Tek sada Lokomotiva ima problem - sportsku viziju

Foto: Hina

ŠAKA u oko, tako se nekako može nazvati rasplet posljednjeg kola Prve HNL.
 
Ne zbog Osijeka, ne zbog Istre 1961, ne zbog Zadra, već zbog Lokomotive. I Zagreba.
 
Najvažniji gol u karijeri Jerka Leke
 
Gol Jerka Leke, možda i njegov najbitniji u karijeri, ostavio je Pjesnike kao šakom nokautirane u Kranjčevićevoj, nakon demoliranja Istre 1961.
 
No, ovaj gol Jerka Leke, možda, eto, i najbitniji u njegovoj karijeri, zaustavio je teorije zavjera i sve one koji su tvrdili da Lokomotiva u Europu ne smije, ne želi, neće, i sve ostalo u sličnom tonu.
 
Da, naravno da smo i mi spominjali tu opciju jer je ona s Lokomotivom uvijek moguća. Igre, loši nizovi i nestalnost "lokosa" u izvedbama čak su i onima koji misle drugačije, stavili "bubu u uho".
 
Ni kladionice nisu vjerovale Lokomotivi
 
I sve je nekako išlo po planu tih teorija. Čak su i kladionice, ili bar oni koji sastavljaju tečajeve, podlegli ovom razmišljanju, pa se u zadnjem kolu sezone koeficijent na pobjedu Zadra, kojem ta utakmica zapravo ništa nije značila, vrtio oko 2. S druge strane, koeficijent na pobjedu Lokomotive, kojoj je i bod u ovom susretu donosio europski iskorak, bio je od 3,5 pa naviše. Za one kojima možda neće biti jasno, Zadar je bio označen favoritom iako je motiv Lokomotive bio, ili je bar trebao biti, višestruko jači.
 
Izvedba ''lokosa'' na Stanovima, nakon početnog vodstva, dala je za pravo teoretičarima koji su pripremili šampanjac. U Hrvatskoj uistinu slave čudne stvari. 
 
Sve je išlo u tom smjeru, ali onda se odnekud pojavila Lekina "šaka". I Bruno Marić, naravno.
Lokomotiva si je u zadnjim trenucima, uz jedanaesterac kojeg suci poput Bruna Marića vole svirati, dala neki sportski smisao.
 
Lokosi slave, ali Europu su izborili s poražavajućim nizom
 
U zadnji tren priskrbila je smisao postojanja i natjecanja, kad je već onaj osnovni, filijalni ii satelitski, na rubu pravile ove igre.
 
U zadnji tren su si ''lokosi'' spasili obraz, kad smo već krenuli s anatomskim metaforama.
 
I zato je ovaj pogodak Leke možda i najvažniji u njegovoj karijeri. Ako je Lokomotiva zaista htjela u Europu.
 
Svojim igrama u zadnjem dijelu sezone, što prikazanom energijom, što prikazanom sposobnošću, taj motiv nisu dokazali. Kraće rečeno, ničim nas nisu natjerali da razmišljamo da se oni baš trse uvrstiti se u taj ždrijeb u Nyonu.
 
S učinkom proporcionalnom onom u zadnjih 11 kola, lokosi bi ispali iz lige. Pet bodova osvojili su u zadnjih 11 kola, od 33 moguća. Ne trebate računati, to je nešto više od 15 posto. Zadar, kao najgori u ligi osvojio je skoro 30 posto mogućih bodova. To je, ne treba niti pisati, dvostruko više.
 
Društvo s Kajzerice dobilo tek nešto više smisla 
 
Taj klub predstavljat će Prvu HNL u Europi. No, nemaju navijači domaće lige razloga za brigu, ionako je pitanje kakav će kadar Lokomotiva imati za iduću sezonu. Djelovat će tu i maksimirska logistika koja u Lokomotivi ima 50 posto svog vlasništva. Nek' se obave sve rošade, posudbe i prodaje, pa možda novi trener Marko Pinčić u ruke dobije momčad koja će funkcionirati.
 
Lokomotiva je, dakle, s leđa skinula veliki teret, onaj psihološki, sve priče o namjernom izbjegavanju Europe i ostale u sličnom tonu.
 
Međutim, gotovo odmah pojavio se za Lokomotivu jedan drugi, još teže rješiv problem. Igra i njezin rezultat.
 
Napredak je, eto, što je sada taj problem bar neposredno vezan uz nogomet.
 
Napredak je, na koncu, što sad ovaj klub ima barem malo više smisla.
>>> OPŠIRNIJE
 
> Jerko Leko u 94. minuti uveo Lokomotivu u Europu! Istra i Sesvete za prvu ligu 
 
> Kramarić najbolji strijelac, Zadar primio najviše golova, Hajduk promijenio najviše trenera 
> Pamić prenervozan za analizu, odbio doći na presicu 
 

Pročitajte više