Spektakularno: Pogledajte kako je ponos Sinja proslavio 100. rođendan

Foto: Čitatelj Indexa

NK JUNAK iz Sinja, koji igra u 3. HNL - Jug, proslavio je 100. rođendan velikom i prekrasnom bakljadom. Klub su 18. srpnja 1916. godine osnovali nogometni entuzijasti, koji su po gradskim livadama naganjali kožnatu loptu. Mahom su to bili sinjski studenti koji su studirali po Splitu, Zagrebu i drugim gradovima te su i u svom gradu željeli zaigrati nogomet, a u klupskim vitrinama nalazi se preko 250 trofeja s raznih natjecanja.

Prvi predsjednik bio je Ante Brož, a kapetan Mirko Kačić, dok je prvu utakmicu Junak odigrao na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza 1916. Također, u Junaku je nekad igrao i Mirko Jozić, kao i Slaven Zambata, Svemir Delić, Goran Sablić, Mirko Hrgović, Andrija Balajić, Nikola Jerkan, Vedran Runje i Mario Tičinović.

Ime kluba je nastalo iz dišpeta prema Hajduku, pa su Sinjani rekli ako Split ima Hajduka onda Sinj mora imati Junaka. Iako je danas dres kluba plave boje, na početku stoljeća Junak je igrao u crnoj-bijeloj kombinaciji jer se zbog siromaštva nije mogla nabaviti tkanina plave boje za dresove.

 

Pročitajte više