Vladari FA Cupa: Arsenal razbio Aston Villu i obranio naslov

Foto: Hina / EPA 
 
PRED 90 tisuća gledatelja, u fantastičnoj atmosferi na Wembleyju Arsenal i Aston Villa odigrali su finale FA Cupa, a Topnici su slavili rezultatom 4:0. Obranili su prošlogodišnji i uzeli 12. rekordni naslov FA Cupa. 
 
U prvih pet minuta momčad Aston Ville izgledala je agresivnije i imali su nekoliko pokušaja da ugroze Arsenal, ali bez uspjeha. U 8. minuti došlo je do prvi većih uzbuđenja. Arsenal je izborio dva kornera u nizu, iz drugog su uputili prvi udarac glavom prema golu, no nisu bili dovoljno precizni. Igralo se jako borbeno sa obje strane, a prvi žuti karton zaradio je Tom Cleverley u 14. minuti. 
 
Minutu poslije prva izgledna prilika za Arsenal. Sanchez je ubacio loptu u šesnaesterac, Koscielny je jako dobro pucao glavom, no Shay Given zaustavio je njegov udarac. 
 
20. minuta je mogla donijeti vodstvo Topnicima, no Ramsey je loptu poslao preko gola na izvrsnu asistenciju Ozila. Nastavio se pritisak Arsenala; Walcott je u prilici ali Richardson se u posljednji trenutak stvorio ispred njega i blokirao udarac. Sredinom poluvremena Villa se malo trgnula, pokušavali su pritiskom momčad Arsenala natjerati na grešku no to se nije dogodilo. U 40. minuti Arsenal dolazi do vodstva, potpuno zasluženo. Monreal je ubacio loptu sa lijevog boka, Sanchez je bio najviši u skoku i loptu glavom vratio na 8-9 metara gdje se našao Theo Walcott i zakucao za vodstvo od 1:0. Do kraja poluvremena Aston Villa je pokušavala izjednačiti, no bez uspjeha. 
 
Arsenal je u prvom dijelu uputio ukupno osam udaraca od kojih četiri u okvir, dok je Aston Villa uputila samo jedan udarac izvan okvira.
 
U drugo poluvrijeme momčadi su ušle bez izmjena sastavima. Aston Villa je prva zaprijetila u 48.minuti, ali sve je je ostalo na pokušaju. Otvorilo se na drugoj strani. U 50. minuti Arsenal je poveo 2:0 prekrasnim pogotkom Sancheza. Pokrenuo je solo akciju i opalio sa dvadesetak metara, a lopta je od grede ušla u gol. Izvrstan udarac Sancheza, neobranjivo za Shay Givena.
 
 


Alexis Sanchez 2:0 Amazing Goal | Arsenal... by EuropeanLeagueLiveGoal

 
Nakon drugog pogotka Arsenal je potpuno preuzeo igru, stvarali su neviđeni presing,  a u 55. minuti Sanchezu je poništen i pogodak zbog zaleđa Walcotta od kojeg se odbila lopta.  U 62.minuti Mertesacker glavom nakon kornera postiže pogodak za 3:0 i to je definitivno bio nedostižan rezultat za danas jako slabu Aston Villu.
 
Do kraja susreta Arsenal je imao inicijativu, utakmica se malo primirila, ali bilježimo nedosuđeni jedanaesterac za Aston Villu u 79.minuti kada je napadač Agbonlahor pao u šesnaestercu, ali sudac nije svirao prekršaj iako je on evidentno postojao.
 
Na samom kraju, u sudačkoj nadoknadi, Olivier Giroud mirno nogom šalje loptu pokraj nemoćnog Givena. Arsenal je potpuno zasluženo pobijedio Aston Villu i osvojio FA Cup. 
 
Ovo je bio njihov 11. dvoboj u FA Cupu, ali nikad nisu igrali međusobno u finalu.

Pročitajte više