Šukera šokirao Markovićev račun: Ukida igračima dnevnice, smanjuje premije i zatvara šank!

DAVOR ŠUKER u ljeto 1996. godine upao je u ured Nadana Vidoševića, tadašnjeg HNS-ovog poglavara i napao ga što kasne premije za igrače za nastup na Euru. Zlatna ljevica tada se čak prijetila "višom instancom", ma što god je pod tim mislio. Danas je Šuker na Vidoševićevom mjestu, ali druga su vremena. Predsjednik brand šokirao se kada je počeo češljati financijske knjige udruge HNS, jer ono što je tamo pronašao zaista graniči s neukusom.

Sjećamo se da su hrvatski reprezentativci bogate premije dobili i za "onaj" nastup na SP-u u Njemačkoj, zbog kojeg je morao otići i Cico Kranjčar, ne želeći se pusti pepelom pred egom Vlatka Markovića. Iako je bio častohlepan, Marković je reprezentativce držao kao kap vode na dlanu. Ubirali su premije za pobjede u kvalifikacijama, dnevnice od 400-tinjak eura za deset dana provedenih s reprezentacijom, čak i dvostruke nagrade za nastup na velikim turnirima.

Marković je igračima, naime, obećao 40 posto Uefinog novca za prisustvo u Poljskoj proteklog ljeta. Obećano ne mora značiti i ispunjeno, jer sada je kasa u rukama Davora Šukera. On je igračima dao naslutiti da Euro nagrada možda neće biti u razini njihovih očekivanja. Radi se o velikom novcu: Sportske novosti navode - između 100 i 200 tisuća eura za pojedince. Jasno da unutar momčadi vlada stav - dajte nam obećano, a onda režite, no Šuker je za sada nepopustljiv.

HNS je od Uefe za nastup na Euru dobio 10,5 milijuna eura bruto. Kada se odboju troškovi, ostaje oko 9,5 milijuna eura. Riječ je o bruto iznosu jer državi se podmiruje porez. Igrači premije primaju prema internoj tablici.

Srebrić više neće potpisivati račune po hotelima

Izvršni odbor trebao bi mijenjati pravilnik za raspodjelu premija i smanjiti iznose za Brazil. Vjerojatno će igračima ostati 40 posto od zarade za SP-a, plasiramo li se, ali to će se ponovo odnositi na svotu koja ostane kada HNS podmiri troškove. Igrači više neće primati ni po 15-ak tisuća eura za pobjede nad Maltom i reprezentacijama iz sličnog ranga.

Ukinut će se i individualne premije, a igrači više nemaju ni otvoren šank u hotelima gdje odsjedaju s reprezentacijom. Prije je račune za njima marljivo potpisivao Zorko Srebrić, sada u besplatnom tretmanu može uživati samo stručni stožer. Šuker je u svom planu za financijski fair play igrače umalo prebacio i u ekonomsku klasu na letovima, ali su se ipak uspjeli izboriti za svoju reputaciju.

Pročitajte više