Sjeća li se Kovač gdje je bio prije deset godina? Hrvatska opet treba Dadu Pršu!

Screenshot (Youtube)

HRVATSKA je prije točno deset godina, 19. studenog 2003., pobijedila u teškoj i napetoj utakmici u  Sloveniji i izborila plasman na Europsko prvenstvo. Sjećanja na tu momčad još su itekako svježa, kao da nije prošlo čitavo desetljeće.

Momčad Otta Barića loše je odigrala u kvalifikacijskoj skupini i tek u posljednjem kolu izborila play-off. Nakon prve utakmice na Maksimiru Slovenci su bili puno zadovoljniji s 1:1. a Hrvatska je na uzvrat putovala pod teškim stresom! 

Uzvrat na starom Bežigradu posebno pamtimo po Dadi Prši. Golgeter Monaca, koji se za Hrvatsku borio i s jednim koljenom, srušio je Sloveniju i to dok je Barićeva momčad igrala s igračem manje. Drugi žuti karton dobio je Igor Tudor...

No, bila je to noć u kojoj je Pršo naplatio svoju upornost. Nakon odličnog proigravanja Tomislava Šokote sjajno snašao u kaznenom prostoru domaće reprezentacije i pogodio za plasman u Portugal. "Otto Barić osjetio je koga mora poslati na teren te večeri", prisjetio se Šokota u razgovoru za Index. 

Pršo je zabio i pogodak u Zagrebu i s pravom se može reći da je Hrvatskoj donio nastup na Euru. Kažu da je ostao upamćen po zlatnom repiću, no bio je jedan od rijetkih, koji je bez obzira na svoje limite (zdravstvene i sve ostale) svojim motivom mogao povući cijelu momčad. Statistika od devet golova u 32 utakmice ne objašnjava koliki je zapravo bio Pršin doprinos. Iako totalno izrauban, Pršo je Hrvatsku vodio i na SP u Njemačku, zabio je u kvalifikacijama četiri gola, i to sva četiri na Maksimiru. No, na svom i hrvatskom posljednjem svjetskom prvenstvu, ipak nije mogao igrati sam.

Niko Kovač večeras mora pronaći novog Pršu, sličnom onome s kojim je prije deset godina igrao. 

Srna, Plete i Šimunić bili su na Bežigradu. Za njih je Island posljednja šansa 

Od aktivnih hrvatskih reprezentativaca protiv Slovenije su igrali Stipe Pletikosa, Darijo Srna i Joe Šimunić. Cijelu utakmicu odigrala su i braća Kovač, a izbornik Niko je pogodio i vratnicu.

Večeras od 20.15 sati, ponovno 19. studenog, Hrvatska lovi plasman na Svjetsko prvenstvo protiv Islanda, ponovno nakon neriješenog rezultata iz prve utakmice...

Pročitajte više