Širićev svjedok Bruno Marić: "Na mene nitko nije utjecao, Hajduku sam sudio hrabro i pošteno"

Foto: Index/Montaža; Hina

JUTROS je nastavljeno suđenje Željku Širiću i Nevenu Šprajceru za primanje, odnosno davanje mita za tzv. pošteno suđenje, najveću aferu u povijesti hrvatskog nogometa. 

> Nastavljeno suđenje u aferi "Širkanopoli": Štimca i Fiorentinija na sud će dovesti policija?

Kao svjedok pristupio je nogometni sudac Bruno Marić, koji se i sam prije tri godine suočio sa optužbama za namještanje utakmica, zbog čega je na kraju tužio UEFA-u za milijun eura kako bi očistio svoje ime.

Marić je sudio Hajduku protiv Splita u kolovozu 2011. kada je "Bilima" poništio gol zbog pogrešne procjene pomoćnog suca Fegeša, koji mu je signalizirao da je gol postignut iz zaleđa. Nakon te utakmice Hrvoje Maleš, tadašnji predsjednik Hajduka, odlučio se obračunati sa sudačkom organizacijom zbog učestalih pogrešaka na štetu njegovog kluba.

Marić o utakmici koja je razljutila Maleša: "Pomoćnik je plakao, nije znao je li pogriješio"

Marić, koji je na zagrebačkom Županijskom sudu ispitan na prijedlog obrane, ispričao je da zbog svoje pozicije i velike gužve u kaznenom prostoru nije ni vidio da je lopta dodirnula igrača Hajduka u zaleđu već je mislio da je izravno ušla u mrežu.

"Iz svoje pozicije nisam vidio što se događa. Mislio sam da je lopta izravno ušla u gol i da nije bila u doticaju s igračem u zaleđu", rekao je Marić.

Dodao je da se pomoćni sudac (Fegeš) rasplakao u svlačionici kad ga je pitao je li siguran da nije pogriješio što je signalizirao zaleđe jer će u suprotnom "pucati" po njemu. Pomoćni sudac mu je odgovorio da nije siguran i da mu je teško te da nije namjerno pogriješio. Marić tvrdi da nikad nije vidio da bi pomoćni sudac nešto signalizirao, a da glavni sudac to ne bi prihvatio.

Iako nije formalno kažnjen zbog te utakmice, Marić kaže da nije sudio idućih devet kola, a iz medija je doznao da mu je smanjena ocjena za suđenje na toj utakmici. Također, Marić od tada, sve do ove jeseni uopće nije sudio niti jednu utakmicu Hajduka.

Marić: Hajduk je pokrenuo hajku na mene, ali i danas bih sudio isto kao u finalu Kupa 2009.

Marić je podsjetio na povijest svojih derbija i kakav ugled uživa u javnosti još od utakmice finala Hrvatskog kupa 2009. godine. Na sudu je rekao kako je protiv njega izvršena neviđena medijska haranga jer je u spornom finalu dosudio kazneni udarac za Dinamo i isključio dva igrača Hajduka. Isto bi, kaže, učinio i danas.

Tvrdi i da je to bilo jedno od najboljih, odnosno najhrabrijih suđenja. "Smatram da su sve moje ključne odluke bile vrlo hrabre i točne", rekao je, no dodao da je zahvaljujući medijima naklonjenima Hajduku i navijačima on u tom klubu postao 'persona non grata'. Iako nakon utakmice nije bilo primjedbi, Hajduk je, kaže svjedok, tek kasnije pokrenuo medijske napade protiv njega nastojeći u njegovom suđenju pronaći alibi za svoju lošu igru.

"No, Hajduk je još dobro prošao koliko je Dinamo bio bolji", zaključio je.

Marić tvrdi da je nakon te utakmice bio medijski obilježen kao osoba koja je sudjelovala u nečasnim radnjama. Točno je, kaže, da je u medijima objavljeno da se u Njemačkoj vodi istraga zbog namještanja nekih utakmica među kojima je spominjana i utakmica između Dinama i Hajduka. Međutim, kaže da je od UEFA-e dobio obavijest da nikad nije bio predmet istraga zbog namještanja utakmica te da je već dobio neke sudske postupke. Nada se i da će se prije Božića okonočati sudski postupak protiv UEFA-e za naknadu štete od milijun eura.

Istaknuo je da bivši dopredsjednik HNS-a Željko Širić nikad od njega nije tražio da preferira neki klub niti ga je poticao da čini nešto što ne bi bilo u skladu s pravilima struke.

Mamić, Vuk i Blažek (očekivano) nisu znali ništa

Članovi sudačke komisije Božo Mamić, Dragutin Vuk i Ivan Blažek posvjedočili su da im nije poznato da bi netko utjecao na povjerenike za suđenje prilikom donošenja odluke o određivanju sudaca. Ne znaju ni je li je bilo plaćanja naknada za "pošteno" suđenje niti da je Širić sudjelovao u primanju tih naknada.

Iako su u sudačkim tijelima HNS-a već godinama, tvrde da ne znaju ni da su neki klubovi pokušali ishoditi privilegiju da im sude samo određeni suci, a nepoznanica su im i navodne nepravilnosti u sudačkoj komisiji.

Širića se tereti da je za 15 tisuća eura koje je navodno primio od suoptuženog bivšeg tajnika NK Karlovca Nevena Šprajcera osigurao pošteno suđenje NK Karlovcu, ali i da je iz istog razloga krajem 2011. dobio 30 tisuća eura od tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša koji tada bio u ulozi prikrivenog istražitelja.

Suđenje se nastavlja 16. siječnja kad bi trebali biti saslušani bivši hrvatski izbornik Igor Štimac i nekadašnji Hajdukov direktor Fredi Fiorentini. S obzirom da se nisu odazvali na nekoliko poziva obrane i Uskoka, na svjedočenje će ih pozvati sud koji može naložiti njihovo prisilno dovođenje i izreći mu novčanu kaznu od 50 tisuća eura ako neopravdano izostanu s rasprave.

Pročitajte više