Znate li koji je Hrvat postigao pet golova u jednoj utakmici Primere?

Foto: AFP

U NEDJELJNOM dvoboju Atletica i Deportiva kolumbijski napadač Radamel Falcao postigao je čak pet golova. Posljednji koji je to napravio u Primeri bio je Fernando Morientes 10. veljače 2002. godine, u pobjedi Reala nad Las Palmasom 7:0.

Osam godina prije Morientesa to je pošlo za nogom i jednom hrvatskog nogometašu - Alenu Peternacu. U 8:3 pobjedi njegovog Valladolida protiv Ovieda 1996. godine bio je nevjerojatno raspoložen, iako valja istaknuti kako je čak četiri gola zabio iz kaznenog udarca. Nekadašnji Dinamov napadač sezonu je završio s 23 pogotka na kontu, odnosno četvrtom mjestu ljestvice najboljih strijelaca. Ispred njega bili su Juan Antonio Pizzi, Predrag Mijatović i Bebeto, a iza njega veliki Raul Gonzalez.

Prisjetimo se, Alen Peternac rođeni je Zagrepčanin koji je nogometnu karijeru započeo u Dinamu 1989. godine. Šest sezona proveo je na Maksimiru, da bi 1995. godine prešao u Valladolid.U 153 utakmice zabio je 53 ligaška gola postavši najbolji strijelac u povijesti kluba. 2000. godine prešao je u Zaragozu, gdje se nije naigrao, a 2003. i službeno objesio kopačke o klin. Za hrvatsku reprezentaciju odigrao je tek dvije utakmice. U porazu od Danske na Poljudu i porazu od Grčke 3:2 u prijateljskom susretu.

Inače, rekordnih sedam golova na jednoj utakmici postigla su dva igrača. Barcelonin Ladislav Kubala 10. veljače 1952. godine u 9:0 pobjedi nad Sportingom iz Gijona te Agustin Sauto Arana Bata iz Athletic Bilbaa u 12:1 pobjedi nad Barcelonom 1931. godine. Šest golova na istoj utakmici postigli su Zarra iz Athletic Bilbaa, Mundo iz Valencije i Cesar iz Granade, svi prije 1951. godine.

Pročitajte više