Vjerujte, protiv Španjolske ćemo odigrati najbolju utakmicu na prvenstvu

NIJE SE bezveze Miljenko Rak prošetao pred novinarima u Warki. Kondicijski trener reprezentacije i Dinama svjestan je da je napravio dobar posao. Momčad Slavena Bilića fizički za sada stoji vrlo dobro, a Rak je podlogu napravio još na prvenstvu u Austriji prije četiri godine. Mada će neki stručnjaci reći da smo tada promašili utakmicu, Rak i Bilić se ne slažu. Tursku su objasnili kao nevjerojatan splet nogometnih okolnosti za kakve se igrače grupno teško može psihički spremiti.

> Bilić: Ne bih se mijenjao s Talijanima

> Rakitić: I Španjolci su samo ljudi, možemo ih zavezati!

> Jelavić: Neka me tuku, ali presretan sam zbog Bilićeve taktike!

> Modrić: Keane mi je obećao da će otkinuti bod Talijanima

"Ako igrač nije fizički spreman, ne može biti psihički dobar. Psihiloga nemamo, on mora dugo boraviti s reprezentacijom. Za fiziku možeš dovesti trenera koji udara svoj program, ali psiholog mora imati povjerenje igrača, moraju biti naučeni na njega. Naš je psiholog Slaven Bilić, koji to po meni radi jako dobro", ističe Rak.

Ljubitelji nogometa, ali i sami igrači apeliraju na Uefu i Fifu da povećaju razmak između svršetka liga i početka velikih turnira. Nekad su Europska i Svjetska prvenstva bila apsolutni nogometni vrh, no danas su igrači tempirani za ono gdje zarađuju novac. S druge strane, da je drugačije, Miljenko Rak imao bi i manje posla.

Veliki na Euru ne dominiraju zbog umora

"Puno je studija i radova na temu umora koji igrači donose na velika natjecanja. Kvalitetniji igrači i reprezentacije dolaze u strašnoj formi, ali s velikim umorom. Zna se da je to standardni problem. Većina igrača se ne uspije opraviti, unatoč programu stručnjaka. Za sada na Euru nisu dominirali ni veliki igrači, ni velike reprezentacije", ističe Rak.

"Što se Hrvatske tiče, na početku priprema napravili smo kategoritzaciju igrača za trening prema potrebama. U prvoj skupini bili su igrači u velikoj formi, ali i s puno umora. U drugoj kategoriji imali smo igrače u velikoj formi, ali i dužom stankom poput Mandžukića i Ćorluke, a u trećoj igrače koji su van natjecateljske forme. Ta tri programa provodili smo na pripremama u Rovinju i tijekom uvodnog dijela priprema u Čatežu. Nivelirali smo grupe sve do odlaska u Bad Tatzmansdorf i stvarno smo osvježili Luku, Srnu i Jelavića, bez da smo im narušili formu. Jutros sam individualno radio sa Srnom koji mi je rekao da ovako spreman nije bio ni tijekom vrhunca sezone u Ukrajini", dodao je.

Na Španjolce najspremniji


Na Euru vrijede druga pravila, utakmica je svaka četiri dana.

"Za nas to nije problem, jer smo nakon temeljne faze priprema u Austriji počeli s transformacijom, gdje nam je mikrociklus trajao četiri dana. Između stresa i razvojnih treninga bili su udarni dani i zaista smo spremni!", ističe Rak i objašnjava:

"Precrtano na Euro, za Irsku smo radili jednu razinu uz određena sredstva, za Italiju nižu razinu treninga i specifičnija sredstva, tako da smo osvježeni i spremni."

Što je posebnost kada govorimo u pripremi za utakmicu sa Španjolskom?

"Nakon Italije imali smo mogućnost da odmah odemo na avion i ujutro odradimo trening. To je jako bitno! Kada se utakmica igra u večernjem terminu, igrači cijelo prijepodne spavaju, ovaj put smo to napravili na način da smo dobili efekt slobodnog dana. Dio umora kod igrača smo odstranili rastrčavanjem nakon utakmice, očistili smo negdje 20 posto. 70 posto produkata i tragova teške utakmice izbrisali smo na jutarnjem treningu koji je bio regeneracijski. Uklonili smo mliječnu kiselinu i laktate. Imamo pet fizioterapeuta koji su cijeli dan radili s igračima. Oni su pokrpali mikrotraume hladnom vodom. Ne možeš otkloniti sve, ali možeš većinu."

Rak je ponovio: "Stvarno smo dobri. Ne smijemo razmišljati na način da nemamo što izgubiti. Itekako imamo i zato moramo napraviti sve da budemo top. Na utakmici protiv Španjolske bit ćemo najspremniji do sada na turniru, bit će to naša najbolja utakmica."

Francuska je najspremnija

Kada smo Raka pitali koja ekipa na turniru mu izgleda najspremnije, nije dvojio:

"Francuska! U prvoj utakmici trebali su dobiti Engleze, bili su bolji. Protiv Ukrajine se najbolje vidjelo koliko su jaki, po načinu na koji su rasli kako se utakmica bližila kraju, za razliku od Ukrajine."

Rak nije želio komentirati pojedinačnu formu igrača hrvatske ekipe, no inzistirali smo da nam kaže barem situaciju u veznom redu, čija će izvedba biti ključna u borbi sa Španjolskom.

"U dobrom su stanju. Danas sam razgovarao s Lukom, odlično je raspoložen i dobro se osjeća. Ista je situacija s igračima oko njega. No, jasno da nam je forma Luke Modrića od vitalnog značaja. Vjerujte, protiv Španjolske ćemo odigrati najbolju utakmicu na turniru, siguran sam u to."

Pročitajte više