Slabašan start Bijelih: Kalinić spašavao Hajduk od blamaže u Estoniji

Foto: Fotomontaža/Index, UEFA

NAPOKON smo vidjeli i Hajduk Damira Burića. Novi trener Bijelih najavljivao je "brz, agresivan i organiziran" Hajduk, ali od svega toga vidjeli smo jedno veliko - ništa. Splitska je momčad u otvaranju eurosezone remizirala s estonskim Kalevom 1:1, a junak utakmice bio je vratar Lovre Kalinić koji je u tri navrata sjajnim obranama spašavao svoju momčad od prvog europskog poraza u novoj sezoni.

> TIJEK UTAKMICE: Sillamae - Hajduk 1:1

Je li ovakvoj slaboj igri kumovao katastrofalan travnjak stadiona Linnastadiona ili su "noge teške", doista ne znamo, ali znamo da Burić ima svega tjedan dana da dovede momčad u tip-top izdanje kako bi se mogla boriti s puno jačim protivnicima od petoplasirane momčadi estonskog prvenstva.

Maglica preselio na klupu, Ohandze u napadu

Kako bilo, Burić je utakmicu otvorio s Kalinićem na golu, Mikanovićem, Milovićem, Nižićem i Tudorom u zadnjoj liniji, a ispred obrane stajali su Caktaš i Balić. Roguljić, Vlašić i Maloku bili su zaduženi za kreiranje akcija, a za realizaciju bio je zadužen Ohandze. Početak utakmice bio je kao iz snova za navijače Hajduka. Igrala se šesta minuta kada je novo pojačanje Hajduka u napadu Ohandze izborio penal, koji je "panenkom" realizirao Caktaš.

Vlašić, Roguljić i Balić previše solirali

I tu je Hajduk stao. Kalevu su na početku noge klecale od favorizirane splitske ekipe, ali kad su shvatili da mogu parirati gostujućem sastavu, odmah su krenuli u kontranapad. Najveći problem koji su Bijeli imali bio je spori protok lopte. Vlašić, Roguljić i Balić bili su zaduženi za razigravanje, ali svojim su potezima samo gušili igru te su na taj način omogućili Estoncima da ih dupliraju i da se organizirano brane.


Njihovo poigravanje s loptom skupo ih je koštalo u 40. minuti kada su se Roguljić i Vlašić previše zaigrali na sredini terena, a njihovu izgubljenu loptu pokupio je Russo koji je proigrao Silicha za izjednačenje.

Kalinić u spas

U drugom poluvremenu Hajduk se probudio, Ohandza je maltretirao domaću obranu, ali nije imao podršku suigrača. Isti je igrač u 60. i 66 minuti zatresao mrežu Kaleva, ali prvi gol mu je poništen zbog prekršaja u napadu, dok je prilikom postizanja drugog gola bio u zaleđu. Hajduk je nakon sat vremena igre u potpunosti pao, ali na Burićevu sreću Kalinić je bio koncentriran i na razini pa je u tri navrata zaustavio sjajne pokušaje Estonaca. Valja napomenuti kako su od ta tri pokušaja barem dva bila "zicera". Na kraju, ulogu velikog heroja Hajduka mogao je osvojiti Balić, ali njegov udarac sa 16 metara završio je tik iznad prečke.

Sve u svemu, 9. srpnja zakazan je popravni ispit, a nakon toga Burićeva momčad ide na noge Dinamu koji je u čast Zdravka Mamića pregazio Vardar sa 4:1.

SILLAMAE KALEV - HAJDUK 1:1

HAJDUK Kalinić, Mikanović, Milović, Nižić, Tudor, Vlašić, Caktaš, Roguljić (Biliy, 74), Balić (Maglica, 81), Ohandza, Maloku (Radčenko, 58).


SILLAMAE: Starodubcev, Cheminava, Dudarev, Šišov, Činikas, Vnukov (Ratnikov, 65), Silich, Toomet, Tjapkin, Kvasov, Russo.

STRIJELCI: 0-1 Caktaš (6-pen), 1-1 Silich (40).

SUDAC: Juan Martinez Munuera (šPA)

STADION: Rakvere

GLEDATELJA: 1.000

 

Pročitajte više