Susjedi u euforiji, svjetski mediji hvale Zmajeve: "BiH impresionirala u debiju"

Foto: Screenshot

POBJEDA Argentine nad Bosnom i Hercegovinom odjeknula je cijelim svijetom, mnogi ističu genijalnost Lea Messija kao glavni razlog slavlja Albicelestea, ali i dobar dojam koji je ostavila BiH u svom debitantskom nastupu na Mundijalu.

Ugledni francuski L'Equipe govori kako osim s tri boda Argentine ne može s puno toga biti zadovoljna i da mogu zahvaliti Kolašincu na autogolu koji im je olakšao put do pobjede. Francuzi smatraju da bi bez tog detalja Argentinca do nje mnogo teže došli.

Messijeva čarolija i premoć Zmajeva u udarcima na gol

CNN donosi "Messijev trenutak čarolije" kao ključ argentinskog slavlja, "Svijet je čekao trenutak da Messi zabije", piše u njihovom izvještaju. Barceloninom ofenzivcu dive se i na BBC-a, ali Britanci ističu i da je BiH imala više udaraca na gol od Argentine, 16 prema 12 u ukupnim pokušajima i 6-2 što se tiče udaraca u okvir.

Kolumnist Goal.com-a donosi, pak, sljedeću konstataciju: "Messi je potvrdio briljantnost baš kada su kritičari došli na svoje. Nakon dugo je vremena igrao za ekipu, ne za sebe. U prvom dijelu bio je statistički najgori igrač, izgubio je 15 lopti."

Guardianu BiH bolja ekipa, ESPN impresioniran Zmajevima

Prema Guardianu Zmajevi su bili bolji nakon primljenog prvog gola, a tvrde kako su bili na visokoj razini dok je Misimović imao snage.

ESPN donosi naslov "Bosna i Hercegovina impresionirala u debiju" te je tako još jedan u nizu medija koji ističu i faktor sreće u pobjedi Sabelline momčadi.

Zaključak španjolska Marce je da je "BiH ostavila dobar dojam i do posljednjih trenutaka susreta bila blizu iznenađenja".

Euforija u susjedstvu

Susjedi su, naravno, oduševljeni. Bosanci i Hercegovci koji su sinoć na Maracani po prvi put u povijesti čuli svoju još uvijek parlamentarno neusvojenu, himnu bez riječi, u instrumentalu, zaista mogu reći da su bili dio povijesti. Zbog igre koju je u porazu protiv Argentine prikazala BiH euforija je bitno veća jutros u bh tisku.

Svoju reprezentaciju već vide u osmini finala.

"Zmajevi su pokazali da se radi o reprezentaciji kojoj je mjesto na najvećem nogometnom turniru na svijetu. Da smo imali malo više sportske sreće, mogli smo lako do prvih bodova u prvoj, povijesnoj utakmici naše zemlje na nekom od svjetskih prvenstava", piše u ponedjeljak "Dnevni Avaz" o sinoćnjem susretu.

List navodi kako je Kolašinac nesretno skrenuo loptu u Begovićev gol nakon odbačaja Lionela Messija, što ipak nije poremetilo igru Zmajeva. Unatoč porazu ostaje ponos zbog fantastične predstave bosanskohercegovačkih nogometaša. "Sa ovakvom igrom možemo se nadati osvajanju bodova i prolasku u drugi krug", zaključuje Avaz.

"Herojski otpor Argentini"

Istodobno, "Oslobođenje" piše da su Zmajevi pružili 'herojski otpor Argentini' te dodaje da je Argentina u prvom kolu u skupini F slavila rezultatom 2:1, zahvaljujući golmanu Sergiju Romeru koji je u dva navrata spasio čiste pogotke.

Pa ipak, zgoditak Vedada Ibiševića koji je smanjio na 2:1 izazvao je erupciju oduševljenja na sarajevskim trgovima i po kafićima gdje se utakmica gledala. Navijači su prvi gol BiH na Mundijalu proslavili uz baklje i druga pirotehnička sredstva, dodaje "Oslobođenje".

Radio televizija Srbije pak kao udarnu sportsku vijest istaknula je da je "Argentina preživjela BiH". Bosanskohercegovačka nogometna vrsta će u Brazilu u svojoj skupini snage odmjeriti s Nigerijom i Iranom koji svoj prvi susret igraju danas.
 

Pročitajte više