Srbija od FIFA-e tražila zabranu utakmice Kosova i Hrvatske

Foto:Screenshot

ČELNICI nogometnog saveza Srbije jutros su se u Zürichu sastali sa prestavnicima FIFA-e kako bi pregovarali o situaciji Kosova, odmetnute srpske pokrajine koja i dalje čeka priznanje većine članica Ujedinjenih naroda kako bi dobila pravo ući u nogometne organizacije. Bili su tamo i predstavnici kosovskog saveza, koji imaju veliku logističku potporu brojne albanske dijaspore, naročito u Švicarskoj, domovini predsjednika FIFA-e Seppa Blattera. 

Srbija ima svoje adute, propisi ne idu u korist Kosova, a podršku FSS ima i u ruskom i španjolskom savezu koji se zbog vlastitih političkih interesa protive samovolji FIFA-inog čelnika koji se otvoreno zalaže za nogometnu kolonizaciju Kosova unatoč protivljenju predstavnika UEFA-e u Izvršnom odboru FIFA-e.

Kosovo se ponadalo da bi već početkom 2014. moglo odigrati i prvu službenu prijateljsku utakmicu, a hrvatska reprezentacija najavljena je kao prvi protovnik, što je želja i čelnika HNS-a Davora Šukera. Ipak, FIFA je konačnu odluku odgodila za naredne mjesece.

Nade kod kosovskog saveza pobudilo je nedavno nogometno priznanje Gibraltara, koji će se natjecati već u kvalifikacijama za Euro 2016. godine, ali na prvi međunarodni nastup ipak će pričekati. Srbija je od FIFA-e tražila osiguranje da više neće biti dizanja tenzija najavama utakmica koje se još uvijek ne mogu odigrati. 

"Tražimo zabranu odigravanja bilo kakvih utakmica Kosova s republikama bivše Jugoslavije, kako na Kosovu i Metohiji tako i na teritorijima tih država", piše u priopćenju FSS-a.

Srpska strana izrazila je zadovoljstvo ishodom sastanka, a FIFA najavila nove razgovore na jednom od sljedećih sastanaka najviših tijela. 

Pročitajte više