Svijet se prisjetio Dražena: Nikada nećemo zaboraviti taj osmijeh, duh i šut prema košu

Foto: Index

DA je živ, Dražen Petrović bi 22. listopada napunio okruglih 50 godina, a priča o hrvatskoj košarci u posljednjih dva desetljeća, najvjerojatnije bi izgledala posve drugačije.
 
Pozornost godišnjici Draženova rođenja posvetili su gotovo svi relevantni europski i američki sportski portali, kao i oni iz regije.
 
NBA liga na svom je Twitteru objavila sjećanje na Europljanina koji je značajan trag ostavio na američkim parketima.
 
“Danas bi bio njegov 50. rođendan. Sjećamo se velikog Dražena Petrovića”, kratka je i jasna poruka kojom se NBA prisjetila jednog od svojih najboljih bijelih igrača. 
 
Francuski Le Populaire je iskoristio činjenicu da njihova košarkaška uzdanica Limoges sutra u Euroligi igra protiv Cedevite pa je podsjetio na epizodu u kojoj su dva glavna junaka Božidar Maljković i Dražen. Legendarni trener Jugoplastike te stručnjak s Limogesom je postao senzacionalni prvak Europe 1993., iste one godine kad je Dražen izgubio svoj život.
 

Francuzi pišu da je Dražen još kao dječak izgubio dva finala Kupa Radivoja Koraća od Limogesa, ali je poslije, igrajući za Cibonu sve naplatio s kamatama. Ističu kako je od početka bilo jasno da se radi o vanserijskom talentu, a navode slučaj od 5 listopada 1985., kad je u utakmici prvenstva Jugoslavije Smelt Olimpiji zabio nestvarnih 112 koševa i iste godine u finalu Kupa europskih prvaka s 36 koševa sam razbio Real iz Madrida.
 
Slavna La Gazzeta dello Sport, ista ona koja ga je tri puta birala za najboljeg košarkaša Europe nekoliko je stranica svojeg tiskanog izdanja posvetila Draženovom rođendanu.
 
''Njegov život je bio legenda'', naslov je Gazette, a u opsežnom tekstu, autor nudi čitatelju kompletan Draženov život. Od rođenja i prvih košarkaških dana u Šibeniku, sve do NBA-a, legendarnog finala protiv Dream Teama te na koncu tragične smrti.
 
Tekst je bogat detaljima, anegdotama, zanimljivostima i očito je da je novinar koji je pisao ovu priču bio Draženov velik obožavatelj.
 
''Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i kroz prizmu košarke šut prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti”, riječi su Chucka Dalyja, a taj citat prenosi i Radio Sarajevo.
 
 
>>> Što bi Dražen rekao za današnju košarku? (ANALIZA) 
 
>>> 50 životnih lekcija Dražena Petrovića

Pročitajte više