UFC 171 - Krunidba novog kralja veltera: Tko će zamijeniti GSP-a, Hendricks ili Lawler?

Foto: UFC/Fightsite

AMERICAN AIRLINES centar u Dallasu će u noći sa subote na nedjelju 16. ožujka biti domaćin UFC-u 171. Izravni prijenos meča za titulu prvaka u velter kategoriji koji predvodi priredbu, kao i ostatak sjajnog fight carda, pogledajte ekskluzivno na Fight Channel PPV-u s početkom u 03:00h.

Nakon odlaska neprikosnovenog Georgesa St. Pierrea, ostalo je upražnjeno mjesto prvaka UFC-a u velter kategoriji. Tko će preuzeti ugledan naslov? Odgovor na to pitanje će nam dati UFC 171 i glavni meč večeri između Johnyja Hendricksa i Robbieja Lawlera. Samo jedan poraz u posljednjih sedam nastupa i to baš u zadnjem meču i to baš od tadašnjeg prvaka GSP-a - tako glasi spektakularna statistika koja je Hendricksu donijela šansu da drugi put u dva posljednja nastupa pokuša stići do UFC-ovog pojasa. Lawler je, s druge strane, od prelaska iz Strikeforcea u UFC doživio novo rođenje. Tri slavlja protiv velikih imena kao što su Koscheck, Voelker i MacDonald, vinule su ga gotovo na sam vrh. Da bi se zaista i popeo na tron divizije do 77 kilograma, treba mu još jedna velika pobjeda - ona protiv Hendricksa narednog vikenda u Dallasu. Zanimljivo, obojica ovih sjajnih boraca se bore iz kontra garda. Obojica imaju topove u svojim rukama. Hendricks je od 15 pobjeda čak osam ubilježio nokautom, dok je statistika Lawlera još impresivnija. Od 22 slavlja, 18 je stiglo nokautima što je gotovo nevjerojatan podatak. Iako je meč dogovoren na pet rundi, rijetko tko može zamisliti da bi ovaj okršaj mogao otići do konačnog sudačkog gonga. Nemojte treptati jer ćete možda propustiti povijest...

I ostatak "main carda" UFC-a 171 je vrlo bitan za velter diviziju s obzirom da ćemo u co-main eventu gledati okršaj Carlosa Condita i Tyrona Woodleyja koji bi trebao odrediti novog izazivača. Obojica imaju ogromne ambicije, a nema sumnje da je posebno nestrpljiv za povratak na vrh ove kategoriji bivši privremeni prvak Condit. Dva poraza u nizu (GSP, Hendricks) su ga gurnula prilično unatrag, no pobjedom u posljednjem meču protiv Kampmanna je ponovno uhvatio pobjednički ritam te je i izborio meč protiv Woodleyja. No, neće mu biti lako s obzirom da je tamnoputi Amerikanac "plutajuća mina" koja u datom trenutku može eksplodirati i napraviti puno problema apsolutno svakome. Upravo se tako, vrlo neugodno, u posljednjem meču protiv njega proveo veteran Josh Koscheck koji je doživio težak nokaut. Ako smo konstatirali da će nam dvoboj Hendricks vs. Lawler donijeti okršaj vrhunskih udarača, ne treba sumnjati niti u kvalitetu i atraktivnost okršaja Condita i Woodleyja. Ulog je velik za obojicu, posebno nakon što je GSP objesio rukavice o klin te je tako raskrčio put prema naslovu prvaka.

Treći "super dvoboj" u velter kategoriji koji ćemo pratiti na UFC-u 171 je ona između Jakea Shieldsa i Hectora Lombarda. Iako prilično neatraktivan, a neki bi čak rekli i dosadan, Jake Shields vrlo sigurno već nekoliko godina kroči kroz najjaču svjetsku MMA organizaciju. Od prelaska iz Strikeforcea uspio je izgubiti samo mečeve protiv GSP-a i Ellenbergera, a nanizao je imena kao što su Kampmann, Woodley, Akiyama i u posljednjem meču Maia. Ono što je neobično, kada govorimo o njegovim pobjedama, jest način na koji je svladao svoje protivnike. Trojicu je svladao podijeljenim odlukama sudaca, a tek je Akiyamu pobijedio jednoglasnom odlukom. No, na kraju dana bilježe se pobjede, a Shields je tu vrlo uspješan i konstantan. To ne bi mogli reći za Hectora Lombarda koji je kao najveća svjetska MMA zvijezda izvan UFC-a stigao među najveću konkurenciju. U četiri dosadašnja dvoboja dva je puta pobijedio (Palhares i Marquardt) a dva je puta poražen (Boetsch, Okami). Ipak, posljednji nastup i nokaut protiv Marquarda u velter kategoriji, pokazao je da Kubanac ima potencijala za sam vrh divizije do 77 kilograma. Meč protiv Shieldsa pravi je ispit koji će nam reći jesmo li zaista u pravu....

"Main card" UFC-a 171 će popuniti još dva vrhunska dvoboja. U lakoj kategoriji se sastaju uvijek atraktivni Diego Sanchez i neporaženi majstor BJJ-a, Myles Jury. Ovaj potonji je do sada u karijeri skupio 13 impresivnih pobjeda što mu je i donijelo meč protiv veterana kalibra Sancheza. Bit će to okršaj suprotnih stilova; divljeg i nepredvidivog Sancheza i sistematskog Juryja. Rekli bi MMA fanovi da ovakav dvoboj ne može razočarati.

I Ovince St. Preux je još jedan u nizu vrlo uspješnih "Strikeforceovih" prebjega koji se sjajno snašao u UFC-u. U dosadašnja dva dvoboja je stigao do dvije pobjede, a na UFC-u 171 se dočepao "main carda" i meča protiv Rusa Nikite Krylova. Rusu će to biti drugi dvoboj u nepuna dva mjeseca, ali i prelazak u polutešku kategoriju. St. Preux je priličan favorit u ovom dvoboju pa bi pobjeda nepredvidivog Rusa bila veliko iznenađenje. No, u okršaju dva udarača, sve je moguće pa tako i da Krylov stigne do drugog slavlja zaredom nakon što je krajem siječnja nokautirao Walta Harrisa.

Vrlo atraktivan popis borbi UFC-a 171 je tako bez "main carda" ostavio imena kao što su Rick Story i Dennis Benamudez. U uvodnom dijelu ćemo vidjeti i jedan dvoboj dama u bantam kategoriji. Raquel Pennington će odmjeriti snage s Jessicom Andreade.

Prijenos iz Dallasa starta u 03:00h iza ponoći stoga navinite budilice jer se ovaj vikend kruni novi kralj velter divizije. Ekskluzivno na Fight Channel PPV-u.

UFC 171: Hendricks vs. Lawler

Johny Hendricks vs. Robbie Lawler
Carlos Condit vs. Tyron Woodley
Myles Jury vs. Diego Sanchez
Hector Lombard vs. Jake Shields
Ovince St. Preux vs. Nikita Krylov

Uvodne borbe:

Kelvin Gastelum vs. Rick Story
Jessica Andrade vs. Raquel Pennington
Jim Hettes vs. Dennis Bermudez
Alex Garcia vs. Sean Spencer
Renee Forte vs. Frank Trevino
Will Campuzano vs. Justin Scoggins
Bubba McDaniel vs. Sean Strickland
Daniel Pineda vs. Robert Whiteford
 

Pročitajte više