Veliki uspjeh hrvatske gimnastike: Filip Ude drugi na svijetu na konju s hvataljkama

Foto: Hina

HRVATSKI gimnastičar Filip Ude osvojio je srebrnu medalju u vježbi na konju s hvataljkama na Svjetskom prvenstvu u gimnastici u kineskom Nanningu.

Šest godina nakon osvajanja srebra na Olimpijskim igrama u Pekingu na ovoj spravi, 28-godišnji Ude ponovno je zablistao u Kini i sjajnom izvedbom u finalu stigao do odličja. Za svoju je vježbu dobio ocjenu 15.783 bodova.

Ude: Sada imam sve medalje

''Presretan sam. Sada imam sve medalje, olimpijsko, svjetsko i europsko srebro. Mogu mirno krenuti po zlatnu kolekciju. Kad sam raširio ruke pred konjem, nestala je sva trema. Vratio mi se osjećaj iz Pekinga. Isplatilo se krvavo trenirati ovo ljeto. Isplatilo se ne odustati od kvalifikacija nakon što sam se teško razbolio. Eto, od skoro nenastupanja došao sam do medalje. Berki je zaslužio zlato, on je ipak veliko ime. On je bio bolji od mene, ja od ostalih i poredak je realan. Bio sam jako miran zadnjih dana, znao sam da je velika stvar zbog te bolesti biti i u finalu. Sve ostalo bi bilo bonus. Hvala trenerima Križimskom i Vukoji, mojoj supruzi, obitelji, Gradu Čakovcu, mojoj Županiji, sponzorima što su vjerovali u mene od Pekinga do danas. Dugo vremena sam čekao na medalju, ali čekanje se isplatilo. Danas sam jako sretan. Kina je moja sretna zemlja. Tri puta sam bio ovdje i tri puta srebrni'', rekao je Filip Ude nakon finala.

Zlatnu medalju osvojio je sjajni Mađar Krisztian Berki sa 16.033. Njemu je to treće svjetsko zlato na konju s hvataljkama, bio je najbolji i u Rotterdamu 2010., te Tokiju 2011., a usto je i aktualni olimpijski pobjednik u ovoj disciplini. Brončanu medalju je sa 15.600 osvojio Francuz Cyril Tommasone.

Bolesnog Seligmana 0.2 boda dijelila od bronce

Prvi put Hrvatska je imala dvojicu finalista na Svjetskom prvenstvu. Robert Seligman u svom četvrtom nastupu u svjetskom finalu bio je najbolji do sada - peti (15,400), nakon osmog mjesta u Aarhusu 2006, sedmog u Londonu 2009. i šestog prošle godine na SP-u u Antwerpenu. Seligman je samo dan prije finala završio u bolnici na infuziji i injekcijama zbog želučane viroze, njegov nastup je bio upitan, no na kraju je zauzeo peto mjesto. Medalja mu je izmakla za 0.2 boda.

''Preživio sam, to je najbitnije. Samo dan prije bio sam na bolničkom stolu, s infuzijama, injekcijama, kineski doktori napravili su sve da nastupim, zakrpali su me. Bojao sam se da neću uspjeti ni završiti vježbu, ali na kraju je ovo moja velika pobjeda. Nisam odustao i zbog toga sam najponosniji. Imam osmo, sedmo, šesto i sada peto mjesto na svijetu. Ja doslovno idem korak po korak. Nadam se da ću tako doći i do medalje. Sa startom od 6.4 koji sam morao izvoditi zbog bolesti, nisam bio konkurentan za medalju sada. No, izvukao sam 100 posto iz sebe. Željeli smo bar jednu medalju, dobili smo je i svi trebamo biti zadovoljni. No, nismo još završili posao, sutra je i Možnik i on ima velike šanse za dobar nastup'', komentirao je Seligman.

REZULTATI:
1. Krisztian Berki (Mađ)    16.033
2. FILIP UDE (HRV)          15.783
3. Cyril Tommasone (Fra)    15.600
4. Sašo Bertoncelj (Slo)    15.533
5. ROBERT SELIGMAN (HRV)    15.400
6. Alexander Naddour (SAD)  15.300
7. Andrej Lihovicki (Bje)   15.200
8. Daniel Keatings (VB)     15.133

Pročitajte više