Tvrdoglavost mu se isplatila: Mandžukić kod Simeonea konačno u glavnoj ulozi

Foto: Index, Guliver Image/Getty Images

HRVATSKI reprezentativci kao da imaju ugovor s Primerom o promidžbi na hrvatskim prostorima, nakon potpisa ugovora Marija Mandžukića s Rojiblancosima i treći od trenutno najboljih španjolskih klubova je udaren snažnim hrvatskim pečatom.

> "Došao sam kod sjajnog trenera napraviti velike stvari"

Pravilan nogometni put
 
Nogometni put Marija Mandžukića savršeno je, zapravo, pravilan. Od prvog bljeska u Marsoniji nije preskakao stepenice, dolasku u Dinamo prethodilo je sazrijevanje u Kranjčevićevoj, a Maksimir je napustio kad je, jednostavno rečeno, prerastao HNL. Doduše, i postigao dovoljno dobru cijenu da se podigne rampa za njegov transfer.
 
Wolfsburg je bila njegova prva stanica na velikoj sceni, a i tu je prošao nekakav pravilan put prilagodbe u prvoj sezoni i eksplozije u drugoj, onoj koja mu je donijela posao karijere, rješenje egzistencijalnih problema, ali i stvaranje reputacije koju mu nikad nitko neće moći osporiti niti oduzeti.
 
Tvrdoglavost kao otežavajući faktor, ali i vrlina
 
O njegovoj epizodi u Bayernu već je gotovo sve rečeno, podijeljena su mišljenja da ga je vlastita tvrdoglavost stajala pozicije u Münchenu, ali bez te tvrdoglavosti, što je i najbolji nenogometni opis njegove igre, pitanje je bi li Mandžo krilaticu "bio je veliki talent" pretvorio u realnost "zabio je u finalu Lige prvaka i osvojio europski naslov".
 

Pravi klub i pravi trener za Mandžu
 
U 29. godini života došao je pred možda i najveći izazov karijere. Dolaskom u klub koji je u proteklom desetljeću imao sjajnih napadača kao malo koji drugi, Mandžo je uskočio u kopačke Torresa, Forlana, Aguera, Falcaa i Diega Coste, sjajnih ofenzivaca koji su u crveno-bijelom dresu trpali zavidne količine golova, svaki u svoje vrijeme. I kad su odlazili malo tko je mislio da će stići prava zamjena. No uvijek je dosad stizala. A sad je stigao Mandžo... 
 
"Atleticova igra podsjeća me na stil igre koji forsira Klopp sa Borussijom. Puno trke, agresije, ratnički pristup, ali i težnja igri i nadigravanju. Dakle, sve ono što trendovi modernog nogometa traže. I uvjeren sam da takav nogomet Mandži puno više odgovara od onoga kojeg je forsirao Guardiola", smatra Branko Ivanković.
 
Mandžo u reprezentaciji: 14 golova u šest godina
 

Za reprezentaciju Hrvatske Mandžo je debitirao 2007. godine kod Slavena Bilića protiv Makedonije. Godinu kasnije je postigao prvijenac u kockastom dresu protiv Engleske, a zatim je zabio još 14 golova, između ostalog Irskoj, Italiji, Srbiji dva puta, te na Svjetskom prvenstvu Kamerunu.

Ovako su o Mandži pričali njegovi treneri:
 
"Jedne sezone je kao desni bek zabio 22 gola, a šansu u napadu dobio je tek na poluvremenu jedne utakmice kad nam se ozlijedio napadač. Prvo poluvrijeme je kao desni bek zabio dva gola, drugo fulao nekoliko ‘mrtvaca’. Sjećam se kako mi je došao nakon te utakmice i rekao ‘treneru, ja više nikad ne bih igrao napadača, nije to za mene. Pogledao sam ga, počeo se smijati i rekao mu ‘Mandžo, nema razloga da više nikad ne igraš u napadu, samo moraš vježbati i bit će sve u redu’. I vježbao je Mandžo, godinama bio itekako ozbiljan i na kraju došao tu gdje je" - Damir Ruhek, prvi Mandžin trener.
 
"Vidim da ne voli da ga tako zovu, a ja kažem: "Ma jesi, Đilkoš si, Đilkoš ćeš i ostat! Nisi papak! Da nisi Đilkoš, ne bi bio ovo što si sada. Imali smo sukobe, sam ga otjerati s treninga, jako sam ga maltretirao, ali sve za njegovo dobro. A čim sam ga dobio u ruke, vidio sam da se radi o potentnom, modernom nogometašu kojega čeka velika karijera", Ćiro Blažević, trener koji je najboljeg hrvatskog napadača trenirao u Zagrebu.
 
"Sjećam se utakmice protiv Ajaxa u Amsterdamu kada je odigrao nevjerojatno. Enormnom količinom trke i agresije potpuno je zbunio Nizozemce, a dokrajčio ih je realizitarskom sposobnostima" - Branko Ivanković, koji je Mandžukića vodio u Dinamu.
 
"Želim da što prije posloži svoju glavu. Veliki je talent, ali mora ulagati u tijelo kako bi izdržao ovakav ritam. I ne treba mi ako nije čiste glave" - Krunoslav Jurčić, još jedan trener koji je Mandžukića vodio u Dinamu.
 
"Mandžukić ima tjelesne predispozicije kakve sam rijetko gdje vidio. Raspolaže beskrajnom izdržljivošću. Mislim da bi mogao odigrati dvije utakmice zaredom" - Felix Magath, Mandžukićev trener u Wolfsburgu.
 
 "Ovakvog igrača nisam vidio u svom životu. Volim Mandžukića! Vrhunski je igrač. Ima nevjerojatnu sposobnost igranja glavom u kaznenom prostoru i po tome je najbolji napadač na svijetu", hvalio ga je Pep Guardiola s kojim je hrvatski napadač imao nekoliko svađa.
 
 
 
"Riječ je o fenomenalnom igraču koji je zasluženo izborio nastavak karijere u klubu kao što je Bayern. Volio bih ga svatko imati u svom klubu" - Slaven Bilić, bivši hrvatski izbornik.
 
"Kad pričamo o Mandžukiću, svi se moramo nakloniti. Mandžukić je europski prvak, primjer za sve napadače kakav treba biti moderan napadač, primjer kako se treba ponašati jedan profesionalac. On je uzor svih europskim napadačima, trebao bi biti i nama" - Igor Štimac, bivši hrvatski izbornik.
 
"Ma on je svjetska klasa. Izgradio se kao napadač i, prema mojemu mišljenju, može igrati i u Barceloni i u Manchester Unitedu" - Niko Kovač, hrvatski izbornik.
 
A ovako gazda hrvatskog nogometa:

 

"Proklinjem dan kad sam upoznao Mandžukića! Jedva čekam da ova sezona završi jer mi više nismo NK Dinamo, nego NK Prćija Marija Mandžukića! A ja to gledam i gutam godinama, taj katastrofalan Mandžukićev odnos prema ovome klubu. Tko god ga kupi, napravit će posao, jer on je igrač! Ali, on je pokvaren!" - Zdravko Mamić, izvršni predsjednik Dinama.

Pročitajte više