za nogomet, navijače te FIFA-u. Za ovakve prijevare nema mjesta u nogometu i oni koji su u to uključeni bit će izbačeni iz nogometa. Današnja akcija koju je proveo ured Glavnog tužitelja Švicarske pokrenuta je kada je FIFA krajem prošle godine predala dokumente švicarskim vlastima. FIFA će nastaviti surađivati sa odgovornim vlastima, ali i unutar same organizacije da se iskorijene ovakve radnje, te da povratimo vaše povjerenje i osiguramo da u nogometu više ne bude nezakonitih radnji", poručio je Blatter, koji se nalazi na čelu krovne svjetske nogometne organizacije od 1998. godine, te je glavni favorit za novi mandat na izborima koji bi se trebali održati u petak unatoč brojnim optužbama za korupciju.


> FIFA sretna zbog uhićenja: "Blatter nije pod istragom, a Kataru i Rusiji ostaju domaćinstva SP-a"

> Švicarska blokirala račune FIFA-inih dužnosnika, šestorica se protive izručenju SAD-u

> Blatterov jedini protukandidat: Ovo je tužan dan za nogomet

> Gary Lineker: Ne postoji ništa bjednije i korumpiranije od FIFA-e

> Transparency International piše HNS-u: Zaštitite hrvatski nogomet od manipuliranja i namještanja

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara