Sjajno otvaranje Lige prvaka: Velikani raspucani, Mandžukić opet zabio!

Foto: Guliver Image/Getty Images

POČELA je nova sezona Lige prvaka! Mario Mandžukić zabio je za Bayern u pobjedi protiv moskovskog CSKA 3:0. 

Branitelj naslova, koji je lani peti put osvojio najcjenjenije klupsko natjecanje, otvorio je novu europsku sezonu na svojoj Allianz Areni i već u prvom naletu oduševio navijače. Prvu europsku pobjedu na klupi Bayerna ostvario je i novi trener Pep Guardiola, koji je ljetos zamijenio Juppa Heynckesa, osvajača tri trofeja prošle sezone.

U formaciji 4-1-4-1 Bayern je ostao vjeran svojoj igri iz prošle sezone i bio jednako opasan konstantno stvarajući prilike pred ruskim golom. Domaći su imali dvostruko veći posjed lopte od Moskovljana, 20-8 udaraca prema golu, no i CSKA je imao svoje šanse, a posebno je neugodan bio Honda.

Austrijski branič Alaba zaslužan je za uopće prvi gol u novoj sezoni Lige prvaka. Zatresao je mrežu već nakon tri minute igre, iz slobodnjaka sa dvadesetak metara sjajno je pucao preko živog zida i pogodio donji desni kut za 1:0. Od tada do poluvremena Mandžukić gostima nije dao disati. Prijetio je u 6. i 14. minuti, ali Akinfejev i Berezutski su ga spriječili, u 37. je pucao glavom malo pored stative, a četiri minute kasnije konačno zabio.

Robben mu je nabacio iz slobodnog udarca, a Mandžo sa petnaestak metara zabio za 2:0.

Nastavila se dominacija Guardioline ekipe i u drugom dijelu, a u 68. minuti Robben je iskoristio sjajno dodavanje Alabe preko protivničke obrane i sa desetak metara iz okreta pogodio za konačnu pobjedu.

Dodajmo da je Mandžo igrao do 75. minute kada je uz aplauz s tribina svoje mjesto prepustio Pizarru.

Džeko pokrenuo City

U istoj skupini Manchester City je sa uvjerljivih 3:0 porazio Viktoriju Plzen u gostima. Prvo poluvrijeme završilo je bez golova, no već tri minute nakon otvaranja drugog Edin Džeko doveo je Engleze u vodstvo.

Samo pet minuta kasnije Toure je povisio na 0:2, a u 58. Sergio Aguero zaključio utakmicu. Domaći su zaprijetili nekoliko puta, Hart je upisao osam intervencija, ali veće prijetnje za Pellegrinijevu ekipu u Češkoj nije bilo.

S identičnom pobjedom City i Bayern dijele vrh skupine prije međusobnog ogleda 2. listopada na Etihadu.

Rooney razbio Leverkusen u Moyesovom euro-debiju

Crveni dio Manchestera svoje je prve euro-protivnike dočekao kod kuće na Old Traffordu, gdje je Bayer Leverkusen poražen sa 4:2.

Prvi put nakon 20 godina Manchester je u Ligu prvaka krenuo bez Alexa Fergusona, klupu je preuzeo David Moyes koji je u prvenstvu počeo neuvjerljivo, ali izvedbom u Europi može biti zadovoljan.

 
Wayne Rooney je bio heroj pobjede s dva gola i asistencijom. Zabio je prvi u 22. minuti nakon precizne asistencije Evre. Na početku drugog dijela Rolfes je krasnim udarcem izjednačio, ali samo pet minuta kasnije van Persie je vratio vodstvo. U 70. minuti De Gea je lansirao loptu sa svog gola na Rooneyja koji je u nekoliko koraka stigao do šesnaesterca i pogodio za 3:1. Devet minuta kasnije još je stigao asistirati Valenciji za četvrti gol, a u 85. je prepustio mjesto Hernandezu. Dvije minute prije kraja Toprak je nakon kornera ublažio poraz.

Srna servirao loptu za prvi gol Šahtara

U skupini A pobjedu je ostvario i Šahtar koji je došao do velike pobjede na teškom gostovanju u srcu Baskije. Ukrajinci su Real Sociedad porazili sa 2:0, a oba gola postigao je Brazilac Alex Teixeira.

