Vježbe koje će te pripremiti za zimske sportove

Foto: Shutterstock

BEZ obzira na to jesi li početnik ili profesionalac u skijanju ili snowboardingu, dobra priprema za ove zimske sportove pomoći će ti da izbjegneš moguće ozlijede i upale.
 
Snowboarding
 
Za snowboarding je potrebno puno snage i koordinacije, a snažna jezgra će poboljšati ravnotežu i kontrolu. Dobro bi bilo raditi vježbe snage na lopti za pilates jer će se tako ojačati svi mišići srednjeg dijela tijela, te wobble plank, vježbu koja će osnažiti trbušne mišiće i donji dio leđa. 

 
Snowshoeing (hodanje s krpljama za snijeg)
 
Čak i ako redovno treniraš, tvoje noge možda neće biti spremne za ovu aktivnost. Prilikom svakog koraka tvoja stopala upadaju u snijeg, a kvadricepsi vrijedno rade na tome da ih podignu i naprave novi korak. Najbolja priprema za snowshoeing je vježbanje na StairMasteru.
 
StairMaster postavi na 1. razinu i zagrijavaj se 5 minuta. Svake 2 minute tijekom 10 minuta povećavaj otpor, a zatim se ohladi sa 5 minuta na 1. razini. 
 
Skijanje (spust)
 
Padovi tijekom skijanja zaslužni su za čak 85 posto ozljeda uzrokovanih ovim sportom. Poboljšaš li ravnotežu i ojačaš kvadricepse, umanjit ćeš rizik istegnuća i poderotina prednjeg križnog ligamenta. Za ravnotežu i snagu, dva puta tjedno radi čučnjeve na jednoj nozi.

 
Skijanje (cross-country)
 
Kližući pokret nogama pokreće bedra i stražnjicu, dok korištenje štapova aktivira mišiće ruku, leđa, prsa i ramena. Za jačanje gornjeg dijela tijela, u trening ubaci triceps pushdown.
 

Pročitajte više