Ajax drugi nizozemski predstavnik u Ligi prvaka

AMSTERDAMSKI ogled Ajaxa i AZ (3:0) ponudio je uvjerljivu igru i pobjedu domaćina protiv gostiju, koji su u uzvrat doigravanja za Ligu prvaka donijeli prednost iz prve utakmice (2:1).

Iako je Ajax od početka napadao, mora se reći da AZ nije imao sreće, jer su Arveladze krajem prvog i Vermaelen početkom drugog dijela pogađali vratnice. Ono što će posebno dodati sol na ranu pristalicama momčadi iz Alkmaara, je činjenica da je Ajax poveo u 55. minuti zgoditkom Heitinge, koji je bio u čistom zaleđu, ali naravno, žestoki prosvjedi igrača i klupe AZ-a nisu pomogli.

Tragedija za AZ u Areni je imala i drugi čin tri minute poslije, kada je branič Donk nesretno proveo loptu u vlastitu mrežu. AZ je bezuspješno pokušavao izboriti produžetke, ali su na kraju primili još jedan zgoditak, kojeg je postigao Gabri u sudačkoj nadoknadi.

Ajax je već drugu godinu "crna mačka" za AZ, jer su ih i prošle godine izbacili u doigravanju za Ligu prvaka (iako je u regularnom dijelu prvenstva AZ bio drugi, a Ajax peti na ljestvici), a ove godine, osim što su im ponovo uskratili elitno europsko natjecanje, nadvisili su ih i u finalu Kupa prije tri tjedna i to na jedanaesterce.

Foto: AFP

Pročitajte više