Čvrsti domaćin stvorio je više prilika, ali Pytov na vratima Šahtara i obrana predvođena kapetanom Srnom uspjela se obraniti. U 65. minuti Srna je s desnog boka centrirao, Douglas ostavio za Alexa koji je sa 15 metara zatresao mrežu. Tri minute prije kraja potvrdio je pobjedu.

PSG s jednim Francuzom i dva gola Motte slavio u Ateni

Francuski prvak PSG također je priredio golijadu, u gostima kod atenskog Olympiakosa Francuzi su slavili sa 4:1.

Laurent Blanc izveo je na travnjak momčad u kojoj je Matuidi bio jedini Francuz, a mjesto u napadu uz Zlatana Ibrahimovića zauzelo je ovoljetno skupo pojačanje Edinson Cavani. Upravo je Urugvajac prvi zatresao mrežu u 19. minuti za vodstvo gostiju.

Samo šest minuta kasnije slovački je napadač Vladimir Weiss sjajno u slalomu prošao obranu PSG-a i sa nekoliko metara zakucao u mrežu za 1:1.


 
Parižani su naletjeli na čvrstog protivnika željnog nadigravanja, no imali su sreće što Grci nisu bili jednako precizni kao i gostujući napadači. Lavezzi je razbudio PSG ulaskom s klupe u drugom dijelu, u 68. je asistirao Tiagu Motti za povratak vodstva, a isti je igrač pogodio i za 1:3 pet minuta kasnije. U 86. je Marquinhos glavom nakon kornera postavio konačni rezultat. 

Benfica je na svom terenu u istoj skupini svladala Anderlecht sa 2:0. U Lisabonu je Đuricić pogodio u 4. minuti za 1:0 na asistenciju Almeide, a Portugalac je u 30. namjestio i Luisau za 2:0.


Bayern - CSKA Moskva 3:0

Bayern: Neuer - Alaba, Dante, Boateng, Rafinha - Lahm - Ribery, Kroos, Müller, Robben - Mandžukić
CSKA Moskva: Akinfejev - Šenikov, Ignashevich, Berezutski, Nababkin - Wernbloom, Cauna - Vitinho, Honda, Zuber - Musa

Viktoria Plzen - Manchester City 0:3

V. Plzen: Kozacik - Limbersky, Prochazka, Hejda, Rajtoral - Horvath, Horava - Kovarik, Kolar, Petrzela - Bakos
Manchester City: Hart - Kolarov, Nastasić, Kompany, Zabaleta - Fernandinho, Toure - Nasri, Aguero, Navas - Džeko

Manchester United - Bayer Leverkusen 4:2

Manchester United: de Gea - Evra, Vidić, Ferdinand, Smalling - Fellaini, Carrick, Kagawa, Valencia - Rooney, Van Persie
Leverkusen: Leno - Boenisch, Toprak, Spahić, Donati - Rolfes, Reinartz, Can - Son, Kiessling, Sam

Real Sociedad - Šahtar 0:2

R. Sociedad: Bravo - De la Bella, Martinez, Gonzalez, Estrada - Bergara - Pardo, Prieto - Griezmann, Seferović, Vela
Šahtar: Pyatov - Ševčuk, Kucher, Rakytsky, Srna - Hubschman, Lucas Martins - Taison, Alex Teiqiera, Douglas Costa - Adriano

Olympiakos - PSG 1:4

Olympiakos: Jimenez - Bong, Siovas, Medjani, Maniatis - Samaris, Machado - Weiss, Dominguez, Fuster - Mitroglou

PSG: Sirigu - Maxwell, Silva, Correa, van der Wiel - Matuidi, Verratti, Motta, Lucas - Cavani, Ibrahimović

Benfica - Anderlecht 2:0

Benfica: Moraes - Siqueira, Garay, Luisao, Almeida - Matić, Fejsa, Perez - Marković, Cardozo, Đuričić
Anderlecht: Proto - N`Sakala, Mbemba, Kouyate, Gillet - Kljestan, Milivojević, De Zeeuw - Suarez, Mitrović, Bruno

Pročitajte više