Zašto tenisači više vole Federera nego Đokovića i Nadala?

Foto: Guliver Image/Getty Images

ROGER FEDERER nominiran je jedanaestu godinu zaredom za nagradu za fair-play "Stefan Edberg", a pravo bi čudo bilo da je ne dobije jubilarni deseti put u karijeri.

Nagrada se dodjeljuje tenisaču čije je ponašanje na najvišem nivou profesionalizma, koji se s kolegama natječe u duhu fair-playa i koji promovira tenis aktivnostima izvan terena. Pobjednika biraju sami tenisači, a konkurencija Federeru ove godine su Marin Čilić, Grigor Dimitrov i Kei Nishikori.

Novak Đoković nikada nije dobio ovu nagradu, a Nadal ju je dobio samo jednom - 2010. godine. Zašto je Federer tako veliki favorit kada je u pitanju fair-play u odnosu na Srbina i Španjolca?

"Poznato je da i Đoković i Nadal uzimaju dodatno vrijeme između poena, što često iritira suparnike, odnosno igrače koji odlučuju o nagradi. Federer je, s druge strane, jedan od najbržih igrača na ATP touru po tom pitanju", smatra novinar portala Tennis World USA.


Neizostavni dio Nadalove pripreme za servis

"Nadal prima savjete s tribina, a Đoković cijepa majice i urliče"

"Nadala često optužuju i za primanje savjeta od ujaka Tonija s tribina, a Đokovićevo cijepanje majice i urlici poslije teško izborenih pobjeda ne ostavljaju dobar utisak na neke od igrača."

"Možda bi trebalo nagradu preimenovati nakon što najveći igrač svih vremena završi karijeru. Njegovom treneru Edbergu sigurno to ne bi smetalo."

Pročitajte više