Širić na suđenje došao bez dokumenata, sutkinja mu očitala bukvicu


NA zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Željku Širiću u najvećoj nogometnoj aferi hrvatskog nogometa. Ne, nismo zaboravili aferu "Ofsajd", nego je "širkanopoli" tek počeo...

> "Gdje si, kume": Pročitajte kako se Djedović izgubio dok je išao po mito za "pošteno suđenje"

Bivšem nogometnom sucu i čelniku sudačke organizacije te potpredsjedniku HNS-a, koji i danas kroji slavonski nogomet, sudi se za primanje mita za tzv. pošteno suđenje. Prije gotovo dvije godine Širić i tadašnji šef sudac Stjepan Djedović uhvaćeni su s novčanicama koje im je predao tadašnji predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš za "pošteno suđenje", djelujući kao doušnik USKOK-a.

Skandal je bacio hrvatski nogomet na dno, neki su ga zvali "močvarom", ali činjenica je da će, ukoliko se Širiću i Djedoviću dokaže krivnja, HNS biti potresen do temelja. Suci, preko kojih su Širić i Djedović, navodno utjecali na utakmice i danas sude prvoligaške susrete, a osobe koje su ih, navodno, plaćale i dalje sjede u upravama nogometnih klubova i saveza.

Prije ljetne stanke održana su tek dva ročišta na kojima su preslušane prve snimke prisluškivanih razgovora Širića i Maleša te ostalih suučesnika, sudionika i svjedoka. Suđenje je trebalo biti nastavljeno pred utakmicu Srbije i Hrvatske i Beogradu, ali od tada je više puta odgađano. Dogovoreno je da će se suđenje nastaviti kada se snimke dodatno "očiste" kako bi se razgovori jasnije razumjeli tijekom slušanja.

No, i nakon posljednjih intervencija, glasovi sa snimaka teško su razumljivi u sudnici, ali sutkinja je danas ustvrdila kako je sudsko vijeće pomoću slušalica i transkripata bez problema moglo pratiti snimljene razgovore.

Širić se na sudu pojavio bez osobnih dokumenata, pa je o njegovom identitetu morala posvjedočiti i sama sutkinja, zbog čega je dobio par oštrih riječi na početku. Uz njega se pojavio i Neven Šprajcer, nekad tajnik NK Karlovac, a danas direktor NK Istre, čiji je slučaj (davanje mita za "pošteno suđenje") pripojeno Širićevom slučaju. 

Prikazan je i DVD sa video snimkom dijela sastanka, kada Širić dolazi po Djedovića i Maleša u kafić.

Branitelji su dobili tjedan dana za prigovore na snimke, a sljedećeg tjedna suđenje se nastavlja.

U narednim tjednima trebali bi pristupiti i prvi svjedoci.

Pročitajte više