Skansi za Index: Navijači su pokazali veću zrelost od čelnika klubova!

Foto: Hina 
Video: D. Dalmacija, D. Redžić

ZDRAVKO MAMIĆ je odlučio, a navijači najjačih klubova potvrdili: današnjim derbijem srušen je pravilnik o famoznoj vaučerizaciji. Mjere koje je, pozivajući se na Zakon o sprječavanju nereda na stadionima, donio friško oformljeni Nacionalni odbor za suzbijanje nasilja u sportu, od samih se početaka provode selektivno. Za maksimirski derbi gostujući navijači poslali su svega 14 zahtjeva za vaučere, pa smo na južnoj tribini gledali raritetne scene.

Dio navijača Hajduka pridružio se "vaučeriziranim" gostima, ali tek nakon što zbog velikih gužvi nisu uspjeli doći do ulaznice za istok. Tamo je utakmicu pratila Torcida, rame uz rame s Boysima, bez ijednog incidenta. Odgovor je to na uvođenje vaučera i ukidanja gostujućih tribina u HNL-u. Navijački stav jedna u nizu karika koja je pukla u novom zakonu.

Petar Skansi čelni je čovjek Nacionalnog odbora za suzbijanje nasilja na stadionima. Nakon utakmice Indexu je potvrdio da postoji mogućnost promjene pravila o ukidanju gostujućih tribina u HNL-u.

"Navijači su danas pokazali veću zrelost od čelnika klubova. To je zrelost koju treba respektirati. Ako su navijači za to da budu na istoj tribini, ne vidim razloga zašto ne bi bili. Moramo slušati i njihov glas, ako se vodimo iskustvom s ovog derbija"

"Uistinu su pokazali zrelost, u jednoj vrlo kriznoj situaciji. Mislim da će nakon ovoga biti moguće razgovarati sa svim navijačkim skupinama. Osobno ću se založiti za to da se navijače konzultira te da se nađe najbolji način da sportski spektakl to i bude, a ne revija pojedinca", rekao nam je najbližii suradnik ministra sporta Željka Jovanovića.

Treba uzeti u obzir da je navijače ujedinio Zdravko Mamić i borba protiv onog što nazivaju represija. Vjerujete li da ove scene mirnog derbija mogu zaživjeti?

"Danas ih je ujedinio autoritet vlasti. Rekao sam neki dan, oko pravila se uvijek možemo dogovoriti. Pravila su tu da se poštuju, a ne da se nameću. Pravila su stvar dogovora, ali uz neke preduvjete. Nikada se nećemo dogovoriti da na stadionima budu neredi. Ako navijači žele da se uvede red u nogometu, moja vrata su im uvijek otvorena", dodao je.

O temi vaučera još će se govoriti, Skansi je prvi čovjek odbora, ali u njemu su i članovi vlade, policije te HNS-a. Zoran Mamić na presici nakon utakmice nije želio komentirati navijačko sjedinjenje na istoku.

"Pobijedio je nogomet", sve je što smo čuli od Dinamovog trenera.

Pročitajte više