Šupraha prvi čovjek splitsko-dalmatinskog nogometa: "HNS nas mora početi uvažavati!"

BIVŠI nogometni sudac Alojzije Šupraha izabran je za novog predsjednika Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije.

Split traži promjene: Smijenjen Viđak, na scenu se vraća Alojzije Šupraha

> Šupraha predvodi pobunu dalmatinskih klubova: "Želimo ravnopravnost i partnerski odnos s HNS-om"

Nakon što je odlukom većine klubova ŽNS-a prije desetak dana smijenjen Paško Viđak, na današnjoj je izbornoj skupštini u Splitu Šupraha jednoglasno izabran za novog čelnika županijskog saveza. Za njega glasovala 42 od 53 predstavnika klubova.

O svojim strateškim ciljevima, planovima i prvi potezima progovorio je za Index.

"Pružamo obje ruke suradnje Hrvatskom nogometnom savezu, želimo partnerski i ravnopravan odnos. Želimo da se uvažava što su Split i dalmatinski savez dali hrvatskom nogometu kroz cijelu povijest, od Austro-ugarske do danas", rekao nam je Šupraha.

Dobili ste podršku Hajduka iako njihovi predstavnici nisu bili na prošloj skupštini na kojoj je smijenjena dosadašnja vlast.

"Hajduk prošli put nije imao usuglašen stav, ali nakon naše skupštine imali su sjednicu Nadzornog odbora i oni su odlučili podržati moj program. Vidjeli su sebe kroz moj program i priliku za zaštitu svojih interesa u HNS-u".

Koji su ciljevi novog vodstva ŽNS-a?

"Prva briga nam je Županijski savez jer u odnosu prema HNS-u naš je savez mali. Klubovi su na izdisaju, prate stanje u državi, nema novaca niti sponzora. Zato ćemo drastično smanjiti troškove klubova prema administraciji, sudjelovat u plaćanju troškova službenih osoba, sufinancirat ćemo rad i edukaciju trenera koji rade u mlađim kategorijama amaterskih klubova. Moramo putem lokalnih tv-mreža promovirati županijski nogomet, imamo projekt za stvaranje web-stranice da se umrežimo i na taj način funkcioniramo", objasnio je Šupraha. 

Veliki problem hrvatskog nogometa je neravnopravan odnos snaga u sudačkoj organizaciji. Ni u prošlom kolu HNL-a na šest utakmica nije bilo niti jednog suca iz Splita ili Dalmacije.


"Iz korjena moramo promijeniti participaciju ŽNS-a u HNS-u, uključujući sudačke i kontrolorske pozicije. Na tome ćemo inzistirati i nećemo posustati. Plan i viziju imamo. Mora se uvažavati uloga Splita i splitsko-dalmatinskog saveza. Ne tražimo prvo mjesto, ali dijelimo prvo ili drugo mjesto. Ne želimo da nas nitko minimizira!"

Za potpredsjednike izabrani su Nikola Koceić Bilan iz Hajduka, Željko Sučić iz Splita, Mijo Mimica iz Omiša i Dalibor Ninčević iz Solina.

Što s onima koji su ostali uz Paška Viđaka?

"Tamo je ostalo desetak klubova. Mi njih ne smatramo protivnicima niti neprijateljima. Oni imaju pravo na svoj izbor, ali oni moraju podržati vlast koju je izabralo 80 posto klubova. Nitko ne može dovesti u pitanje ovaj skup", jasan je Šupraha.

Pročitajte više