"A sada - tulum!"

"NARAVNO da će ekipa koja je osigurala prolaz u trećoj utakmici igrati s rezervnom momčadi. To se događa na svakom turniru. Nitko ne želi riskirati kartone ili ozlijede, normalno je da ćete odmoriti najbolje igrače i pružiti ostalima šansu da se dokažu. To nije protiv Uefinih pravila", kaže glasnogovornik Uefe William Gaillard komentirajući skupine A, B i C odnosno treće utakmice koje će odigrati reprezentacije Portugala, Hrvatske i Nizozemske koje su već izborile vizu za četvrtfinale.

"Portugal, Hrvatska i Nizozemska više u skupini nemaju za što igrati pa se njihove zvijezde mogu prestati brinuti o protivnicima i baciti se na video-igre kojima krate vrijeme u svojim luksuznim hotelskim sobama. I to samo zato jer se poredak na tablici određuje po kriteriju međusobnih ogleda: bodovima, gol razlici i broju postignutih pogodaka", piše novinar Associated Pressa koji nije oduševljen činjenicom da će barem tri utakmice u posljednjem kolu igranja po skupinama biti gotovo beznačajne.

"A sada slijedi tulum. Ali ipak ne previše, još moramo odigrati i četvrtfinale", kazao je jučer playmaker Oranja Wesley Sneijder nakon što je Nizozemska bacila Tricolore na koljena.

Associated Press podsjeća da bi, prema prijašnjim pravilima, u kojima je za poredak bila najvažnija gol razlika, a zatim broj postignutih pogodaka, dosad samo Nizozemska osigurala prvo mjesto u skupini dok bi Hrvatska i Portugal još mogli biti drugi. A u tom bi slučaju preostale utakmice bile puno zanimljivije.

Češka i Turska mogle bi odlučiti jedanaestercima

Češka i Turska tako bi imale šanse preskočiti Portugal, a Njemačka bi i dalje mogla završiti ispred Hrvatske. Izbornici bi tada bili na iglama i morali kalkulirati s izborom protivnika u četvrtfinalu.

Novi je sustav vrednovanja također stvorio vrlo zanimljivu situaciju u skupinama A i C. Turska i Češka imaju identičan broj bodova i gol razliku pa bi o prolazu u četvrtfinale mogli odlučivati čak i jedanaesterci. Naime, ukoliko nakon 90 minuta igre između ove dvije momčadi ne bude pobjednika, o drugom mjestu u skupini odlučivat će se ruletom s bijele točke.

A što ako... ?

Još kompliciranija je situacija u skupini C u kojoj se tri momčadi ravnopravno bore za drugo mjesto. Trenutno su u najboljoj poziciji Rumunji s dva boda i gol razlikom 1-1 ispred Talijana i Francuza koji imaju po bod, ali i gol razliku 1-4.

Ukoliko Italija i Francuska u trećoj utakmici odigraju bez pobjednika, Rumunji mogu ići dalje s porazom manjim od tri razlike. Rumunjska sigurno ide dalje ako pobjedi Nizozemce, a ako im iščupa bod također će ovisiti o rezultatu druge utakmice. No, najzanimljivija se kombinacija stvara u malo vjerojatnom slučaju da Talijani i Francuzi odigraju utakmicu bez golova, a Rumunji od Nizozemske izgube 3:0. U tom slučaju zatvorit će se krug od tri momčadi s identičnom gol razlikom. U tom će slučaju, prema Uefinim pravilima, o drugom putniku u četvrtfinale odlučit će koeficijent reprezentacije iz posljednja dva kvalifikacijska ciklusa (za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj). Koeficijent se izračunava tako da se broj osvojenih bodova podijeli s brojem odigranih utakmica. U slučaju da reprezentacije imaju iste koeficijente, o prolasku odlučuje "fair-play".

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više